fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Πρόπτωση Μιτροειδούς Βαλβίδας

Τι είναι : Ουσιαστικά πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία τα δύο ‘’πέταλα’’ της μιτροειδούς βαλβίδας προπίπτουν –δηλαδή υποχωρούν προς τον αριστερό κόλπο. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οφείλεται σε περίσσεια ιστού και στην χαλαρότητα της υποβαλβιδικής συσκευής , καταστάσεις με τις οποίες προφανώς γεννιέται κάποιος.Διάγνωση : Η υποψία τίθεται κυρίως από την ακρόαση αλλά επιβεβαιώνεται με το Triplex καρδιάς.Η διάγνωση από μόνη της δημιουργεί άγχος στον ασθενή και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στο 90-95% των περιπτώσεων είναι μία κατάσταση η οποία δεν χρήζει παρέμβασης. Είναι κυρίως γονιδιακής προέλευσης.Συμπτώματα : Τις περισσότερες φορές η διάγνωση τίθεται τυχαία.Τα πιο συνήθη συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή να αναζητήσει ιατρική βοήθεια είναι αίσθημα παλμών , άτυπα θωρακικά άλγη και σπάνια ζάλη.

Επιπλοκές : Η πιο συχνή είναι η πρόπτωση να προκαλεί ανεπάρκεια της βαλβίδας-δηλαδή ένα ποσοστό του αίματος να παλινδρομεί πίσω στον αριστερό κόλπο.Όπως ήδη αναφέρθηκε πολύ σπάνια παρατηρούνται σοβαρές επιπλοκές.Όταν γίνεται αυτό είναι κυρίως μετά από Έμφραγμα ή Μικροβιακή Ενδοκαρδίτιδα.


Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργείο.Να σημειώσουμε βέβαια ότι πλέον υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι όπως για παράδεγμα τα λεγόμενα ‘’clips’’.

Θεραπεία : Σπανίως είναι απαραίτητη.Κυρίως χορηγούμε β-αποκλειστές για να ελέγξουμε το αίσθημα παλμών.Άλλες κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται σε πιθανές επιπλοκές. ( σημείωση : η φαρμακευτική αγωγη πάντα με την καθοδήγηση και τη συνταγογράφηση του θεράποντος γιατρού ).

Συμπερασματικά πρέπει να σημειώσουμε την ανάγκη για σωστή ενημέρωση του ασθενούς με στόχο την αποφυγή περιττού άγχους για μία κατάσταση η οποία σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι απόλυτα καλοήθης.

Αχιλλέας Ι. Τριανταφυλλίδης
Ειδικός Καρδιολόγος FESC-MAHA-MACCA

Επίσημο Site:
http://triantafillidis-cardio.gr

Τα άρθρα του γιατρού στο Mediteam.gr
Πατήστε Εδώ

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top