Ποιος ήταν ο Wilhelm Röntgen;
Ο Wilhelm Röntgen γεννήθηκε από Γερμανό πατέρα και Ολλανδέζα μητέρα στο Lennep της Πρωσίας στις 27 Μαρτίου 1845. Στην ηλικία των τριών ετών η οικογένειά του μετακόμισε στο Apeldoorn στην Ολλανδία και εκεί θα πέρναγε τα χρόνια της διάπλασης του και θα πήγαινε σχολείο.
Ο Röntgen δεν ήταν ένας ιδιαίτερα χαρισματικός μαθητής, αλλά παρατηρήθηκε ότι είχε την δεξιότητα να κατασκευάζει μηχανικές συσκευές από νεαρή ηλικία.
Το 1863, αποβλήθηκε άδικα από το λύκειο που παρακολουθούσε τότε όταν κατηγορήθηκε ότι σχεδίασε μια καρικατούρα ενός καθηγητή που είχε γίνει από άλλον μαθητή. Χωρίς δίπλωμα λυκείου, ο Röntgen δεν μπορούσε να πάει στο Πανεπιστήμιο. Απτόητος, εγγράφηκε για να σπουδάσει Φυσική στο Πολυτεχνείο στην Ζυρίχη το 1865, περνώντας τις εξετάσεις του. Αυτή ήταν η ίδια σχολή που θα παρακολουθούσε και από την οποία θα αποφοιτούσε ο Αϊνστάιν το 1900. Αργότερα θα συνέχιζε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ως διδακτορικός, αποφοιτώντας το 1869.
Το 1874, ο Röntgen έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και το 1876 έγινε Καθηγητής Φυσικής εκεί. Τρία χρόνια αργότερα, το 1879 διορίστηκε στη θέση του Υπεύθυνου Έδρας Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Giessen, και στη συνέχεια το 1888 διορίστηκε ως Υπεύθυνος Έδρας της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg.
Ήταν εκεί που θα έκανε την εκπληκτική ανακάλυψη μιας νέας μορφής ακτινοβολίας.
Η ανακάλυψη των ακτινών Χ
Οι ακριβείς λεπτομέρειες της ανακάλυψης των ακτίνων Χ δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα και υπάρχουν συγκρουόμενες αναφορές ως προς τις επακριβείς λεπτομέρειες της ανακάλυψης, επειδή ο Röntgen διέταξε να καούν όλες οι εργαστηριακές σημειώσεις του μετά το θάνατό του. Το παρακάτω όμως είναι μια πιθανή ανασύνθεση της ημέρας από τις λεπτομέρειες που παρείχαν όσοι τον γνώριζαν και συνεργάζονταν μαζί του.
Στις 8 Νοεμβρίου, ο Röntgen διεξήγαγε πειράματα χρησιμοποιώντας ένα καθοδικό σωλήνα στο εργαστήριό του. Οι καθοδικοί σωλήνες είναι εξειδικευμένοι σωλήνες κενού που εκπέμπουν φθορίζον φωτισμό όταν διέρχεται υψηλή ηλεκτρική τάση. Ο Röntgen παρατήρησε τυχαία ότι η δέσμη που εκπέμπεται από τον σωλήνα μετέτρεψε μια οθόνη που βρισκόταν 9 μέτρα μακριά σε ένα πρασινωπό φθορίζον χρώμα, παρόλο που ο σωλήνας ήταν θωρακισμένος από βαρύ μαύρο χαρτί.
Ο Röntgen διεξήγαγε μερικά ακόμη πειράματα και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι είχενα κάνει με μια νέα, προηγουμένως απαρατήρητη ακτίνα. Αναφέρθηκε σε αυτήν την ακτινοβολία ως “Χ” λόγω της άγνωστης φύσης της. Το όνομα κόλλησε μέχρι σήμερα, αν και πολλοί από τους συναδέλφους του αναφέρονταν σε αυτές ως ακτίνες Röntgen και κάποιοι χρησιμοποιούν ακόμα αυτό το όνομα. Μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψή του, ο Röntgen πήρε μια «φωτογραφία με ακτίνες Χ» του χεριού της συζύγου του Bertha. Αυτή η εμβληματική εικόνα έδειχνε καθαρά τα οστά των χεριών της και το γαμήλιο δαχτυλίδι της και προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα.
Οι ιατρικές εφαρμογές των ακτίνων Χ
Ο Röntgen συνειδητοποίησε γρήγορα ότι αυτές οι «ακτίνες Χ» θα μπορούσαν να έχουν ιατρικές εφαρμογές και έστειλε μια ανοικτή επιστολή σε ιατρούς που γνώριζε σε όλη την Ευρώπη. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου 1896, οι ακτίνες Χ χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά υπό κλινικές συνθήκες όταν ο John Hall-Edwards ραδιογράφησε μια βελόνα που ήταν κολλημένη στο χέρι ενός συνεργάτη του. Τον επόμενο μήνα ο Hall-Edwards χρησιμοποίησε ακτίνες Χ κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.
Οι επιστήμονες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν πολυάριθμες ιατρικές εφαρμογές για αυτή τη θαυματουργή ακτίνα και η χρήση τους εξαπλώθηκε γρήγορα. Δυστυχώς, ήταν πολύ πιο αργοί στο να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους, νομίζοντας αρχικά ότι ήταν απλώς ακίνδυνες ακτίνες. Μέσα σε λίγα χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές επιπλοκών και αναφέρθηκαν περιπτώσεις δερματικών βλαβών και εγκαυμάτων.
Το 1904, ο Clarence Dally, ένας επιστήμονας που είχε εργαστεί εκτεταμένα με ακτίνες Χ, πέθανε από καρκίνο του δέρματος, προκαλώντας τους επιστήμονες να αρχίσουν να διερευνούν τους κινδύνους των ακτίνων Χ και να τους αντιμετωπίζουν σοβαρότερα. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν εκτιμήθηκαν πλήρως μέχρι τη δεκαετία του 1950 και ένας σημαντικός αριθμός ατόμων υπέστη βλάβη συνεπεία της χρήσης τους στα πρώτα χρόνια.
Το πρώτο βραβείο Νόμπελ Φυσικής
Το 1901, ο Röntgen τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής «σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών που έχει αποφέρει με την ανακάλυψη των αξιοσημείωτων ακτίνων που πήραν το όνομα του». Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η επιστημονική κοινότητα θυμάται το Röntgen με την Παγκόσμια Ημέρα Ακτινολογίας: Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας
Πληροφορίες : Past Medical History
Γράφει Ιωάννης Κορνέζος
Τα Άρθρα του γιατρού στο mediteam:
https://mediteam.gr/category/ιωαννησ-κορνεζοσ-ραδιενεργός/