ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η χορήγηση γαλακτοβάκιλλου crispatus μειώνει τη συχνότητα υποτροπών της βακτηριακής κολπίτιδας

Η χορήγηση γαλακτοβάκιλλου crispatus CTV-05 (Lactin-V) μετά από τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας με κολπικά χορηγούμενη μετρονιδαζόλη μειώνει σημαντικά τη συχνότητα των υποτροπών της βακτηριακής κολπίτιδας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.


Η βακτηριακή κολπίτιδα αποτελεί τον πιο συχνό τύπο κολπικής μόλυνσης. Υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστεί στο 15%-50% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Η θεραπεία της συνίσταται στη χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών, όμως η υποτροπή μετά από τη θεραπεία δεν είναι σπάνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 20%-75% των γυναικών θα παρουσιάσουν υποτροπή μέσα στο επόμενο τρίμηνο από το αρχικό επεισόδιο. Η βακτηριακή κολπίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως και με πρόωρο τοκετό. Επιπλέον οι επαναλαμβανόμενες υποτροπές της βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση σε συναισθηματικό επίπεδο και στις σεξουαλικές και κοινωνικές σχέσεις της γυναίκας.
Η μεγάλη συχνότητα των υποτροπών της βακτηριακής κολπίτιδας υποδηλώνει την ανάγκη νέων θεραπευτικών μέσων για την πρόληψη των υποτροπών.

Οι ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του γαλακτοβάκιλλου crispatus CTV-05 (Lactin-V) στην πρόληψη των υποτροπών της βακτηριακής κολπίτιδας, σε μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη, που διεξήχθη από τον Απρίλιο του 2020 έως το Φεβρουάριο του 2019.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 228 γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών, στις οποίες είχε τεθεί η διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας. Σε όλες τις γυναίκες αντιμετωπίσθηκε η βακτηριακή κολπίτιδα με τη χρήση κολπικής γέλης (gel) μετρονιδαζόλης και ακολούθως οι γυναίκες τυχαιοποιήθηκαν σε δυο ομάδες με αναλογία  2:1. Η πρώτη ομάδα περιέλαβε 152 γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε κολπικά γαλακτοβάκιλλος crispatus  και η δεύτερη ομάδα περιέλαβε 76 γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Η χορήγηση του γαλακτοβάκιλλου και του εικονικού φαρμάκου έγινες για 11 εβδομάδες. Η παρακολούθηση των γυναικών και των δυο ομάδων συνεχίστηκε για 24 εβδομάδες.

Το κύριο αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ο αριθμός των γυναικών που παρουσίασαν υποτροπή μέσα στις  πρώτες 12 εβδομάδες από την αρχική αντιμετώπιση της βακτηριακής κολπίτιδας. Στο διάστημα αυτό υποτροπή εμφάνισε το 30% της ομάδας των γυναικών που λάμβανε γαλακτοβάκιλλο (46 γυναίκες) και το 45% της ομάδας των γυναικών που λάμβανε εικονικό φάρμακο (34 γυναίκες).

Το δευτερογενές αποτέλεσμα της μελέτης ήταν η συχνότητα εμφάνισης υποτροπής μεταξύ των 12 και 24 εβδομάδων στις γυναίκες που δεν είχαν παρουσιάσει υποτροπή κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες από την αρχική θεραπεία. Από τις γυναίκες της μελέτης που δεν είχαν εκδηλώσει υποτροπή μέχρι τις 12 εβδομάδες, 13 γυναίκες από την ομάδα του γαλακτοβάκιλλού (12%) και 7 από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (17%) εμφάνισαν υποτροπή μεταξύ 12 και 24 εβδομάδων.

Το ποσοστό των γυναικών που εμφάνισε τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη ενέργεια, δε διέφερε σημαντικά μεταξύ των γυναικών που λάμβαναν γαλακτοβάκιλλους και αυτών που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Από τη μελέτη φαίνεται ότι η χρήση του γαλακτοβάκιλλου crispatus μετά από τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του αριθμού των υποτροπών, κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, ενώ αυτή η ευνοϊκή επίδραση φαίνεται ότι διατηρείται μέχρι και τις 24 εβδομάδες. 

*Αναδημοσίευση από https://obstetric.gr/ 

 Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top