fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Ταυτοποίηση HPV (HPV DNA test)

Τι είναι το HPV DNA τεστ και η PCR;

Το HPV DNA τεστ είναι μια ευαίσθητη και μη επεμβατική μέθοδος για τον προσδιορισμό της ύπαρξης μιας ενεργής μόλυνσης του τραχήλου από ογκογόνους HPV. Δε μας δίνει πληροφορίες για τον τύπο του ιού.

Η PCR είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος για την τυποποίηση των HPV.

Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να καθοριστεί ο τύπος ή οι τύποι HPV, που προκαλούν τη μόλυνση. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, γιατί έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε αν ο τύπος του HPV, που προκαλεί τη μόλυνση είναι υψηλού ή χαμηλού ογκογενετικού κινδύνου.

Πως γίνετε η εξέταση;

Όπως και η λήψη του τεστ Παπανικολάου. Η γυναίκα ξεντύνεται από τη μέση και κάτω και ξαπλώνει σε μια γυναικολογική καρέκλα. Με ένα κολποδιαστολέα αποκαλύπτεται ο τράχηλος της μήτρας. Εισάγεται στο έξω τραχηλικό ένα βουρτσάκι και περιστρέφεται για τη συλλογή τραχηλικών κυττάρων. Στη συνέχεια το βουρτσάκι τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο με ρυθμιστικό διάλυμα και αποστέλλεται στο εργαστήριο.

HPV test

Σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται η εξέταση;

• Σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου είναι αμφίβολα ή υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ κυτταρολογικής εξέτασης, κολποσκόπησης και ιστολογικής εξέτασης.
• Ως έλεγχος ρουτίνας σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών, μόνο ή σε συνδυασμό με τεστ Παπανικολάου.
• Για την εκτίμηση της πιθανότητας υποτροπής μετά από χειρουργική αντιμετώπιση τραχηλικών βλαβών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το HPV DNA τεστ για τον έλεγχο ρουτίνας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ή σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου, σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών.

Σε νεότερες γυναίκες χωρίς παθολογικά ή αδιευκρίνιστα ευρήματα από το τεστ Παπανικολάου, δεν συνίσταται η εξέταση ως ρουτίνα. Στις γυναίκες αυτές είναι πολύ πιθανή η ανεύρεση ακόμη και υψηλού κινδύνου τύπων HPV, οι οποίοι και θα κατασταλούν από το ανοσοποιητικό, χωρίς καμιά ιατρική παρέμβαση (συνήθως σε 1-2 χρόνια). Έτσι αν δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα από το τεστ Παπανικολάου, η ανεύρεση HPV δεν έχει κάποια κλινική χρησιμότητα και θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των γυναικών αυτών.

Τι αξιοπιστία έχει ο συνδυασμός HPV DNA τεστ και τεστ Παπανικολάου;

Εάν είναι αρνητικά και τα δυο τεστ, η πιθανότητα να διαφύγει της διάγνωσης βαριά τραχηλική δυσπλασία (CIN-III) είναι 1-2%.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top