Πληθώρα μελετών τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι η αύξηση του μέσου όρου του προσδόκιμου ζωής έχει οδηγήσει σε αύξηση της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Αν και τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, της φυσικής άσκησης, της πρόσληψης αλκοόλ, του σωματικού βάρους και της διατροφής, συνδέονται με τις αλλαγές στο προσδόκιμο ζωής και τη συχνότητα χρόνιων ασθενειών, έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για το πώς οι συνδυασμοί τέτοιων παραγόντων μπορεί να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής χωρίς ασθένειες.
«Η μελέτη μας διευρύνει τα προηγούμενα ευρήματα αξιολογώντας συνολικά πέντε παράγοντες κινδύνου στον τρόπο ζωής και τρεις κύριες χρόνιες ασθένειες συνδυαστικά και παρέχοντας ευρύτερες εκτιμήσεις για τη μακροζωία και τον αριθμό των ετών που ζούσαν με και χωρίς ασθένεια σε σχέση με τους παράγοντες του τρόπου ζωής ξεχωριστά και σε συνδυασμό», σύμφωνα με τον Li και τους συνεργάτες του ( Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, Massachusetts.)
Ποιοι συμμετείχαν στη μελέτη ?Μελέτησαν στοιχεία για 73.196 γυναίκες που συμμετείχαν στη Nurses’ Health Study μεταξύ 1980 και 2014 και 38.366 άνδρες από τη Health Professionals Follow-Up Study που εγγράφησαν μεταξύ 1986 και 2014.Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και οι ερευνητές απέκλεισαν άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη τύπου 2.
Ποα ήταν τα κριτήρια ?
Στη συνέχεια δημιούργησαν μια βαθμολογία υγιεινού τρόπου ζωής που βασίζεται σε πέντε παράγοντες:• Διατροφή, όπως αξιολογείται με τον Alternate Healthy Eating Index, με βαθμολογία στο ανώτερο 40% να υποδηλώνει υγιεινή διατροφή.• Κάπνισμα (ποτέ ή πάντα).
• Μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα (≥ 30 λεπτά / ημέρα).
• Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (5-15 g / ημέρα για γυναίκες, 5-30 g / ημέρα για τους άνδρες) και
• Δείκτης μάζας σώματος (18,5-24,9 kg / m2).Η βαθμολογία για τον τρόπο ζωής κυμαινόταν από 0 έως 5 .
Τα άτομα έλαβαν βαθμολογία 1 εάν πληρούσαν το κριτήριο υγεινου τρόπου ζωής (και συνεπώς χαμηλό κίνδυνο ) για κάθε παράγοντα του και βαθμολογία 0 αν δεν τον υιοθετούσαν .
Συνολικά :
Στην πορεία της μελέτης, για τις γυναίκες, υπήρχαν 2.270.411 ανθρωποέτη παρακολούθησης και 21.344 θάνατοι. Για τους άνδρες, υπήρχαν 930.201 ανθρωποέτη παρακολούθησης και 13.039 θάνατοι.
Αποτελέσματα
Στην ηλικία των 50 ετών, το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης αυξήθηκε παράλληλα με τη βαθμολογία για τον υγιεινό τρόπο ζωής, από 31,7 έτη σε 41,1 έτη στις γυναίκες και από 31,3 έτη σε 39,4 έτη στους άνδρες.Το προσδόκιμο επιβίωσης χωρίς καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία 50 ετών κυμάνθηκε από 23,7 χρόνια μεταξύ των γυναικών που δεν υιοθέτησαν κανένα παράγοντα υγιενου τρόπου ζωής (χαμηλού κινδύνου δηλαδή ) σε 34,4 χρόνια σε γυναίκες που υιοθέτησαν τέσσερις ή πέντε παράγοντες.
Σε άνδρες ηλικίας 50 ετών, το προσδόκιμο ζωής χωρίς καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 κυμαινόταν από 23,5 χρόνια μεταξύ εκείνων που δεν υιοθέτησαν κανένα παράγοντα τρόπου ζωής χαμηλού κινδύνου σε 31,1 έτη σε αυτούς που υιοθέτησαν τέσσερις ή πέντε.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με τέσσερις ή πέντε παράγοντες χαμηλού κινδύνου ( δηλαδή με υγιεινο τρόπο ζωής ) κέρδισαν 10,6 χρόνια προσδόκιμου ζωής χωρίς τις τρεις κύριες χρόνιες παθήσεις συγκριτικά με γυναίκες χωρίς παράγοντες, ενώ οι άνδρες κέρδισαν 7,6 έτη.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η μελέτη ήταν μελέτη παρατήρησης, βασιζόμενη στις αυτο-καταγεγραμμένες συνήθειες του τρόπου ζωής συγκεκριμενης ομάδας επαγγελματιών υγείας και έτσι τα αποτελέσματα δεν είναι εύκολο να γενικευθούν και καταλήγουν γράφοντας ότι :«Συνεπώς, δικαιολογούνται περαιτέρω μελέτες για την αναπαραγωγή των ευρημάτων μας σε άλλες εθνοτικές και φυλετικές ομάδες και άτομα με άλλο επαγγελματικό υπόβαθρο».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ αρχές Ιανουαρίου .
Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
www.konstantinopoulos.gr