fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τα συναισθήματα μας επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας?

Συναισθηματα και ανοσοποιητικο : Έχουμε ξαναγράψει στο mediteam για τη σχέση της ψυχικής μας κατάστασης και διαφόρων νοσημάτων , συγκεκριμένα στο άρθρο περί κατάθλιψης και διαβήτη με αναφορές για την αυξημένη επίπτωση κατάθλιψης σε διαβητικούς και για την εύρεση αυξημένων τιμών crp , όταν συνυπαρχουν και τα δυο (https://mediteam.gr/blog-post_15/) . Επίσης πλέον γνωρίζουμε οτι η ύπαρξη χρόνιου άγχους και αρνητικών συναισθημάτων αποβαίνει εις βάρος -είτε της σωματικής υγείας (https://mediteam.gr/agxos-kai-soma/) – είτε της μνήμης ( προ έτους δημοσιεύθηκε η αντίστοιχη μελέτη ) – είτε ακόμη και του καρδιαγγειακού , με συμβάματα όπως π.χ. το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο .

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η συχνή έκθεση σε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η νεα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς στο Pennsylvania State University , για τα συναισθηματα και ανοσοποιητικο ,διαπίστωσε ότι η αρνητικη διάθεση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η ανοσολογική απάντηση και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της φλεγμονής. Τα αποτελέσματα της έρευνας – η οποία διεξήχθη με επικεφαλής την Jennifer Graham-Engeland, αναπληρώτρια καθηγητήτρια , εμφανίζονται στο περιοδικό Brain, Behavior και Immunity, Νοέμβριο 2018 .

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα δεδομένα για τη μελέτη μέσω μιας προσέγγισης δύο επιπέδων. Χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τα συναισθήματά τους εκείνη τη στιγμή αλλά και το τελευταίο χρονικό διάστημα . Αυτές οι αξιολογήσεις διενεργηθηκαν για 2 εβδομάδες και επέτρεψαν στους ερευνητές να χαρτογραφήσουν το συναισθηματικο προφίλ των συμμετεχόντων. Οι επιστήμονες επίσης αξιολόγησαν την ανοσολογική απόκριση των εθελοντών συλλέγοντας δείγματα αίματος από αυτούς και μετρώντας δείκτες φλεγμονής.

Η Graham-Engeland και η ομάδα της παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν αρνητική διάθεση αρκετές φορές την ημέρα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους , τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους. Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι όταν συνελλεξαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες , σύντομα αφού είχαν βιώσει μια αρνητική κατάσταση όπως θλίψη ή θυμό, οι δείκτες της φλεγμονής ήταν ακόμη περισσότερο υψηλοί στο αίμα. Αντιθέτως , η θετική διάθεση – ακόμη και για λίγο πριν από τη συλλογή ενός δείγματος αίματος – συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής ( ωστόσο , αυτό φάνηκε να ισχύει μόνο για τους άνδρες συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ) . Θα χρειαστεί βεβαίως να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και από άλλες μελέτες , αλλά αυτή η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη που εξέτασε τη σχέση της στιγμιαίας η και της μακροπρόθεσμης επίδρασης της αρνητικής διάθεσης στα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής .

Συναισθηματα και ανοσοποιητικο

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης

Ειδικός Παθολόγος 

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

www.konstantinopoulos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top