ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τι θα πρέπει να προσέξει μια γυναίκα πριν κάνει μαστογραφία

Η σωστή προετοιμασία της γυναίκας για εξέταση με ψηλάφηση και μαστογραφία  περιλαμβάνει τον προγραμματισμό τους μεταξύ της 4ης και 12ης ημέρας του κύκλου, έτσι ώστε οι μαστοί να μην είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι.


Ειδικά για τη μαστογραφία δε θα πρέπει να γίνετε την ημέρα της εξέτασης χρήση καλλυντικών, ταλκ ή κρέμας σώματος στην περιοχή των μαστών.

Τα διάφορα καλλυντικά σώματος μπορεί να δημιουργήσουν στον απεικονιστικό έλεγχο με τη μαστογραφία την ψευδή εικόνα μικροεπασβεστώσεων (παθολογικό εύρημα) με συνέπεια η μαστογραφία να θεωρηθεί ύποπτη και η γυναίκα να υποβληθεί άσκοπα σε περαιτέρω έλεγχο.

Μαστογραφία


Οι γυναίκες που σε προηγούμενη μαστογραφική εξέταση είχαν νιώσει έντονη δυσφορία, θα ωφεληθούν αν μια ώρα πριν την εξέταση λάβουν κάποιο κοινό παυσίπονο, ώστε να μειωθεί η δυσφορία τους και να εξασφαλιστεί η καλύτερη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Η εξεταζόμενη θα πρέπει να περιγράψει με λεπτομέρεια τυχόν συμπτώματα ή αλλαγές που έχει παρατηρήσει στο στήθος της.

Απαραίτητη είναι η προσκόμιση παλαιότερων εξετάσεων, για τη σύγκριση τους με τις νέες εξετάσεις.

Η φροντίδα αυτή δεν είναι αναγκαία για την υπερηχογραφική εξέταση των μαστών, για την οποία δε χρειάζεται κάποια προετοιμασία (με εξαίρεση την προσκόμιση παλαιότερων εξετάσεων), η οποία κύρια συνιστάται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών, όπου βέβαια εφόσον ανιχνευθούν ύποπτα ευρήματα θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία, τομοσύνθεση ή μαγνητική τομογραφία των μαστών. 

Στις γυναίκες άνω των 40 ετών το υπερηχογράφημα των μαστών έχει συμπληρωματικό ρόλο και ακολουθεί την εξέταση με μαστογραφία για την πληρέστερη εκτίμηση ενός κλινικού ή μαστογραφικού ευρήματος.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top