fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Πανδημία COVID-19. Αρρωσταίνοντας από έναν ιό με κορώναꓽ Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Στις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO) αναγνώρισε ότι η επιδημία του κορωνοϊού 2 (SARS-COV-2) ήταν πλέον πανδημία.

Αυτό δε σήμαινε ότι ο ιός έγινε πιο θανατηφόρος αλλά ότι η διασπορά του ήταν παγκόσμια. Έκτοτε όλη η επιστημονική κοινότητα μάχεται προκειμένου να περιορίσει τη νόσο και η πραγματικότητα των περισσοτέρων ανθρώπων έχει αλλάξει μέσα από ένα κυκεώνα περιοριστικών μέτρων, επιδημιολογικών δεδομένων και καθημερινών αναφορών κρουσμάτων, σοβαρά νοσούντων και θανάτων.

Όμως αυτό που παραμένει κύριο μέλημα όλων μας είναι η διασφάλιση της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των δικών μας ανθρώπων. Αυτό εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ενημέρωση την οποία έχουμε. Τελευταία ερχόμαστε σε επαφή με μεγάλο όγκο πληροφοριών, δεν είναι όμως όλες ακριβείς και σωστές. Η αλήθεια είναι ότι η γνωριμία μας με τον κορωνοϊό είναι πρόσφατη όμως μέρα με τη μέρα οι γνώσεις μας εμπλουτίζονται και τον κατανοούμε καλύτερα.

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε αυτά που γνωρίζουμε. -Τι είναι η νόσος COVID-19 COVID-19 (Corona Virus Disease- 19) είναι νόσος του αναπνευστικού που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση είναι εύκολη μέσω σταγονιδίων που μεταφέρονται με το βήχα και το φτέρνισμα ή μέσω επαφής με μολυσμένα χέρια ή επιφάνειες.

-Ειναι τα παιδια σε μεγαλυτερο κινδυνο να νοσησουν από τον κορωνοϊο;

Ο κορωνοϊός προσβάλει όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς εξαιρέσεις. Όμως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται ότι τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ενήλικες.

Αν και μερικά παιδιά και βρέφη έχουν νοσήσει ωστόσο τα συμπτώματα τους είναι ήπια ή απουσιάζουν πλήρως. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται είναι ενήλικες.

Ενδεχομένως παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, ανοσοκαταστολή, μεταβολικά να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και να χρειάζονται επιπλέον προστασία.

Τι γινεται με τις εγκυους και το θηλασμο;

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που έχουμε για τον κορωνοϊό δεν προκύπτει ότι οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες στο να νοσήσουν. Επιπλέον δεν υπάρχουν δεδομένα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο.

Όσον αφορά το θηλασμό από τις μέχρι στιγμής μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχει απομονωθεί κορωνοϊός στο μητρικό γάλα. Επομένως, προς το παρόν, εάν μια μητέρα νοσεί και είναι σε καλή κατάσταση δεν αποθαρρύνεται από το να θηλάσει φορώντας πάντα μάσκα και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.

Πως μπορουμε να προστατεψουμε τα παιδια από το να αρρωστησουν απο COVID-19;

Είναι απολύτως απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να εκπαιδεύσουμε σε αυτούς και τα παιδιά μας. Δηλαδήꓽ

✓ Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό .
✓ Αποφυγή ατόμων που έχουν συμπτώματα (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό)
✓ Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά όπως διακόπτες, πόμολα, τραπέζια, καρέκλες, τουαλέτες, νιπτήρες.
✓ Πλύσιμο όλων των παιχνιδιών εάν προβλέπεται στο πλυντήριο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
✓ Τα παιδιά εφόσον δεν έχουν συμπτώματα δεν είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα .

Άλλωστε η χρήση μάσκας δεν έχει απολύτως κανένα όφελος όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Πηγές CDC: Coronavirus disease 2019 basics.
Information from pregnant and children Unicef: Corona virus outbreak. What parents should know European Center for Disease Prevention and Control: COVID-19

Σε κάθε περίπτωση ακολουθήστε τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού σας και των εθνικών και διεθνών οργανισμών υγείας .

Μπιλιω Παουρη Παιδιατρος,MD,PhD

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top