Τσιμπήματα από έντομα και μέδουσες : Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε γράψει σχετικά με τα απαραίτητα για την περιποίηση του δέρματος στις διακοπές. Μερικές φορές αυτό το «οπλοστάσιο» μπορεί να χρησιμεύσει για την παροχή πρώτων βοηθειών μετά από το τσίμπημα ενός εντόμου ή μιας μέδουσας. Τα περισσότερα από αυτά τα τσιμπήματα συνήθως πυροδοτούν μια τοπική αντίδραση που περνάει με τοπική περιποίηση. Σπανιότερα μπορεί η αντίδραση αυτή να είναι πιο θορυβώδης και να μας οδηγήσει ακόμη και στο γιατρό. Ακολουθούν μερικές βασικές οδηγίες περιποίησης ενός τσιμπήματος καθώς και το τι πρέπει να προσέχουμε μετά:
1)Μόλις γίνει αντιληπτό το τσίμπημα προσπαθούμε να διαπιστώσουμε το τι μπορεί να μας τσίμπησε. Ελέγχουμε την επιφάνεια του δέρματος για ύπαρξη κεντριού. Αν το εντοπίσουμε το απομακρύνουμε με προσεκτικές κινήσεις.
2)Εάν αμέσως μετά το τσίμπημα τα συμπτώματα είναι μόνο τοπικά δεν ανησυχούμε για οξεία αλλεργική αντίδραση.
3)Αν μετά το τσίμπημα ακολουθεί εμφάνιση πρηξίματος στο πρόσωπο, αίσθημα γενικευμένης δυσφορίας, δυσκολία στην αναπνοή ή αλλαγή στη χροιά της φωνής σπεύδουμε στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα για παροχή φροντίδας και παρακολούθηση.
4)Ξεπλένουμε την περιοχή του τσιμπήματος με δροσερό νερό. Αποφεύγουμε το τρίψιμο και το ζεστό νερό.
5)Εφαρμόζουμε αντισταμινικό τζελ τοπικά για άμεση ανακούφιση από τη φαγούρα.
6)Εφαρμόζουμε τοπικά κρέμα με συνδυασμό τοπικού κορτικοειδούς και αντιβιοτικού 2-3 φορές ημερησίως μέχρι ύφεσης.
7)Ανακουφίζουμε το πρήξιμο με δροσερές κομπρέσες.
8) Αποφεύγουμε την εφαρμογή επί της περιοχής προϊόντων μη ενδεδειγμένων για τοπική θεραπευτική χρήση π.χ. γιαούρτι, οδοντόκρεμα, καθώς μπορεί να δράσουν ακόμη και περισσότερο ερεθιστικά.
9)Εάν το πρήξιμο επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο αναζητούμε ιατρική συμβουλή.
10)Εάν 24-48 ώρες μετά εμφανίζεται γύρω από το τσίμπημα κόκκινο, θερμό κι επώδυνο δακτυλίδι αναζητούμε ιατρική συμβουλή.
11)Η εμφάνιση μετά από 24-48 ώρες στην περιοχή του τσιμπήματος πληγής. καλυμμένης με επίχρισμα που θυμίζει «ξεραμένο μέλι» χρήζει ιατρικής εκτίμησης. Πιθανόν να πρόκειται για μολυσματικό κηρίο και χρήζει θεραπείας με αντιβιοτικό.
12)Η εμφάνιση μετά από 24-48 ώρες μεγάλου ζεστού κι επώδυνου σπυριού με «μύτη» απαιτεί ιατρική εκτίμηση. Ίσως να πρόκειται για σταφυλοκοκκική επιμόλυνση που χρήζει αντιβιοτικής αγωγής.
13)Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν συχνότερα μικροβιακές επιμολύνσεις ή έντονες αντιδράσεις μετά από τσιμπήματα. Για αυτό και πρέπει οι γονείς να είναι σε επιφυλακή.
http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube
Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:



