fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ροδόχρους Ακμή ή Ροδόχρους νόσος

Ροδοχρους Ακμή ή Ροδοχρους νοσος

Τι είναι η ροδόχρους ακμή/ νόσος;

Η ροδόχρους ακμή ή ροδόχρους νόσος είναι μια κοινή φλεγμονώδης δερματοπάθεια. Κύριο χαρακτηριστικό της η μόνιμη κοκκινίλα στο προσωπο κυρίως στα μάγουλα αλλά και  στο μέτωπο, το πηγούνι, τη μύτη, το στέρνο και τα βλέφαρα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τη μόνιμη ερυθρότητα ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει παροδική ερυθρότητα κατά την  άσκηση ή την συναισθηματική φόρτιση, το λεγόμενο «ερύθημα της αιδούς».

Προσβάλει συχνότερα τις γυναίκες και τις ηλικίες μεταξύ 30-50 ετών. Έχει μια μακρά πορεία εξέλιξης και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.

Η ροδόχρους ακμή ονομάζεται και ”ακμή των ενηλίκων” ωστόσο δεν πρέπει να την μπερδεύουμε με την κοινή ακμή.

Πώς εμφανίζεται η ροδόχρους νόσος;

Τα συμπτώματα ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό. Με βάση την κλινική εικόνα η ροδόχρους νόσος χωρίζεται σε 4 υπότυπους προοδευτικά μεγαλύτερης βαρύτητας:

 • Υπότυπος ή στάδιο 1. Μόνιμη κοκκινίλα στο πρόσωπο και ευρυαγγείες.
 • Υπότυπος ή στάδιο 2. Μόνιμη κοκκινίλα στο πρόσωπο και σπυριά σαν της ακμής(φλυκταινίδια)
 • Υπότυπος ή στάδιο 3. Μόνιμη κοκκινίλα στο πρόσωπο, σπυριά, και πάχυνση του δέρματος με ίνωση και διατεταμένους σμηγματογόνους αδένες(σχηματισμός φυμάτων) που παραμορφώνουν το πρόσωπο.
 • Υπότυπος ή στάδιο 4. Προσβολή βλεφάρων και επιπεφυκότων με ερυθρότητα, πρήξιμο, φαγούρα ή και πόνο. Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όρασης.

Συνήθως η νόσος εξελίσσεται αργά από το 1οστα επόμενα στάδια

Ποια είναι η αιτία;

Η επιστήμη δεν έχει κατορθώσει να βρει την αιτία εμφάνισης της ροδοχρόου ακμής. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, ανοσολογικοί ή μικροβιακοί παράγοντες χωρίς να έχει δοθεί οριστική απάντηση.

Ωστόσο είναι καλά γνωστό το τι μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της νόσου:

 • ήλιος
 • θερμές πηγές ενέργειας (τζάκια, καλοριφέρ, υδρατμοί)
 • συγκεκριμένες τροφές (π.χ. μπαχαρικά)
 • κόκκινο κρασί και γενικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • άγχος
 • έντονη σωματική άσκηση
 • εμμηνόπαυση
 • πολύ ζεστά ροφήματα
 • συγκεκριμένα καλλυντικά

Υπάρχει οριστική θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή;

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή. Η ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια ασθένεια. Η στρατηγική αντιμετώπισης στηρίζεται σε φαρμακευτικές ή επεμβατικές θεραπείες και σε μέτρα αποφυγής των παραγόντων που πυροδοτούν μια έξαρση.

Ο δερματολόγος έχει σαν τελικό στόχο είτε να κάνει τη νόσο πιο ήπια είτε να επιτύχει πλήρη ύφεση. Ίσως τελικά ο ασθενής να απαλλαγεί από μια μακρά φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο τα μέτρα προστασίας από επιβαρυντικούς παράγοντες είναι μόνιμακαθώς η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει.

Πώς αντιμετωπίζεται η ροδόχρους νόσος;

Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας είναι τα μέτρα αποφυγής των εκλυτικών παραγόντων δηλαδή αποφυγή ύποπτων τροφών, έκθεσης σε πηγές θερμότητας και κυρίως ηλιοπροστασία με αντηλιακό 12 μήνες το χρόνο.

Τα θεραπευτικά μέσα που διαθέτει  η δερματολογία είναι πολλά:

 • τοπικά ή από του στόματος ρετινοειδή
 • τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά
 • καθαριστικές ή αντισηπτικές λοσιόν
 • καλλυντικές κρέμες για την αντιμετώπιση της κοκκινίλας
 • laser θεραπείες για αντιμετώπιση της κοκκινίλας
 • διόρθωση παραμορφωτικών βλαβών (π.χ. ρινοφύματος) με χειρουργική επέμβαση, δερμοαπόξεση ή καυτηριασμό με laser. Σε πιθανή υποψία προσβολής των ματιών η αντιμετώπιση γίνεται σε συνεργασία με οφθαλμίατρο.

Πώς θεραπεύεται η ροδόχρους ακμή με laser;

Για την αντιμετώπιση της κοκκινίλας η σύγχρονη δερματολογία διαθέτει ένα αποτελεσματικό  και ασφαλές μέσο, τη θεραπεία με laser χρωστικής (pulse dye laser- PDL). H φιλοσοφία της θεραπείας στηρίζεται στην ικανότητα του laser να εκπέμπει ενέργεια συγκεκριμένου μήκους κύματος ώστε να απορροφάται από το ερυθρό αιμοσφαίριο και άρα από τις ευρυαγγείες που προκαλούν το μόνιμο ερύθημα στην ροδόχρου νόσο.

Αμέσως μετά τη θεραπεία η περιοχή εμφανίζει ένα μελάνιασμα ή ακόμη και κατά τόπους στικτές μικροσκοπικές αιμορραγιές και φουσκάλες. Όλα υποχωρούν χωρίς να αφήσουν σημάδι σε λίγες ημέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση η προστασία με αντηλιακό υψηλού δείκτη σε όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας. Απαιτούνται 1-3 συνεδρίες με επανάληψη ανά 6-8 εβδομάδες για την πλήρη εξαφάνιση των ευρυαγγειών. Καλό είναι η  laser θεραπεία συνήθως να ολοκληρώνεται τους χειμερινούς μήνες. Έτσι ο ασθενής έχει πιάσει ένα καλό επίπεδο το οποίο και συντηρεί τους «επικίνδυνους» για φούντωμα θερινούς μήνες.

Καζάκος Χαράλαμπος

Ρόδοχρους ακμή δερματολόγος – αφροδισιολόγος

www.kazakos-derma.gr

Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr

https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top