Παιδιά και θάλασσα. Πόσο ασφαλή είναι; Το υδάτινο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό στη ζωή ενός παιδιού. Το νερό για τα παιδιά σημαίνει παιχνίδι, ξενοιασιά, χαρά είτε πρόκειται για τη θάλασσα, τη πισίνα, τη λίμνη ή τη μπανιέρα. Ωστόσο μπορεί να κρύβει κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία τους αν δεν είμαστε προσεχτικοί.
Στην Ελλάδα περίπου 400 άτομα χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο, εκ των οποίων 10 είναι παιδιά και έφηβοι, φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως αναλογικά με τον πληθυσμό της. Πάνω από τα μισά περιστατικά συμβαίνουν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ενώ ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά 0-5 ετών. Εκτός όμως από τους πνιγμούς, καταγράφονται δεκάδες ατυχήματα και τραυματισμοί από θαλάσσια μηχανοκίνητα οχήματα πχ τζετ σκι ή κατά τη διάρκεια θαλάσσιων σπορ ή παιχνιδιών.
Ποιες αιτίες σχετίζονται με αυτό το τραγικό γεγονός;
Αν και ζούμε σε μία χώρα που περιβάλλεται από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και κυρίως παιδιά δεν γνωρίζει κολύμβηση. Επίσης αγνοούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας στο νερό πχ κολύμβηση τουλάχιστον 3 ώρες μετά το γεύμα ενώ σε πολλές περιπτώσεις η χρήση θαλάσσιων σπορ γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιου είδους εκπαίδευση.
Τι είναι όμως πνιγμός;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πνιγμός είναι η διαδικασία που προκαλεί έκπτωση της αναπνευστικής λειτουργίας του ατόμου μετά την βύθιση του σε υγρό ανεξάρτητα από την έκβαση (επιβίωση ή όχι).
Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιος πνίγεται;
Ανεξάρτητα με το τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην τηλεόραση ο πνιγμός είναι ένα «σιωπηλό» γεγονός. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πνίγονται σε κοντινή απόσταση από την ακτή (10 μέτρα) ενώ δεν είναι σε θέση να φωνάξουν ή να κουνήσουν τα χέρια τους για βοήθεια. Όσον αφορά τα παιδιά, ο πνιγμός μπορεί να συμβεί ακόμα και στα ρηχά ενώ τα μπρατσάκια και τα σωσίβια δεν επαρκούν ως μέσα προστασίας.
Πότε πρέπει να εξεταστεί από γιατρό ένα παιδί που κινδύνεψε να πνιγεί;
Η παρουσία επίμονου βήχα ακόμα και ώρες μετά το περιστατικό όπως και η έντονη κόπωση, η δυσκολία στην ομιλία και την αναπνοή αποτελούν ανησυχητικά συμπτώματα και δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε. Στην περίπτωση αυτή το παιδί θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για να λάβει την κατάλληλη φροντίδα.
Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε για να μειώσουμε τους κινδύνους;
-Μην αφήνετε το παιδί μόνο του στη θάλασσα, στην πισίνα ή και στη μπανιέρα. Αν χρειαστεί να φύγετε πάρτε το μαζί σας.
-Μην αφήνετε ένα μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει ένα μικρότερο.
-Προτιμήστε να κολυμπάτε σε παραλίες που υπάρχει ναυαγοσώστης.
-Ξεκινήστε στο παιδί σας μαθήματα κολύμβησης μετά την ηλικία των 4 ετών.
-Κάντε μαθήματα βασικής ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης) για την περίπτωση που θα χρειαστεί να προχωρήσετε σε διάσωση.
-Μην ξεχνάτε να φοράτε στα παιδιά σας τα ειδικά σωσίβια όταν βρίσκονται σε βάρκα ή κάνουν θαλάσσια σπόρ.
-Όταν επισκέπτεστε υδροψυχαγωγικά πάρκα να ελέγχετε ότι τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας στο νερό και ότι έχουν τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
-Αποφύγετε να οδηγείτε σκάφος μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Μπίλιω Παούρη,
MD,PhD Παιδίατρος
Ιατρείο: Παύλου Μελά 42 & Δημητρακοπούλου 21,
Κορυδαλλός Πειραιάς
Τηλ: 2167004825, 6944653334
e-mail: docpaouri@yahoo.com
Δείτε τα άρθρα της παιδιάτρου στο Mediteam.gr

