fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Το μικροβιωμα του εντέρου σε ασθενεις με σύνδρομο ευερεθιστου εντέρου .

Το μικροβιωμα του εντέρου σε ασθενεις με σύνδρομο ευερεθιστου εντέρου , εξέτασε αυτή η συστηματική ανασκόπηση. Τα κυριότερα σημεία της :

Σκοπός της μελέτης 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι κοινό, αλλά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η αλλαγή  του μικροβιωματος του εντέρου έχει προταθεί ως στρατηγική για τη θεραπεία του IBS, αλλά η συσχέτιση μεταξύ του μικροβιωματος του εντέρου και των συμπτωμάτων IBS δεν έχει τεκμηριωθεί καλά. Αυτή η μελέτη πραγματοποίησε  μια συστηματική ανασκόπηση για να διερευνήσει τα στοιχεία αυτής της σύνδεσης

Μέθοδοι

Ερευνήθηκαν βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των MEDLINE, EMBASE, Cochrane CDSR και CENTRAL, μέχρι τις 2 Απριλίου 2018 για μελέτες case-control που συγκρίνουν τα μικροβιωμα κοπράνων ή κόλου σε ενήλικες ή παιδιατρικούς ασθενείς με IBS σε σχέση  με το μικροβιωμα σε υγιή άτομα (controls). Το κύριο αποτέλεσμα ήταν οι διαφορές σε συγκεκριμένα μικρόβια εντέρου μεταξύ ασθενών με IBS( σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ) και υγιών ατόμων ( controls ).

Αποτελέσματα

Η αναζήτηση αναγνώρισε 2631 παραπομπές. Συμπεριλήφθηκαν 24 μελέτες από 22 άρθρα. Οι περισσότερες μελέτες εξέτασαν τους ενήλικες που παρουσιάζουν διάφορους υποτύπους IBS ( συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ) . Τα εξής είδη : οι οικογένειες Enterobacteriaceae (phylum Proteobacteria ), η οικογένεια Lactobacillaceae και το γένος Bacteroides ήταν αυξημένα  σε ασθενείς με IBS συγκριτικά με την ομάδα control , ενώ τα είδη :  Clostridiales Ι, γένος Faecalibacterium (συμπεριλαμβανομένου του Faecalibacterium prausnitzii ) και γένος Bifidobacterium ήταν μειωμένα σε ασθενείς με IBS. Η ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας ήταν είτε μειωμένη είτε όχι διαφορετική στους ασθενείς με IBS σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Περισσότερο από το 40% των περιλαμβανομένων μελετών δεν ανέφερε εάν οι ομάδες ελέγχου και οι ομάδες μαρτύρων (control) ήταν συγκρίσιμοι (δεν περιγράφουν τα χαρακτηριστικά φύλου και / ή ηλικίας).

Συμπεράσματα

Σε μια συστηματική ανασκόπηση, εντοπίσαμε ειδικά βακτήρια που σχετίζονται με μικροβιωμα ασθενών με IBS έναντι control (υγιείς) . Απαιτούνται μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτο είναι προϊόν ή αιτία IBS( συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ).

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Gastrenterology online το Μάρτιο του 2019 .

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
 www.konstantinopoulos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top