fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Editorial

Υποκατάστατα αλατιού και υπέρταση

Υποκατάστατα αλατιού και υπέρταση

Η αρχική σύσταση σε νοσήματα όπως η υπέρταση , ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία  ( εκτός της φαρμακευτικής αγωγής που πιθανότατα θα συστήσει  ο γιατρος ) είναι η αλλαγή υγιεινοδιαιτητικού τρόπου ζωής. 

Επίσης έχει  διαπιστωθεί ότι  με αυτές τις 3 τρεις «γνωστές παρεμβάσεις» : 

α/ φαρμακευτικη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης , 

β/ μείωση της πρόσληψης νατρίου και 

γ/ εξάλειψη των trans λιπαρων από τη δίαιτά , 

μπορούμε  να έχουμε  ένα σημαντικό ευεργετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την πρόληψη εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια παγκοσμίως.

Τι ξέρουμε για τη μείωση της πρόσληψης νατρίου και τα υποκατάστατα άλατος ?

Ενώ υπάρχουν διάφορα δεδομένα σχετικά με το ποσό της  πρόσληψης νατρίου που είναι το βέλτιστο για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι σαφές ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού για πολλούς υπερβαίνει τη συνιστώμενη.

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για την την πρόσληψη νατρίου στην υπέρταση είναι η χρήση υποκατάστατων αλατιού . Αυτά  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης νατρίου αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη καλίου, καθώς και τα δύο αυτά έχουν συσχετιστεί με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ας δούμε τα αποτελέσματα για την πρόσληψη άλατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις με μια σύνοψη της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS). 

Σε αυτή την RCT συμμετείχαν άτομα από 600 χωριά στην αγροτική Κίνα. Οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή ήταν 60 ετών και άνω και είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Τα χωριά χωρίστηκαν τυχαία σε αναλογία 1:1 ως εξής : 

A/ στην ομάδα παρέμβασης, στην οποία οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ένα υποκατάστατο αλατιού (75% χλωριούχο νάτριο και 25% χλωριούχο κάλιο και 

Β/ στην ομάδα ελέγχου, στην οποία οι συμμετέχοντες συνέχισαν να χρησιμοποιήστε κανονικό αλάτι (100% χλωριούχο νάτριο). 

Η κύρια έκβαση ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ οι δευτερεύουσες εκβάσεις ήταν μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα και θάνατος από οποιαδήποτε αιτία και υπήρχε και έλεγχος έκβασης ασφαλείας που ήταν η κλινική υπερκαλιαιμία.

Συνολικά 20.995 συμμετείχαν (μέση ηλικία  ήταν 65,4 έτη /  το 49,5% ήταν γυναίκες, το 72,6% είχαν ιστορικό εγκεφαλικού και το 88,4% ιστορικό υπέρτασης). Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 4,74 έτη. 

Η αναλογία εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν χαμηλότερη με το υποκατάστατο αλατιού από ό,τι με το κανονικό αλάτι , καθώς και τα ποσοστά των μείζονων καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτου , όλα στατιστικά σημαντικά κατά την ανάλυση , ενώ όσον αφορά ποσοστό των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που αποδίδονται στην υπερκαλιαιμία , αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο με το υποκατάστατο άλατος από ό,τι με το κανονικό αλάτι. 

Στη μελέτη αυτή λοιπόν , οι συμμετέχοντες που έλαβαν το υποκατάστατο αλατιού είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου, σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία από εκείνους που έλαβαν κανονικό αλάτι.

Σε επόμενα άρθρα και youtube video  θα μιλήσουμε για άλλες υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις που αφορούν την υπέρταση .

Κωνσταντινοπουλος Παναγιωτης 

Ειδικός Παθολογος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη 

Βιβλιογραφία : 

1/Three Public Health Interventions Could Save 94 Million Lives in 25 Years. Circulation , Vol 140 .No 9 , Originally published10 Jun 2019 , 140:715–725

2/Salt and cardiovascular disease: insufficient evidence to recommend low sodium intake, European Heart Journal, Volume 41, Issue 35, 14 September 2020, Pages 3363–3373

3/Effect of salt substitution on cardiovascular events and death. 

N Engl J Med 2021; 385:1067-1077


Διετε το video του ιατρου για τα λαθη στη μετρηση της πιεσης

Δειτε το καναλι του ιατρου στο YouTube

https://youtube.com/channel/UCJbOUPodctjCkfjxrD54u8Q

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top