Τροφική δηλητηρίαση
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η τροφική δηλητηρίαση είναι η ασθένεια που προκύπτει από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Μικρόβια, ιοί, παράσιτα, ή οι τοξίνες τους είναι οι αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης. Μπορούν να μολύνουν το φαγητό σε οποιοδήποτε στάδιο προετοιμασίας ή παραγωγής με επαφή ή και τον τρόπο μαγειρέματος.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Υπάρχει ποικιλία αναλόγως την αιτία της μόλυνσης. Εμφανίζονται μετά την κατανάλωση του υπόπτου φαγητού, ώρες μετά, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις οψιμης εμφάνισης, μέρες ή και εβδομάδες μετά.
1. Ναυτία
2. Εμετός
3. Διάρροια
4. Κοιλιακό άλγος
5. Πυρετός
ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΟ
• Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμέτων με αδυναμία συγκράτησης υγρών.
• Σε εμετό με αίμα ή διάρροια με αίμα
• Σε διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 3 μερες
• Σε πολύ έντονο κοιλιακό άλγος ή κράμπες
• Σε συμπτώματα αφυδάτωσης : δίψα, ξηροστομια, ανουρια, αδυναμία, ζάλη, ελαφρύ πονοκέφαλο
• Στην εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων όπως διαταραχές όρασης, μυϊκή αδυναμία, σπασμοί.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
1. Ηλικια , πολύ μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι
2. Εγκυμοσύνη
3. Ύπαρξη χρόνιων παθήσεων όπως διαβήτης, ηπατική νόσος, ανοσοκαταστολή, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικες διαταραχές είναι οι συνήθεις επιπλοκές που μπορεί να απαιτήσουν και εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Ειδικές επιπλοκές προκαλούν μικρόβια όπως κάποια στελέχη του κολοβακτηριδιου ( e.coli ) που ονομάζεται ουραιμικο αιμολυτικο σύνδρομο και μόλυνση απο listeria κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης που προκαλεί από αποβολή μέχρι και βλάβη στο έμβρυο.
ΠΡΟΛΗΨΗ
1. Καλό πλύσιμο χεριών, σκευών μαγειρέματος και επιφανειών με ζεστό νερό και σαπούνι.
2. Διατηρείτε τα ωμά τρόφιμα σε διαφορετικά σημεία από τα ήδη παρασκευασμενα.
3. Να καταψυχονται τα τρόφιμα εντός 2ωρών από την αγορά ή την παρασκευή τους
4. Να αποψυχονται στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου , αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι ψηλή >30βαθμ αποψυξη εντός μιας ώρας. Αν χρησιμοποιείτε την αποψυξη των μικροκυμάτων το φαγητό πρέπει να μαγειρευτεί άμεσα
5. Σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος μοσχάρι 71,1 βαθμούς, μπριζόλες, ψητά, παϊδακια 62.8βαθμ. Κοτόπουλο και γαλοπούλα 73.9βαθμοι. Ψάρια και θαλασσινά πολύ καλά.
6. Πετάτε το ύποπτο φαγητό. Μην το δοκιμάζετε.
ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΜΟΛΥΣΜΈΝΑ ΤΡΌΦΙΜΑ
• ωμό ή κακομαγειρεμενο κρεας
• ωμά ή κακομαγειρευμενα θαλασσινά, ψάρια, όστρακα, μαλάκια
• ωμά ή κακομαγειρευμενα αυγά και τρόφιμα που έχουν αυγό
• ωμά κακοπλυμενα λαχανικά
• μη παστεριωμενοι χυμοι
• μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά
• μαλακά τυριά όπως φέτα, μπρι, καμαμπερ, ροκφόρ
• κακοσυντηρημενα παστά ή πατε
• μη μαγειρεμένα hot dog και κακοσυντηρημενες κονσέρβες.
ΘΕΡΑΠΕΊΑ
1. Αντιμετώπιση αφυδάτωσης και χαμένων ηλεκτρολυτων
2. Αντιβιοτικά για τα μικροβιακα αιτία , προσοχή όχι στις ιογενεις αιτίες, πιθανό η αντιβίωση να επιδεινώσει την κατάσταση.
Καθώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανεβαίνει ας προσέχουμε όλοι
www.facebook.com/vily.papadopoulou
www.facebook.com/eidikos.pathologos.internist/
www.vilypapadopoulou.simplesite.com
