ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, και την τρίτη αιτία στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Για το λόγο αυτό η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι επιτακτική και δεν θα πρέπει κανένας να αμελεί να κάνει έλεγχο πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 άτομα νοσούν κάθε χρόνο και 2.500 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Τα νούμερα είναι αρκετά υψηλά. Είναι όμως πολύ σημαντικό το γεγονός πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου προλαμβάνεται .
• ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ;
Όπως οι περισσότεροι καρκίνοι, στα αρχικά στάδια δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Όταν προχωρήσει η νόσος τότε μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία στα κόπρανα, δυσκοιλιότητα, διάρροιες εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, αναιμία, ανορεξία, απώλεια βάρους κ.α.
• ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ;
Οι περισσότεροι καρκίνοι ξεκινούν από μια μικρή καλοήθη βλάβη που λέγεται πολύποδας. Ο πολύποδας σχεδόν ποτέ δεν έχει συμπτώματα. Η εμφάνιση των πολυπόδων σχετίζεται με την ηλικία. Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο αυξάνει η συχνότητα εμφάνισής τους. Όταν παραμένει ένας πολύποδας στο έντερο, μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει κακοήθης. Ακόμη και τότε μπορεί να αντιμετώπιστεί εύκολα. Αν όμως αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα τότε συνήθως έχει προχωρήσει η νόσος.
• ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ;
Υπάρχουν δύο πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο παχέος εντέρου: η μία είναι η ομάδα «συνήθους κινδύνου» όπου ανήκει το 75% των ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν κανένα ύποπτο στοιχείο στο ιστορικό τους. Σε αυτή την ομάδα, η συχνότητα της εμφάνισης καρκίνου αυξάνει με την πάροδο της ηλικίας αρχίζοντας περίπου στην ηλικία των 50 ετών.
Η δεύτερη ομάδα είναι η ομάδα «αυξημένου κινδύνου». Εδώ ανήκουν άτομα που στην οικογένειά τους υπάρχουν συγγενείς 1ου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου, άτομα που πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn), και άτομα που πάσχουν από σπάνια σύνδρομα.
Εκτός από την κληρονομικότητα πολύ σημαντικό ρόλο έχει ο τρόπος ζωής και φυσικά η διατροφή. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, σε παχύσαρκους, στους καπνιστές, σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ερυθρού κρέατος, ζωικού λίπους και σακχάρων, σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή καθώς και σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολίες ιδίως στην περιοχή της πυέλου.
• ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ;
Ο έλεγχος γίνεται με την κολονοσκόπηση το βαριούχο υποκλυσμό διπλής αντίθεσης και την αξονική κολονοσκόπηση. Κάθε μια απο αυτές τις εξετάσεις έχει τα υπέρ και τα κατά της. Γενικά προτιμάται η κολονοσκόπηση επειδή αν υπάρχει πολύποδας μπορεί να αφαιρεθεί άμεσα. Η κολονοσκοπηση γίνεται ανώδυνα και είναι πολύ ασφαλής εξέταση.
• ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ;
Όταν κάποιος εμφανίσει κάποια από τα συμπώματα που αναφέρθηκαν τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το γιατρό ανεξάρτητα από την ηλικία του.
Όσοι ανήκουν στην ομάδα συνήθους κινδύνου και είναι άνω των 50 ετών θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους κολονοσκόπηση. Αν δεν υπάρχει κανένα εύρημα θα επαναλάβουν την κολονοσκόπηση μετά από 5 χρόνια. Αν όμως υπάρχουν πολύποδες οι οποίοι αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης ανώδυνα θα πρέπει να επαναλάβουν την εξέταση πιο σύντομα ανάλογα με την απάντηση της βιοψίας τους.
Όσοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και να ξεκινούν τον έλεγχο ανάλογα με την περίσταση. Όσοι ασθενείς πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ολική κολονοσκόπηση μετά την 8ετία και ανά 1-2 έτη.
Ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στο παρελθόν για καρκίνο παχέος εντέρου πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση 6 μήνες – 1 έτος μετά την επέμβαση και επί αρνητικών ευρημάτων μετά από 3 χρόνια.
• ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ;
-Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πολύ συχνός αλλά μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
– Στους περισσότερους εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει κανένα ιστορικό.
– Αν δεν υπάρχει ιστορικό, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει στα 50. Η κολονοσκόπηση είναι ανώδυνη και σώζει ζωές.
– Η μείωση της κατανάλωσης ζωικού λίπους και περιορισμός του δυτικού τρόπου διατροφής (Fast Food) και η εφαρμογή της μεσογειακής δίαιτας: φρέσκα λαχανικά και φρούτα,
ελαιόλαδο , όσπρια, ψωμί ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθάει.
– Η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός αλκοόλ, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η καθημερινή σωματική άσκηση είναι απαραίτητα.h
Τα άρθρα της γιατρού στο mediteam
https://mediteam.gr/category/αρβανιτη-βασιλικη/
Facebook:>> https://www.facebook.com/vasilikiarvaniti/