ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τα μακρολιδικά αντιβιοτικά στην πρώιμη εγκυμοσύνη σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμβρυϊκών ανωμαλιών

Οι γυναίκες που έλαβαν μακρολιδικά αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείζονες δυσπλασίες στο παιδί τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Τα μακρολίδικά αντιβιοτικά περιλαμβάνουν την ερυθρομυκίνη, η κλαριθρομυκίνη ή η αζιθρομυκίνη, χορηγούνται συχνά σε άτομα αλλεργικά στην πενικιλλίνη και αποτελούν μια από τις πιο συχνά χορηγούμενες κατηγορίες αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το UK Clinical Practice Research Datalink (CPRD), μια βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης που καλύπτει σχεδόν το 7% του βρετανικού πληθυσμού, για να εντοπίσει όλα τα μωρά που γεννήθηκαν ζωντανά μεταξύ 1990 και 2016.

Τα παιδιά με γνωστές χρωμοσωμικές ανωμαλίες αποκλείστηκαν από τη μελέτη, όπως και εκείνα των οποίων στις μητέρες είχαν συνταγογραφήθει γνωστά τερατογόνα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως οι αναστολείς της βαρφαρίνης και του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης.

Η ομάδα επικεντρώθηκε σε 104.605 παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει ως μονοθεραπεία μακρολίδια (8632, 8,3%) ή με πενικιλίνη (95,973, 91,7%) κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης.
Η μέση διάρκεια της παρακολούθηση ήταν 5,8 χρόνια.

Συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου 82.314 παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει μακρολίδια (11.874) ή πενικιλίνες (70.440) πριν από την εγκυμοσύνη.

Μια δεύτερη αρνητική ομάδα ελέγχου περιείχε 53.735 αδέλφια των παιδιών που είχαν εκτεθεί πριν από τη γέννηση σε μακρολίδια (4512) ή σε πενικιλίνες (49.223).

Η μελέτη έλεγξε για πολλούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αλκοόλ ή παράνομων ουσιών, καπνίσματος, υπέρτασης και σακχαρώδη διαβήτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συχνότητα των κύριων νευρικών, καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών, γεννητικών και ουροποιητικών δυσπλασιών ήταν 27,7 ανά 1000 ζώντες τοκετούς στις μητέρες που είχαν λάβει μακρολίδια στο πρώτο τρίμηνο και 19,5 ανά 1000 γεννήσεις μεταξύ αυτών που είχαν λάβει μακρολίδια στο δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο.

Η συχνότητα των κύριων δυσπλασιών ήταν 17,7 ανά 1000 ζώντες γεννήσεις μεταξύ των μητέρων που είχαν λάβει πενικιλλίνες στο πρώτο τρίμηνο και παρέμεινε σταθερός σε 17,3 ανά 1000 γεννήσεις σε αυτές που είχαν λάβει πενικιλλίνες στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις μητέρες που πήραν πενικιλλίνη στο πρώτο τρίμηνο, αυτές που έλαβαν μακρολίδια είχαν 55% αυξημένο σχετικό κίνδυνο να έχουν ένα μωρό με σημαντική δυσπλασία κατά τη γέννηση το οποίο εμπλέκει το νευρικό, καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, γεννητικό ή ουροποιητικό σύστημα. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη υψηλότερος και έφτανε το 62% όσον αφορά τις ανωμαλίες από το καρδιαγγειακό.

Επίσης εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης δυσπλασιών των γεννητικών οργάνων σε νεογνά εγκύων που είχαν λάβει μακρολίδια σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κυρίως λόγω αυξημένης συχνότητας υποσπαδία.

Ο κίνδυνος δεν αυξήθηκε για τις γυναίκες στις οποίες είχαν χορηγηθεί μακρολίδια πριν να μείνουν έγκυες ή για εκείνες που έλαβαν μακρολίδια αργότερα στην εγκυμοσύνη.
Η λήψη αντιβιοτικών δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικής παράλυσης,επιληψίας ή νευροαναπτυξιακών διαταραχών (υπερκινητικότητας, διάσπασης προσοχής ή αυτισμό).

Η χρήση ενός εναλλακτικού αντιβιοτικού, όπου είναι δυνατόν, στην πρώιμη εγκυμοσύνη φαίνεται λογική προσέγγιση. Ωστόσο, εάν τα μακρολίδια αποτελούν τη μόνη επιλογή θεραπείας, οι γυναίκες μπορούν να διαβεβαιωθούν ότι ο απόλυτος κίνδυνος εμφάνισης ενός προβλήματος είναι χαμηλός. Οι έγκυες γυναίκες με βακτηριακές λοιμώξεις δεν πρέπει να αρνούνται τη θεραπεία με αντιβιοτικά, δεδομένου ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να είναι πολύ πιο επιβλαβείς για το αγέννητο μωρό.

 Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top