fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να εξηγήσει το χαμόγελο της Mona Lisa?

Ο υποθυρεοειδισμός  και το χαμόγελο της Mona Lisa :  Στην ασυνήθιστη και αινιγματική εμφάνιση της Mona Lisa υπαίτιος μπορεί να ήταν ο υποθυρεοειδισμός  , υποστηρίζουν  δύο εμπειρογνώμονες που αναφέρουν – όχι μόνο τα στοιχεία που είναι ορατά στο περίφημο πορτρέτο του Leonardo da Vinci – αλλά και τη φυσική ιστορία και τα διατροφικά πρότυπα της εποχής.
 
Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Mayo Clinic Proceedings, ο  Μ. Mehra,  Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts,  και η Hilary R. Campbell, BA, University of California, Santa Barbara, αναφέρουν ότι η Mona Lisa μπορεί να έχει αναπτύξει την κατάσταση αυτή μετά από μια εγκυμοσύνη.
 
Στο πίνακα , το  πορτρέτο της Lisa Gherardini, που ανατέθηκε από τον σύζυγό της Francesco del Giocondo αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού Andrea το 1502, παρουσιάζει πολλές ενδείξεις υποθυρεοειδισμού, ακόμη και κάτω από το περίεργο, απίστευτο χαμόγελό της.
 
“Πιστεύουμε ότι το αίνιγμα της Mona Lisa μπορεί να επιλυθεί με μια απλή ιατρική διάγνωση μιας ασθένειας που σχετίζεται με τον υποθυρεοειδισμό, που θα μπορούσε να ήταν το αποτέλεσμα μιας θυρεοειδίτιδας peripartum που επιτείνεται από τις συνθήκες διαβίωσης της Αναγέννησης”, γράφουν οι Mehra και Campbell.
“Με πολλούς τρόπους, είναι η γοητεία των ατελειών της ασθένειας που δίνουν σε αυτό το αριστούργημα τη μυστηριώδη πραγματικότητα και τη γοητεία του”, προσθέτουν.
 
Είχε Υπερλιπιδαιμία; Πιθανότατα, ήταν υποθυρεοειδισμός
Δεν είναι η πρώτη φορά που το πολύ λεπτομερές αλλά μυστηριώδες πορτρέτο έχει αποτελέσει αντικείμενο ιατρικής ανάλυσης.
Το 2004, μια ομάδα ρευματολόγων και ενδοκρινολόγων πρότεινε ότι η Lisa Gherardini είχε δερματικές βλάβες στο αριστερό άνω βλέφαρο που ήταν ενδεικτικές  ξανθελάσματος και η διόγκωση στο άνω μέρος του δεξιού χεριού έδειχνε ένα υποδόριο λιπωμα .
Κατά συνέπεια , κατέληξαν στο συμπέρασμα τότε , ότι μπορεί να έπασχε από οικογενή υπερλιπιδαιμία και πρόωρη αθηροσκλήρωση, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατό της.
Επιπλέον, αυτοί οι συγγραφείς υποθέτουν ότι το μυστηριώδες χαμόγελο της Lisa Gherardini μπορεί να ήταν  αποτέλεσμα παράλυσης του Bell.
Ωστόσο, στην τρέχουσα εξέταση της διάσημου πίνακα , οι  Mehra και Campbell λένε ότι, ακόμη και αν είχε υπερλιπιδαιμία, φαίνεται να μην ήταν λόγω οικογενούς ή γενετικής αιτιολογίας και ότι υπάρχει έλλειψη τέτοιων ενδεικτικών στοιχείων.
Η Lisa Gherardini είναι επίσης γνωστό ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 63 ετών. «Θα ήταν ασυνήθιστο, αν όχι αδύνατο, να δούμε την επιβίωση της ως αυτή την ηλικία , παρουσία μιας πρόωρης αθηροσκλήρωσης από μια γενετικά καθοδηγούμενη υπερλιπιδαιμία», παρατηρούν.
Αντ ‘αυτού, ο Mehra και ο Campbell προτείνουν την «πιο ενοποιητική» διάγνωση του κλινικού υποθυρεοειδισμού.
Δείχνουν το κιτρινωπό χρώμα του δέρματος της Gherardini, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη ηπατική μετατροπή της καροτίνης σε βιταμίνη Α, και ότι τα μαλλιά της φαίνεται να αραιώνουν.
“Η πλήρης έλλειψη φρυδιών ή άλλων μαλλιών σε όλο το χλωμό δέρμα υποστηρίζει περαιτέρω αυτή τη διάγνωση, και η τριχοφυΐα  έχει τραχύτητα στο χαρακτήρα”, προσθέτουν.
Οι Mehra και Campbell πιστεύουν επίσης ότι, με πιο προσεκτικό έλεγχο, ο λαιμός της Gherardini “υπονοεί την ύπαρξη μιας διάχυτης διεύρυνσης, όπως  μιας βρογχοκήλης ¨.
Επισημαίνουν ότι τα άτομα με προχωρημένο υποθυρεοειδισμό έχουν συχνά συστηματική μεταβολική δυσλιπιδαιμία, η οποία θα μπορούσε να εξηγήσει την υπόθεση στο άρθρο του 2004 ,  ότι υπέφερε δηλαδή από μια μορφή διαταραχής των λιπιδίων.
«Σε αυτή την περίπτωση, εάν η Lisa Gherardini έπασχε πράγματι από σοβαρό υποθυρεοειδισμό και τις συνέπειές του, το μυστήριο χαμόγελο μπορεί σε ένα επίπεδο να είναι αντιπροσωπευτικό μιας ψυχοκινητικής καθυστέρησης και μυϊκής αδυναμίας που οδηγεί σε ένα χαμόγελο λιγότερο από το πλήρες», λένε οι Mehra και  Campbell.
Την εποχή εκείνη , η δίαιτα ήταν φτωχή και η έλλειψη ιωδίου ήταν κοινή
Προσθέτουν ότι τα διαιτητικά πρότυπα κατά την  Αναγέννηση στην  Ιταλία , υποστηρίζουν τη θεωρία ότι υποφέρει από υποθυρεοειδισμό, καθώς οι άνθρωποι είχαν κυρίως μια χορτοφαγική διατροφή δημητριακών, ριζών και όσπριων.
Επιπλέον, υπήρχαν μόνο 16 πλήρεις συγκομιδές μεταξύ 1375 και 1791, πράγμα που σημαίνει ότι στη διατροφή της περιοχής , υπήρχε συχνά ανεπάρκεια ιωδίου.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο, σημειώνουν, που οι απεικονίσεις  βρογχοκήλης είναι κοινές στους ιταλικούς αναγεννησιακούς πίνακες και είναι η πιο διαδεδομένη κατάσταση στα βυζαντινά έργα τέχνης.
Και δεδομένου ότι η Gherardini πόζαρε για το πορτρέτο λίγο μετά τον τοκετό, οι Mehra και Campbell υποδηλώνουν ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσε να υποφέρει από μια “υποκλινική μορφή της θυρεοειδίτιδας peripartum”, που θα οδηγούσε τελικά στον υποθυρεοειδισμό.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η απώλεια μαλλιών προσώπου και σώματος “μπορεί να είναι σκόπιμη αποτρίχωση”, και ο κιτρινωπός αποχρωματισμός μπορεί να οφείλεται στη γήρανση των χρωστικών στο χρώμα.
Τέλος, προτείνουν μια εναλλακτική εξήγηση: το αινιγματικό χαμόγελο μπορεί να ήταν η εφεύρεση του Leonardo, που προέκυψε από τον πειραματισμό του με νέες τεχνικές.
Πηγή medscape
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr
 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top