‘Όπως έδειξε μελέτη που περιλαμβάνει ερευνητές του Karolinska Institutet που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry Reports, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) για ασθενείς με κοινωνικό άγχος όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων άγχους αλλά φαίνεται επίσης να προστατεύει από την επιταχυνόμενη κυτταρική γήρανση.
Τα άτομα που πάσχουν από κακή ψυχική υγεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σωματικές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, νωρίτερα στη ζωή τους από τα άτομα που δεν πάσχουν. Ενώ οι λόγοι για αυτό είναι ασαφείς, ένας πιθανός παράγοντας είναι ότι οι ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με βραχύτερα τελομερή και επιταχυνόμενη κυτταρική γήρανση.
Τα τελομερή είναι σύντομες ακολουθίες DNA που καλύπτουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων και προστατεύουν τα κύτταρα, παρόμοια με τις σκληρές άκρες των κορδονιών. Το μήκος των τελομερών μειώνεται με κάθε κυτταρική διαίρεση, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνονται με την ηλικία. Τα τελομερή με τη σειρά τους προστατεύονται από τα ένζυμα τελομεράσης (τα οποία τα ανοικοδομούν) και την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες).
Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης εξέτασαν την επίδραση που έχει η ΓΣΘ στους παραπάνω δείκτες κυττάρων σε ασθενείς με διαταραχή κοινωνικού άγχους (κοινωνική φοβία).
Σαράντα έξι ασθενείς έλαβαν θεραπεία εννέα εβδομάδων μέσω του διαδικτύου, αφού πρώτα έδωσαν δύο δείγματα αίματος σ’ ένα διάστημα εννέα εβδομάδων. Μόλις ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα θεραπείας, τους ελήφθησαν καινούργια δείγματα αίματος προκειμένου να μετρηθούν οι δείκτες κυττάρων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΓΣΘ μείωσε σημαντικά τα επίπεδα άγχους στους ασθενείς ενώ αύξησε τη δραστηριότητα των δύο προστατευτικών ένζυμων, της τελομεράσης και της υπεροξειδάσης γλουταθειόνης, σε άμεση σχέση με το ποσοστό βελτίωσης των ασθενών.
« Η ερμηνεία μας είναι ότι η αποτελεσματική ψυχολογική θεραπεία για το άγχος μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και την γήρανση των κυττάρων», λέει ο Kristoffer Månsson”. Αυτό είναι ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα που μπορεί τελικά να επιτρέψει στους ασθενείς να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία με βάση το βιολογικό τους προφίλ. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προτού μπορέσουμε να βγάλουμε πραγματικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτιότητα.
Όπως αναμενόταν, το μήκος των τελομερών δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεδομένου ότι πιθανότατα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές. Δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στο μήκος των τελομερών, στην τελομεράση ή στην υπεροξείδωση της γλουταθειόνης τις εννέα εβδομάδες πριν από την έναρξη της θεραπείας, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερότητα των μετρήσεων. Οι αναλύσεις ελέγχου απέκλεισαν επίσης παραμέτρους όπως το κάπνισμα, τον δείκτη μάζας σώματος και την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή ως επεξηγηματικούς παράγοντες.
Βιβλιογραφική πηγή “Improvement in indices of cellular protection after psychological treatment for social anxiety disorder”. Kristoffer N. T. Månsson, Daniel Lindqvist, Liu L. Yang, Cecilia Svanborg, Josef Isung, Gustav Nilsonne, Lise Bergman-Nordgren, Samir El Alaoui, Erik Hedman-Lagerlöf, Martin Kraepelien, Jens Högström, Gerhard Andersson, Carl-Johan Boraxbekk, Håkan Fischer, Catharina Lavebratt, Owen M. Wolkowitz, Tomas Furmark. Translational Psychiatry
Αρθρογραφεί η επιστημονική ομάδα του ιατρείου ψυχικής υγείας ‘’Greece TMS Center’’με έδρα Αβέρωφ 48, Δάφνη της ψυχιάτρου Γεωργίας-Φαίδρας Βιτάλη, τ. επικεφαλής επιμελήτριας Στοκχόλμης και μετεκπαιδευθείσας στο Harvard Medical School, USA.
