fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η νινίδα;

Η νινίδα είναι γνωστή κι ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα των βρεφών. Είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος. Τη βλέπουμε στα μωρά κατά τον 1ο ή 2ο μήνα της ζωής τους  σαν κιτρινωπό λέπι στο κεφαλάκι τους.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων  εντοπίζουμε τη νινίδα μόνο στο τριχωτό και το πρόσωπο, αλλά μερικές φορές τη βλέπουμε και στο υπόλοιπο σώμα. Η νινίδα επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής και παραμένει προσκολλημένη στα μαλλιά. Έχει ως αποτέλεσμα λιπαρές, λευκές ή κίτρινες πλάκες κρούστας πάνω στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Αυτές οι πλάκες συχνά  περιβάλλονται από ερυθρότητα. Αρχικά κάνουν την εμφάνισή τους στην κορυφή του κρανίου, στην πηγή ( στο σημείο ένωσης των οστών του κρανίου) και μετά προχωρούν σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής. Αρκετές φορές, η νινίδα κάνει την εμφάνισή της στα φρύδια ή ακόμη και στο πρόσωπο.

Δεν είναι κάποια σπάνια δερματική πάθηση. Το αντίθετο! Είναι η πιο συχνή δερματίτιδα στη βρεφική ηλικία. Περίπου τα μισά βρέφη έχουν πιθανότητα να την εμφανίσουν.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ορμόνες που ένα μωρό λαμβάνει από τη μητέρα του στο τέλος της εγκυμοσύνης, είναι υπευθυνές για τη νινίδα. Ειδικότερα αυτές υπερδιεγείρουν την παραγωγή λιπαρότητας και λεπιού.  Ωστόσο οι γονείς ας  γνωρίζουν ότι δεν είναι μεταδοτικό και πιθανότατα δεν ενοχλεί το μωρό καθόλου.

Η νινίδα δεν έχει σχέση με την ατοπική δερματίτιδα που συνήθως εμφανίζεται μετά τον 6ο μήνα.

Πώς αντιμετωπίζουμε τη νινίδα;

Παρακάτω έχουμε για τους γονείς και όσους φροντίζουν τα βρέφη ορισμένες χρηστικές συμβουλές:

  • Απαλό βρεφικό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού, μόνο με τα δάχτυλα ή μια μαλακή χτενούλα.
  • Κάνετε απαλό πλύσιμο με βρεφικό σαμπουάν (πάνω από μία φορά τη μέρα).  Κάνετε καλό ξέπλυμα στο κεφαλάκι του από όλο το σαμπουάν. Μετά σκουπίζετε απαλά με μια πετσέτα.
  • Κάνετε χρήση σαμπουάν ειδικά για τη νινίδα.
  • Διαλέξτε ένα ειδικό μαλακτικό λάδι, εμπλουτισμένο με βιταμίνη Ε και ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τα συμπτώματα της νινίδας. Αλείφετε το λάδι με ελαφρύ μασάζ πάνω στα σημεία που βλέπετε νινίδα. Αφήνετε για 30 – 60 λεπτά.  Έτσι τα  «λέπια»  μαλακώνουν και να αποκολλούνται εύκολα. Μετά, κάνετε ένα λούσιμο στα  μαλλάκια με το βρεφικό σαμπουάν.

Πότε παμε στον γιατρο;

Αν ο γονιός παρατηρήσει ελαφριά αιμορραγία ή παραγωγή πύου ας  επικοινωνήσει με τον παιδίατρο. Εάν αυτός κρίνει, θα δώσει σύσταση για δερματολογική εκτίμηση. Σημειώνουμε πως όλοι οι δερματολόγοι είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι στο γνωστικό αντικείμενο της παιδοδερματολογίας.

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top