Δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο αντιγριπικό εμβόλιο H1N1 του 2009 κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας στην πρώιμη παιδική ηλικία, σύμφωνα με μελέτη από τον Καναδά που δημοσιεύθηκε στο BMJ.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά και υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Οι έγκυες γυναίκες και τα νεογνά τους θεωρούνται ότι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών κατά τη διάρκεια πανδημιών γρίπης και εποχιακών επιδημιών. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες συνιστούν σε όλες τις εγκύους να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τόσο τις μητέρες όσο και τα βρέφη τους από τη γρίπη.
Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη των εγκύων είναι χαμηλή. Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας κοινός λόγος που οι έγκυες επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, ειδικά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.
Παρόλο που υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της γρίπης σε σχέση με την υγεία των νεογέννητων, ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν αξιολογήσει τυχόν επιπτώσεις στην υγεία παιδιών μεγαλύτερων των 6 μηνών, των οποίων οι μητέρες εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στη μελέτη αυτή ερευνητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της γρίπης H1N1 κατά την πανδημία του 2009 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της κατάστασης της υγείας των παιδιών αυτών κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Χρησιμοποιώντας ένα μητρώο γεννήσεων που συνδέεται με τα αρχεία υγείας, ταυτοποίησαν όλα τα βρέφη που γεννήθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 στο Οντάριο του Καναδά και παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας αυτών των παιδιών μέχρι την ηλικία των 5 ετών.
Από 104.249 παιδιά, 31.295 (30%) γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο, λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις, εισαγωγές στο νοσοκομείο ή θανάτους στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις κατά την παιδική ηλικία, ήταν ελαφρώς λιγότερες σε παιδιά που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες, ενώ το άσθμα παιδικής ηλικίας, ήταν ελαφρώς αυξημένο σε παιδιά που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες. Αλλά αυτές οι διαφοροποιήσεις ήταν πολύ μικρές και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό να οφείλονται σε άλλους μη αξιολογήσιμους παράγοντες που δεν μπορούσαν να υπολογιστούν πλήρως στην ανάλυση.
Αντίστοιχα αποτελέσματα προκύπτουν και από άλλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία και τη Δανία, ενώ μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια δεν έδειξε συσχέτιση της ενδομήτριας έκθεσης σε αντιγριπικό εμβολιασμό με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.
Όλα τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.

ΑΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
https://twitter.com/kosalm
Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/
