fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Υψηλή κατανάλωση άλατος και μικροβίωμα εντέρου

Μπορεί το αλάτι να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου μας?

Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να αποβεί μοιραία για ορισμένα βακτήρια του εντέρου και ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι  ήδη γνωστη η σχέση μεταξύ της υψηλής πίεσης του αίματος και μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Επισης ,υψηλές δόσεις αλατιού μπορούν επίσης να επιταβαρυνουν  αυτοάνοσες ασθένειες , όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).

Μια νέα μελέτη προτείνει έναν μηχανισμό που μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή τη σχέση.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Κέντρου Πειραματικών και Κλινικών Ερευνών και του Κέντρου Molecular Medicine του Max Delbrück στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Τι είναι Lactobacillus;

Ένας τύπος βακτηρίων του εντέρου που ονομάζεται Lactobacillus, που βρίσκεται σε μερικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση – όπως το λάχανο, το γιαούρτι και το τυρί – θεωρούνται “καλά” βακτήρια και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις  ότι προσφέρουν προστασία έναντι ορισμένων ασθενειών.

Υπαρχουν και παλαιοτερες μελέτες που διαπίστωσαν ότι το Lactobacillus αναστέλλει την ανάπτυξη αρκετών βακτηριακών παθογόνων ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα και μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής των νεφρών σε γυναίκες με λύκο.

Αυτή η  μελέτη, που παρουσιάστηκε στο British Cardiovascular Society Conference στο Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση αλάτων θα μπορούσε να εξοντώσει  το Lactobacillus και, συνεπώς, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενας τύπος του Lactobacillus που βρέθηκε σε ποντίκια καταστρέφεται όταν τρώνε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα προκάλεσε επίσης την αύξηση της πίεσης του αίματος των ποντικών και προκάλεσε την ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων που προκαλούν φλεγμονή, που ονομάζονται κύτταρα TH17.

Τα ποντίκια παρουσίασαν επίσης συμπτώματα μιας νευρολογικής κατάστασης παρόμοιας με την MS που ονομάζεται εγκεφαλομυελίτιδα.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα εγκεφαλομυελίτιδας και ο αριθμός των κυττάρων TH17 θα μπορούσαν να μειωθούν δίνοντας στα ποντίκια μια προβιοτική θεραπεία του Lactobacillus, η οποία επίσης σταθεροποίησε την αρτηριακή πίεση των ποντικών.

Οι συντάκτες στη συνέχεια προσπάθησαν να ελεγξουν τα ευρήματά τους στον άνθρωπο. Εξέτασαν  12 υγιείς άντρες που κατανάλωναν 6 επιπλέον γραμμάρια αλατιού κάθε μέρα για 2 εβδομάδες, πράγμα που αύξανε σημαντικά   την πρόσληψη αλατιού.

Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι, στους περισσότερους συμμετέχοντες, ο Lactobacillus είχε εξαλειφθεί από το μικροβιωμα τους – το οικοσύστημα των οργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Όπως και οι ποντικοί, οι άντρες στη μελέτη είχαν επίσης υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένο αριθμό κυττάρων TH17.

Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα κύτταρα TH17 επηρεάζονται από το μικροβιωμα του εντέρου, το εύρημα ότι το αλάτι σκοτώνει τα υγιή βακτηρίδια στο μικροβιωμα είναι νέο.

Όλο και περισσότερο, οι επιστήμονες ερευνούν το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια στις ασθένειες, αλλά υπάρχουν πολλές  άγνωστες πτυχές σε ότι αφορά  το πώς το σώμα αλληλεπιδρά με τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο.

Οι συγγραφείς της μελέτη υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η υγεία του εντέρου επηρεάζει την υγεία των άλλων συστημάτων του σώματος, όπως η καρδιαγγειακή υγεία και το βαθμό στον οποίο τα προβιοτικά μπορεί να παρέχουν χρήσιμες επικουρικές θεραπείες για νοσηματα  όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε το μικροβιωμα του εντέρου μας ως πιθανο στόχο για τη θεραπεία των νοσημάτων  που γνωρίζουμε ότι επιδεινώνεται από το αλάτι, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή» λέει ο επικεφαλής της μελέτης Καθ. Dominik N. Müller “Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα ευαίσθητα στο άλας βακτήρια που είναι εξίσου σημαντικά με το Lactobacillus”, συνεχίζει. “Αυτό θα μπορούσε να είναι η κορυφή του παγόβουνου για  θεραπείες που στοχεύουν στο μικροβιωμα του εντέρου για την αντιμετώπιση  σοβαρών ασθενειών.”

Πληροφορίες  Medical News Today

Επιμέλεια : https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top