ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Προστασία υγείας χεριών

Ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοïό (αλλά και την γρίπη καθώς και τις εποχιακές ιώσεις) είναι η τήρηση απλών κανόνων υγιεινής των χεριών μας. Αυτή επιτυγχάνεται κυρίως με το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων ή υγρών μαντιλιών καθαρισμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες το πλύσιμο των χεριών για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να γίνεται με τρεχούμενο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Επίσης τα αντισηπτικά υγρά πρέπει να περιέχουν 60-95% αιθυλικής αλκοόλης. Η πρακτική αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επόμενες εβδομάδες από τον πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας. 


Θεωρείται βέβαιο ότι η υιοθέτηση αυτής της συνήθειας από το γενικό πληθυσμό θα αυξήσει κατακόρυφα τα περιστατικά χρόνιας ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής. Και αυτό γιατί το νερό, το σαπούνι, καθώς και τα αντισηπτικά υγρά αποτελούν γνωστούς ερεθιστικούς παράγοντες. Η συχνή τους χρήση διαταράσσει το pH του δέρματος, επηρεάζει αρνητικά το μικροβίωμα, και διαβρώνει την «ασπίδα» του δερματικού φραγμού. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του δέρματος. Το δέρμα αρχικά γίνεται κόκκινο, και η φαγούρα είναι ολοένα και πιο έντονη. Στη συνέχεια κι όσο τα πλυσίματα είναι συνεχή εμφανίζεται ξηρότητα και ρωγμές. Η φαγούρα δίνει ολοένα και περισσότερο τη θέση της στον πόνο και το κάψιμο. Συχνά οι ρωγμές αποτελούν πύλη εισόδου μικροβίων, με αποτέλεσμα εμφάνιση επιμολύνσεων.  

Απαιτείται επομένως μαζί με την τακτική λήψη μέτρων καθαριότητας των χεριών να χρησιμοποιούνται μέτρα προστασίας της υγείας του δέρματος των χεριών. Ακολουθούν ορισμένα χρήσιμα tips:

  • Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι για την προστασία από τον κορωνοïό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται διαλύματα και σαπούνια με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που αλλοιώνουν το pH και το μικροβίωμα του δέρματος.Το πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό υπερεπαρκεί. 
  • Επιβάλλεται η χρήση ενυδατικής κρέμας με καταπραϋντικές και ενυδατικές ιδιότητες αμέσως μετά από κάθε πλύσιμο. 
  • Η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών κρεμών η τοπικών αντιβιοτικών κρεμών πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο. Η χρήση τους γίνεται συνήθως με συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο. Η δίχως πλάνο χρησιμοποίηση τους συνήθως δεν έχει τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα. 
  • Η χρήση γαντιών κατασκευασμένων από όσο το δυνατόν πιο φιλικά για το δέρμα υλικά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συχνού πλυσίματος σε χώρους εργασίας. Ιδανικότερα είναι τα γάντια με εσωτερική βαμβακερή επένδυση. Τα γάντια βινυλίου ή νιτριλίου είναι σαφώς προτιμότερα από τα γάντια που περιέχουν λάτεξ. 
  • Άτομα με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την υγεία των χεριών τους καθώς τα συχνά πλυσίματα μπορεί να πυροδοτήσουν έντονη έξαρση ατοπικής δερματίτιδας. 
  • η ιδιαίτερα διαδεδομένη χρήση μη επεξεργασμένων φυτικών ουσιών απευθείας στο δέρμα με σκοπό την καταπράυνση των συμπτωμάτων της δερματίτιδας μπορεί μερικές φορές να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όσο πιο φυτικό και «φυσικό» είναι ένα τοπικό σκεύασμα τόσο αυξάνει η πιθανότητα να λειτουργήσει σαν αλλεργιογόνο σε περίπτωση απευθείας επαφής με το ερεθισμένο δέρμα. 
  • Δεν είναι όλες οι ενυδατικές κρέμες το ίδιο. Ιδανικότερές κρέμες για την προστασία των χεριών από τα συχνά πλυσίματα είναι οι λεγόμενες «κρέμες φραγμού». Πρόκειται για εξειδικευμένα φαρμακοτεχνικά προϊόντα με επουλωτικές καταπραϋντικές και αναπλαστικές ιδιότητες. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας για τον τύπο και το είδος της κρέμας που χρειάζεστε.
  • Σε περίπτωση έντονης κι επίμονης εικόνας η καταφυγή στη συμβουλή του δερματολόγου αποτελεί μονόδρομο. 

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top