Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει μια σχέση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων ψευδαργύρου και υπέρτασης.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τον ακριβή ρόλο του ψευδαργύρου στην ανάπτυξη της υπέρτασης.
Για παράδειγμα, άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρονια νοσηματα , όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η χρόνια νεφρική νόσος , συνήθως έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι εάν τα επίπεδα ψευδαργύρου είναι αιτία ή αποτέλεσμα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
Παρομοια , άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου είναι πιο πιθανό να είναι υπερτασικά.
Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών έθεσε ως στόχο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του ψευδαργύρου και της αρτηριακής πίεσης. Ήθελαν να μελετήσουν λεπτομερέστερα τους μηχανισμούς δράσης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο American journal of Physiology-Renal Physiology ( η ανεπάρκεια ψευδαργύρου επαγει την υπέρταση προάγοντας τη νεφρική επαναπρόσληψη νατρίου ).
Πρώτον, απέδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα με χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου ανέπτυξαν υπέρταση.
Στη συνέχεια μια υποομαδα από αυτα ξεκινησε μια διατροφή που περιείχε επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου.
Η αρτηριακή πίεση τους επανήλθε σύντομα στο φυσιολογικό. Αλλά και σε μελέτες στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι η επαναρροφηση νατρίου επηρεάζεται από τα επίπεδα του ψευδαργύρου ( αυξάνει σε χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου ).
Τα αποτελέσματα αυτά συνδέουν τα ευρήματα προηγούμενων εργασιών και επιβεβαιώνουν το ρόλο του ψευδαργύρου στην υπέρταση.
Οι συγγραφείς καταλήγουν : «Η κατανόηση των ειδικών μηχανισμών με τους οποίους η ανεπάρκεια ψευδαργύρου συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης του αίματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη θεραπεία της υπέρτασης σε χρόνιες παθήσεις».
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος
Δειτε το video του ιατρου για τα λαθη στη μετρηση της πιεσης
Τα άρθρα του γιατρου στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
