fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Παρενεργειες αντικαταθλιπτικών

 

παρενέργειες  αντικαταθλιπτικών : Τα αντικαταθλιπτικα φάρμακα μπορούν να είναι ένας σημαντικος συμμαχος για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με την κατάθλιψη. Όμως όπως όλα τα φάρμακα, ειναι δυνατόν να προκαλέσουν παρενέργειες , για αυτό είναι σημαντικό να είστε  ενήμεροι για τις αλλαγές στο οργανισμό  σας όταν αρχίσετε οποιαδήποτε νέα φαρμακευτική αγωγή.

  1. Εάν έχετε οποιεσδήποτε παρενέργειες απο κάποιο αντικαταθλιπτικό, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας και  για πολλές από τις ήπιες  παρενέργειες, μπορεί να βοηθήσουν  μερικά απλά βήματα . Εδώ είναι μερικές προτάσεις για τη διαχείριση για τις  ήπιες παρενέργειες αντικαταθλιπτικών , αλλά  πάντα να έρθετε  σε συνεννόηση με το γιατρό σας .
Ξηροστομία . Εκτός από το να πίνετε νερό, βοηθά να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και βουρτσίστε τα δόντια σας συχνά.
Δυσκοιλιότητα. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, δαμάσκηνα και χορταστικές μερίδες φρούτων και λαχανικών. Η ενυδάτωση επίσης είναι σημαντική .
Εάν έχετε δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει την φαρμακευτική σας αγωγή και να ανακουφίσει  αυτό το πρόβλημα.
Ζάλη. Ξαφνικές αλλαγές στη θέση του σώματος σας , μπορεί να οδηγήσουν  σε μια απότομη πτώση της πίεσης του αίματος και να προκληθεί  ζάλη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό , να μετακινήστε αργά όταν σηκωθείτε από μια καρέκλα ή από το κρεβάτι. Επίσης, βοηθά και εδώ η καλή ενυδάτωση .
Υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας . Αυτό το ζήτημα συνήθως παρουσιάζεται στην αρχή της θεραπείας και δε διαρκεί  πολύ καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει αν πάρετε τα  φάρμακα κατά την κατάκλιση, αλλά ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με αυτό. Αν αισθάνεστε υπνηλία, μην οδηγείτε ή μην κάνετε βαριές και επικίνδυνες εργασίες.
Προβλήματα στον ύπνο. Συχνά αυτό βελτιώνεται μετά από λίγες εβδομάδες, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση φαρμακευτικής αγωγής από το γιατρό σας .
Ναυτία. Συχνά, η ναυτία εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ίσως βοηθήσει να παίρνετε το φάρμακο αμέσως μετά από ένα σημαντικό γεύμα, κάτι που συχνά προτείνουν οι ψυχίατροι .
Νευρικότητα . Ίσως να αισθάνεστε νευρικός ή ανήσυχος όταν αρχίσετε να παίρνετε ένα φάρμακο.  Τα συναισθήματα  εκνευρισμού μπορεί να περάσουν  μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όμως σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις, η νευρικότητα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει :μερικές φορές είναι πρώιμο σύμπτωμα επιδείνωσης της κατάθλιψης ή μανία , ενημερώστε το θεράποντα .
Κεφαλαλγία.  Επεισόδια κεφαλαλγίας μπορούμε να έχουμε στην αρχή με διάφορη συχνότητα . Για κάποιους εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Σεξουαλικά προβλήματα. Μερικές φορές σεξουαλικά προβλήματα είναι παροδικά ή δε σχετίζονται με το φάρμακο. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που επιμένουν για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.
  1. Αν τυχόν παρενέργειες αντικαταθλιπτικών συνεχίζουν να σας ενοχλούν , ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δοσολογία σας σας, την ώρα της ημέρας που παίρνετε το φάρμακο, μπορεί να συστήσει αλλαγές η συνδυασμούς  φαρμάκων ή αντικατάσταση φαρμάκων με άλλες μορφές θεραπείας. Πάρτε όλα τα φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες, και μην σταματήσετε να τα  παίρνετε απότομα χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας πρώτα. Ακόμη και για αυτές τις απλές συμβουλές διαχείρισης σε ήπιες παρενέργειες αντικαταθλιπτικών , να έρθετε σε επαφή μαζί του πρώτα .
 
Πηγή : Harvard medical school
 
Επιμέλεια θέματος
 
Δημήτρης Οικονόμου Ψυχίατρος
 
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός παθολόγος
Δειτε το κανάλι του ιατρού στο YouTube 
 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top