fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ποιος είναι ο μυστηριώδης ιός Wuhan για τον οποίο ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα?

Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν με έναν νέο ιό στην Κίνα τριπλασιάστηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (18 & 19/1/2020). Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην  πόλη Γουχάν – από όπου πήρε το όνομά του-και εξαπλώθηκε σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας.

Αριθμούμε, πλέον,  περισσότερα από 200 περιστατικά, κυρίως στο Γουχάν. Ο  ιός έχει εντοπιστεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Σενζέν. Από τους ασθενείς που νόσησαν, τρείς άνθρωποι πέθαναν.  

Η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότιος Κορέα ανέφεραν επίσης περιστατικά που σχετίζονται με το νέο αυτό ιό, ενώ η εικόνα εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, το οποίο φορώντας ειδικές στολές, έκανε έλεγχο σε πληθώρα πτήσεων στην Κίνα προκάλεσε πανικό.

Τι είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης ιός? Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος Κορονοϊού (coronavirus),   o οποίος προκαλεί ένα είδος πνευμονίας και μπορεί νε μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, επιβεβαίωσε η Κίνα.

C:\Users\Vaios\Desktop\image.axd.jpg

Coronavirus. Πηγή: https://www.news-medical.net/news/20200115/Woman-from-Chinese-city-Wuhan-lands-in-Bangkok-with-mysterious-Corona-virus-infection.aspx

Αύξηση της ανησυχίας ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό μας η επιδημία αυτή, προκαλεί το γεγονός ότι η έξαρση των κρουσμάτων  συμπίπτει με το ότι εκατομμύρια Κινέζοι προετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Αν και το ξέσπασμα του ιού πιστεύεται ότι προήλθε από μια τοπική αγορά, αξιωματούχοι και επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει πώς ακριβώς εξαπλώθηκε.

Η υπόθεση έχει ξυπνήσει αναμνήσεις από τον ιό SARS-επίσης ένα κορονοϊό-που σκότωσε 774 ανθρώπους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε δεκάδες χώρες, κυρίως στην Ασία. Η ανάλυση του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι είναι στενά συνδεδεμένος με τον ιό SARS.

Ειδικοί στο ΗΒ είπαν στο BBC, ότι ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι λένε οι επίσημοι αριθμοί, μιλώντας ακόμα και για 1700 κρούσματα !

Τι  ξέρουμε για τον ιό

O Ιός 2019-nCoV, όπως έχει επισημανθεί, θεωρείται ότι είναι ένα νέο στέλεχος κορονοϊού, που δεν έχει αναγνωριστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.

Οι κορονοϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (επτά με τον νέο) είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Ενοχοποιούνται τόσο  για το κοινό κρυολόγημα, όσο και για σοβαρότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κύρια πηγή είναι ζωική,  αλλά μπορεί να συμβεί και μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστικά προβλήματα

Coronaviruses 004 lores.jpg

Coronavirus. Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus

Οι άνθρωποι συμβουλεύονται να αποφεύγουν την “απροστάτευτη ” επαφή με ζώντα ζώα, να μαγειρεύουν επιμελώς κρέας και αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με οποιονδήποτε με συμπτώματα ίωσης ή γρίπης. 

Στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Ιδιαίτερη προσοχή στις παραπάνω οδηγίες συνιστάται στους ταξιδιώτες προς Κίνα και γενικότερα την Ασία. 

Πηγές

  1. https://www.news-medical.net/news/20200115/Woman-from-Chinese-city-Wuhan-lands-in-Bangkok-with-mysterious-Corona-virus-infection.aspx
  2. https://www.businessinsider.com/china-virus-wuhan-outbreak-medics-scan-plane-passengers-2020-1
  3. https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51171035
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus

Βάιος Σπυρόπουλος MD, Msc

Ιατρός Βιοπαθολόγος

Επιστημονικά Υπεύθυνος  του ομίλου διαγνωστικών κέντρων «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ»

www.iepivlepsi.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top