fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Χορήγηση βιταμίνης D σε σοβαρή νοσηση απο COVID-19 . Αποτελέσματα

Σε ασθενεις με COVID-19 έχουμε δει ότι συχνά υπάρχει έλλειψη 25-υδροξυ-βιταμίνης D . Τα ευεργετικά αποτελέσματα χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D  σε αυτή τη νόσο ομως , μένει να αποδειχθούν  με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Με αυτή την ερώτηση  ασχολήθηκε αυτή η μελετη , που ως στόχο είχε τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D 3 σε ασθενείς με σοβαρό COVID-19.

Σχεδιασμος μελετης : 

Πρόκειται για μια πολυκεντρική, διπλή-τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελετη που διεξήχθη σε 2 κέντρα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η δοκιμή περιελάμβανε 240 νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρη νοσηση απο COVID-19. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τις 2 Ιουνίου 2020 έως τις 7 Οκτωβρίου 2020.

Οι ασθενείς κατανεμήθηκαν τυχαία (αναλογία 1: 1) για να λάβουν είτε μία από του στόματος δόση 200.000 IU βιταμίνης D 3 ή εικονικό φάρμακο. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, που ορίστηκε ως έξοδος στο νοσοκομείο από την ημερομηνία τυχαιοποίησης ή θανάτου. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν η θνησιμότητα, η είσοδος σε ICU, η απαίτηση μηχανικού αερισμού και τα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό και άλλων βιοχημικών δεικτών .

Αποτελεσματα : 

 Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των ομάδων των συμπληρωμάτων βιταμίνης D 3 και του  εικονικού φαρμάκου (7,0 ημέρες [95% CI, 6,1 έως 7,9] και 7,0 ημέρες [95% CI, 6,2 έως 7,8 ημέρες] · HR 1,12 [95% CI, 0,9 έως 1,5], P = 0,379, αντίστοιχα). Το ποσοστό θνησιμότητας (7,0% έναντι 5,1%, P = .590), είσοδος σε ICU (15,8% έναντι 21,2%, P = .314) και απαίτηση μηχανικού αερισμού (7,0% έναντι 14,4%, P = .090) δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ομάδων. Τα συμπληρώματα βιταμίνης  D 3 αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (διαφορά, 24,0 ng / mL [95% CI, 21,0% έως 26,9%], P = 0,001). Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συμπερασμα :

Μεταξύ νοσοκομειακών ασθενών με σοβαρό COVID-19, η συμπληρωματική χορήγηση  βιταμίνης D 3 ήταν ασφαλής και αύξησε στατιστικά σημαντικά τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D, αλλά δεν μείωσε τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο ή άλλα σχετικά αποτελέσματα έναντι του εικονικού φαρμάκου. Σε αυτή τη μελέτη λοιπόν  που δημοσιεύτηκε στο medRxiv πριν από την αξιολόγηση , αναφέρεται ότι μετά τη θεραπεία, μόνο το 6,7% των ασθενών στην ομάδα της βιταμίνης D ήταν  «ανεπαρκή» , σε σύγκριση με το 51,5% των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά στα αποτελέσματα των ασθενών μεταξύ των δύο ομάδων.

Αυτή η μελετη δεν υποστηρίζει τη χρήση των συμπληρωμάτων της βιταμίνης D 3 ως ανοσοενισχυτικη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νοσηση απο COVID-19. 

Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης 
Ειδικός Παθολογος με εξειδικευση στο διαβητη

Δειτε τα video του ιατρού για τη βιταμινη D

Δειτε το καναλι του ιατρου στο YouTube

https://youtube.com/channel/UCJbOUPodctjCkfjxrD54u8Q

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
www.konstantinopoulos.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top