fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΙΑΛΒΑΛΗΣ

Τι είναι οι κήλες και πως εμφανίζονται; Σύγχρονες και ανώδυνες θεραπευτικές μέθοδοι με λαπαροσκόπηση δίνουν την λύση!

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης


Είναι γνωστό ότι οι κήλες αποτελούν τις πιο συχνές επεμβάσεις της Γενικής Χειρουργικής. Περισσότερες από 20 εκατομμύρια κήλες χειρουργούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Διεθνείς μελέτες επίσης δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των ασθενών με κήλη που χρειάζονται επέμβαση.

Τι είναι όμως η κήλη;
Ένα όργανο ή λίπος που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά μας και προβάλλει (πετάγεται έξω δηλαδή), μέσω μιας τρύπας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους μυς που σχηματίζουν το κοιλιακό μας τοίχωμα, αποτελεί μια κήλη.

Πως δημιουργείται η τρύπα;
Για ποικίλους λόγος όπως:

  • Συγγενής κήλη
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά
  • Νοσήματα του αναπνευστικού που προκαλούν χρόνιο βήχα
  • Βαριά εργασία ή έντονη γυμναστική (αθλητές) που συνοδεύεται με παρατεταμένη άρση μεγάλου βάρους

Όπως βλέπουμε η πλειονότητα των προαναφερθέντων αιτιών, προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά μας η οποία και ευθύνεται για την χαλάρωση των μυών και των απονευρώσεων του κοιλιακού τοιχώματος και την δημιουργία διόδου προς τα εκτός, από την οποία και θα περάσει τελικά ηκήλη.
Σε ποια σηµεία της κοιλιάς µπορεί να δηµιουργηθεί κήλη;

• Βουβωνικό πόρο ή στόµιο (Βουβωνοκήλη)
• Μηριαίο στόµιο (Μηροκήλη)
• Οµφαλό (Οµφαλοκήλη)
• Επιγάστριο (Επιγαστρική κήλη)
• Παλιά τοµή από χειρουργείο (Μετεγχειρητική κήλη)
• Ηµισεληνοειδή γραµµή (Σπιγγέλιος κήλη)

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ
Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή κήλης (70-75%), 5 φορές
πιο συχνή στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Κάποιες βουβωνοκήλες δεν
δημιουργούν συμπτώματα και τις βρίσκει ο χειρουργός με την κλινική εξέταση.
Όταν προκαλούν συμπτώματα τα πιο συχνά είναι:

  •  Ψηλάφηση ενός φουσκώματος που πετάγεται στην περιοχή των

βουβώνων ή κατεβαίνει προς τους όρχεις, όταν είναι μεγάλη (και
περιέχει συνήθως έντερο)

  •  Κάψιμο, πόνος ή αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρηξίματος, ειδικά

στο σκύψιμο, με το βήχα και με την άρση βάρους
Πολλές φορές γίνεται να σπρώξουμε την κήλη πίσω στην κοιλιά όταν
είμαστε ξαπλωμένοι.

Όμως οι βουβωνοκήλες μπορούν να πάθουν περίσφιξη οπότε νιώθουμε έντονο πόνο, ίσως πυρετό και εάν η κήλη είναι έντερο, τότε μπορεί να νεκρωθεί! Η περισφιγμένη κήλη είναι κατάσταση απειλητική για την ζωή και απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες από τις εταιρείες κήλης (παγκόσμια και ευρωπαική), επιτάσσουν την χειρουργική αποκατάστασή της αμέσως μετά την διάγνωση, ακόμη και εάν είναι ασυμπτωματική.

ΜΗΡΟΚΗΛΗ
Δημιουργείται όταν προβάλει ο περιτοναϊκός σάκος δια του μηριαίου δακτυλίου μέσα στο μηριαίο κανάλι, κάτω από τον βουβωνικό σύνδεσμο.
Είναι δεύτερες σε συχνότητα (6-17%), αν και πρόσφατες μελέτες τις θέλουν να μειώνονται σε συχνότητα και εμφανίζονται σε ποσοστό 20% των γυναικών,αλλά μόνο στο 1% των ανδρών.
Παρουσιάζεται συνήθως σαν μια μόνιμη διόγκωση στην άνω επιφάνεια του μηρού, που προκαλεί άλλοτε πόνο ή ενόχληση, αλλά μπορεί και να παρουσιαστεί ξαφνικά ως επείγουσα κατάσταση.
O χώρος εμφάνισης της μηροκήλης είναι σφικτός και άκαμπτος, γι’αυτό και η πιθανότητα στραγγαλισμού τους είναι μεγάλη και αυξανόμενη.
Έτσι λοιπόν όλες οι γυναίκες με μηροκήλη θα πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε χειρουργό για εκτίμηση.

ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ
Ομφαλοκήλη έχουμε όταν ψηλαφούμε μια μαλακής μάζα ή εξόγκωμα κοντά στον ομφαλό.
Η συχνότητά τους στους ενήλικες έχει ξεπεράσει τις μηροκήλες και κυμαίνεται από 23% – 50%.
Η ομφαλοκήλη στους ενήλικες έχει περισσότερες πιθανότητες να επιπλακεί με στραγγαλισμό του περιεχομένου της, το οποίο προκαλεί οξύ πόνο και μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα εάν διακοπεί τελείως η αιμάτωση λόγω του εγκλωβισμού.
Γι αυτό το λόγο συστήνεται πάντα στους ενήλικες με ομφαλοκήλη να χειρουργούνται το δυνατόν συντομότερα για την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών.

ΕΠΙΓΑΣΤΡΙΚΗ ΚΗΛΗ
Η επιγαστρική κήλη είναι μια κοιλιοκήλη η οποία προβάλει δια της λευκής γραμμής στην μέση της κοιλιάς, στην περιοχή ανάμεσα στον ομφαλό και την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Αυτές οι κήλες δύσκολα περισφίγγονται και χειρουργούνται συνήθως, είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω συμπτωμάτων
(πόνου, παλινδρόμησης ή εντερικής απόφραξης).

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΚΗΛΗ
Όπως λέει και το όνομά τους εμφανίζονται σε σημεία όπου έχει προηγηθεί χειρουργική τομή, οπότε το κοιλιακό τοίχωμα έχει αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα την διάσπασή του. Η συχνότητά τους είναι 2% μετά από μια επέμβαση στην κοιλιά, ενώ φθάνουν περίπου στο 25-30% σε ασθενείς που παρουσίασαν φλεγμονή του τραύματος.
Οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για:
 Μάζα που προβάλει μέσα ή δίπλα από την τομή τους, η οποία τους προκαλεί μια απλή ενόχληση        ή πόνο.
 Συμπτώματα που χειροτερεύουν όταν βήχουν ή αυξηθεί η πίεση στην κοιλιά.
 Επεισόδια ατελούς ειλεού του εντέρου, με συμπτώματα όπως διάχυτου κωλικοειδούς άλγους στην      κοιλιά και ναυτίας.
 Παρουσία δερματικού έλκους πάνω στο σημείο του εξογκώματος της κήλης, λόγω ισχαιμίας και        νέκρωσης του δέρματος.
Όταν το περιεχόμενο μιας μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης είναι έντερο, πολύ συχνή επιπλοκή είναι ο στραγγαλισμός ή και η ισχαιμία του, που οδηγεί στην νέκρωση.
Η αντιμετώπισή τους είναι αποκλειστικά χειρουργική, αρκετά απαιτητική και πολύπλοκη τεχνικά και με συχνό τον κίνδυνο της υποτροπής.

ΣΠΙΓΓΕΛΙΟΣ ΚΗΛΗ
Ένας Βέλγος ανατόμος, ήταν ο πρώτος που περιέγραψε την ημισεληνοειδή γραμμή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Από αυτήν την περιοχή που βρίσκεται πλάι από τον ορθό κοιλιακό μυ προβάλει η κήλη Spiegel, που πήρε το όνομά του.
Είναι σπάνια (0,1% – 2%) και η διάγνωσή της είναι δύσκολη. Οι κήλες αυτές έχουν μικρό αυχένα (στενή τρύπα) και έτσι σε ποσοστό 20%-30% χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση.

Χειρουργική αποκατάσταση
Η χειρουργική αποκατάσταση των κοιλιοκηλών γίνεται με νέας τεχνολογίας ισχυρών και ελαφρά πλέγματα, ώστε να ενισχύουν αποτελεσματικά τα κοιλιακά τοιχώματα, αλλά ταυτόχρονα να είναι καλά ανεκτά από τους ασθενείς. Υπάρχουν δύο διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές για το σκοπό
αυτό: Κλασική ανοικτή πλαστική αποκατάσταση χωρίς τάση (tension free repair)
Με μια μικρή τομή πάνω από το σημείο της κήλης και αφού αναταχθεί το περιεχόμενό της πίσω στην κοιλιά, βάζουμε το πλέγμα το οποίο στηρίζεται με ράμματα ή με ειδική κόλλα, χωρίς να ράβουμε τους μύς πράγμα το οποίο προκαλούσε στο παρελθόν τάση και πόνο μετεγχειρητικά. Το πλέγμα μετά
από κάποιο χρόνο ενσωματώνεται με τους γύρω ιστούς του σώματος.
Η επέμβαση γίνεται με όλους τους τρόπους αναισθησίας (τοπική, γενική,ραχιαία, επισκληρίδιο) και ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει άμεσα μετάτην επέμβαση, με καλά ελεγχόμενο πόνο με συνήθη παυσίπονα και πλήρη ανάρρωση ανάλογα με την περίπτωση της κήλης από λίγες μέρες μέχρι 1 εβδομάδα.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όπου με την χρήση κάμερας
υψηλής ευκρίνειας, με μικρές τομές (1cm), βάζουμε αέριο στην κοιλιά και με ειδικά μακριά λαπαροσκοπικά εργαλεία, κοιτώντας την οθόνη,επιδιορθώνουμε την κήλη από μέσα. Φυσικά στο χάσμα πάλι βάζουμε πλέγμα, το οποίο το στηρίζουμε από την μέσα μεριά με ειδικά κλιπ.

Η τεχνική εφαρμόζεται σε όλους τους τύπους των κηλών, εφαρμόζεται πολλά χρόνια διεθνώς και συνεχώς κερδίζει έδαφος ανάμεσα σε χειρουργούς που έχουν εκπαιδευτεί στην τεχνική αυτή, γίνεται μόνον με γενική αναισθησία και φυσικά έχει ποικίλα πλεονεκτήματα όπως:

 Μικρότερες τομές
 Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
 Ταχύτερη ανάρρωση
 Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
Επιπλέον η λαπαροσκοπική αποκατάσταση, έχει απόλυτη ένδειξη:
 Σε περιπτώσεις που προηγούμενη ανοικτή τεχνική έχει αποτύχει!
 Σε περιπτώσεις άμφω βουβωνοκηλών που πρέπει να επιδιορθωθούν
ταυτόχρονα!
 Σε όλες τις πρωτοπαθείς κοιλιοκήλες (δηλ. ομφαλοκήλες,
επιγαστρικές και μετεγχειρητικές)

Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης MD MSc
Γενικός Χειρουργός
Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδοκρινικής Χειρουργικής​
Metropolitan General

www.gialvalis.gr
Γιάλβαλης Mediteam category

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top