fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

ΠΟΣΟ ΥΓΕΙΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ;

ΠΟΣΟ ΥΓΕΙΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ; Η καλοκαιρινή ζέστη και η πρόοδος της τεχνολογίας έχουν κάνει τη χρήση κλιματιστικών αναπόσπαστο και συχνά απαραίτητο εξοπλισμό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η χρήση τους έχει εξαπλωθεί παντού : γραφείο, σπίτι, αυτοκίνητο, μαγαζιά, κοινόχρηστοι χώροι.

Παρ όλα αυτά η συνεχής χρήση των κλιματιστικών επηρεάζουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Τα συχνότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση των κλιματιστικών προκαλούν συμπτώματα και νοσήματα με μεγάλο εύρος βαρύτητας, από απλά μέχρι και επικίνδυνα για τη ζωή, που απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο και νοσηλεία. 

  1. ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

Αν ήδη πάσχετε από ξηροφθαλμία η συνεχής χρήση κλιματισμού επιδεινώνει τα συμπτώματα. Τα άτομα με ευαισθησία ή χρήση φακών επαφής αισθάνονται ξηρότητα στα μάτια, φαγούρα ή ερεθισμό (αίσθημα ξένου σώματος) και συστήνεται η αποφυγή συνεχούς χρήσης κλιματισμού και η χρήση τεχνητών δακρύων.


2.ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Αίσθημα ξηρότητας και κνησμού είναι συχνό σύμπτωμα για άτομα που μένουν  σε κλιματιζόμενους χώρους για πολύ ώρα. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο και ενώ ο ερεθισμός υποχωρεί σχετικά γρήγορα, η ξηρότητα του δέρματος παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα.


3.ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Η λειτουργία των κλιματιστικών στηρίζεται στην αφύγρανση της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με την ψύξη του αέρα. Το αποτέλεσμα είναι ο ρυθμός αφυδάτωσης σε κλιματιζόμενους χώρους να είναι πολύ μεγαλύτερος από τους μη κλιματιζόμενους. Σε περίπτωση μακροχρόνιας παραμονής σε κλιματιζόμενο χώρο είναι απαραίτητη η λήψη υγρών κάτι που πολλοί παραβλέπουν καθώς νομίζουν ότι επειδή η θερμοκρασία του χώρου είναι χαμηλή δεν κινδυνεύουν.


4.ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Μακροχρόνια παραμονή σε κλιματιζόμενο χώρο προκαλεί προβλήματα από το ανώτερο αναπνευστικό όπως ξηρότητα στο λαιμό (φαρυγγίτιδα), ρινίτιδα και ρινική συμφόρηση. Η χρήση θαλασσινού νερού/ φυσ. Ορού είναι απαραίτητη σε όσους παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα ενώ συχνά απαιτείται και πιο ειδική ή μακροχρόνια θεραπεία με αντισταμινικά, κορτικοειδή ή αποσυμφορητικά. 

5.ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Η χρήση κλιματιστικών συχνά είναι αιτία εμφάνισης λοιμώξεων είτε άμεσα είτε έμμεσα. Α) Εμμέσως γιατί τα άτομα που παραμένουν είναι πιο ευπαθή λόγω των συνεπειών του κλιματισμού στο ανώτερο αναπνευστικό (ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση, φαρυγγίτιδα), ερεθισμός, ξηρότητα. Έτσι μείωνονται οι άμυνες με αποτέλεσμα να ευνοείται η εκδήλωση ιώσεων και μικροβιακών λοιμώξεων. Β) Άμεσα τα ίδια τα κλιματιστικά γίνονται πηγή μικροβίων (λεγιονέλλα) λόγω κακής συντήρησης των φίλτρων και του νερού. Μουχλα, σκόνη και ιώσεις από γειτονικά διαμερίσματα είναι συχνές επιπλοκές σε κλειστά και κακοσυντηρημένα κυκλώματα κλιματισμού. Καλή συντήρηση και συχνός αερισμός των χώρων απομακρύνει τα παθογόνα και μειώνει τις πιθανότητες διασποράς.

The Georgia Department of Public Health and Fulton County Board of Health are investigating an outbreak of Legionella infection at the Sheraton Atlanta Hotel (June 12 and July 15, 2019)

6.ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ/ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

Η μακροχρόνια χρήση κλιματισμού συχνά προκαλεί κεφαλαγία ή ημικρανία. Η κυριότερη αιτία είναι η αφυδάτωση που συχνά υποεκτιμάται. Άλλη βασική αιτία πονοκέφαλου είναι η κλίση θερμοκρασίας, δηλαδή, η διαφορά θερμοκρασίας εξωτερικού περιβαλλοντος και κλιματιζόμενου χώρου. Τέλος η κακή συντήρηση φίλτρων και η μη ανανέωση του αέρα είναι συχνή αιτία πονοκέφαλου σε κλιματιζόμενους χώρους.

7.ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η παρατεταμένη διαμονή σε κλιματιζόμενους χώρους συχνά επιδεινώνει συμπτώματα αρθρίτιδας και αρθραλγιών, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα πχ Ρευματοειδής αρθρίτις ή και Οστεοαρθρίτιδα. Η ζέστη και οι ψηλές θερμοκρασίες βελτιώνουν τα συμπτώματα των ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Η αιτία και πάλι είναι η αφυδάτωση και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν αρνητικά συνδέσμους και αρθρώσεις.

8.ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ/ ΛΗΘΑΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Μελέτη που παρουσιαστηκε στο International Journal of Epidemiology έδειξε ότι τα άτομα που παρέμεναν μακροχρόνια σε κλιματιζόμενους χώρους αισθάνονταν πιο άρρωστοι/ κουρασμένοι, παρουσιάζουν υπνηλία και κακοδιαθεσία ενώ βελτιωνόντουσαν όταν έφευγαν από τον κλιματιζόμενο χώρο. Ο όρος “sick building syndrome,”περιγράφει ακριβώς αυτό. 

9.ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Η χρήση κλιματιστικού χειροτερεύει τα συμπτώματα ατόμων με άσθμα και αλλεργίες. Συχνά αυτά τα άτομα καταφεύγουν σε κλιματιζόμενους χώρους για προφύλαξη για να ανακαλύψουν ακριβώς το αντίθετο: επιδείνωση συμπτωμάτων βήχα και δύσπνοιας. Απαραίτητη λοιπόν η καλή συντήρηση των κλιματιστικών και ο καλός και συχνός αερισμός των κλιματιζόμενων χώρων.

Πηγή:

https://doctor.ndtv.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.cdc.gov/

闒粀펤闀粀

v.papadopoulou.med@gmail.com

www.facebook.com/vily.papadopoulou

www.facebook.com/eidikos.pathologos.internist/

www.vilypapadopouloumed.simplesite.com

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top