Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Ο εμβολιασμός σε παιδική ηλικία μειώνει τη συχνότητα της τραχηλικής δυσπλασίας

Γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί στην εφηβεία με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην εφηβεία είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά  σοβαρής δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας, μιας κατάστασης που αποτελεί πρόδρομο στάδιο, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μελέτη από τη Σκωτία που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2019, στο περιοδικό BMJ.

Η μόλυνση από τους HPV ιούς αποτελεί το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα σε γυναίκες και άνδρες. Σχεδόν το 80% του πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής του. Βέβαια όσοι έρθουν σε επαφή με τον ιό δε θα εκδηλώσουν απαραίτητα και νόσο. Η πλειοψηφία των γυναικών που θα μολυνθούν δε θα παρουσιάσει κάποια αλλοίωση. Στο 75% των περιπτώσεων η λοίμωξη από HPV, υποχωρήσει από μόνη της σε ένα διάστημα που κυμαίνεται από 8-18 μήνες.

Σε ένα μικρό ποσοστό η λοίμωξη θα επιμείνει και στις περιπτώσεις αυτές σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του τέταρτου σε συχνότητα καρκίνου στις γυναίκες, αλλά και με άλλες μορφές καρκίνου, όπως του κόλπου, του αιδοίου, του πέους ή του στοματοφάρυγγα.

Στη Σκωτία εφαρμόζεται από το 2008 πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που στοχεύει στον εμβολιασμό των κοριτσιών σε ηλικία 12-13 ετών.

Στη μελέτη περιλήφθηκαν 138.692 γυναίκες. Από αυτές 68.480 είχαν εμβολιαστεί με 3 δόσεις του εμβολίου στην ηλικία των 12-13 ετών ή και αργότερα στην εφηβεία τους και οι υπόλοιπες 64.026 ήταν ανεμβολίαστες. Στην ηλικία των 20 ετών όλες οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για την ανεύρεση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων (CIN) από τον τράχηλο της μήτρας, δηλαδή προκαρκινικών αλλοιώσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η συχνότητα των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων ήταν χαμηλή στο δείγμα. 

Για τις σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (CIN III ή χειρότερο) οι γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί είχαν 89% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης (0,59% στις ανεμβολίαστες έναντι 0,06% στις γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί).

Για τις μέτριου βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (CIN II) οι γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί είχαν 88% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης (1,44% στις ανεμβολίαστες έναντι 0,17% στις γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί).

Για τις ελαφρού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (CIN I) οι γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί είχαν 79% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης (0,69% στις ανεμβολίαστες έναντι 0,15% στις γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί).

Η ηλικία του εμβολιασμού φάνηκε να έχει σημαντικό ρόλο στο επίπεδο της προστασίας. Κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί σε μεταξύ 12-13 ετών είχαν είχαν μεγαλύτερο όφελος και εμφάνιζαν 86% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (CIN III ή χειρότερο), συγκριτικά με κορίτσια που είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 17 ετών, οι οποίες εμφάνιζαν 51% μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων.

Ο εμβολιασμός των κοριτσιών είχε πραγματοποιηθεί με το διδύναμο εμβόλιο, που παρείχε προστασία έναντι δυο ογκογόνων τύπων (16 & 18), ενώ πλέον έχουμε στη διάθεση μας το εννιαδύναμο εμβόλιο, το οποίο πέρα από τους 16 & 18 , παρέχει ανοσία και έναντι τεσσάρων ακόμη ογκογόνων τύπων του HPV (31, 33, 45, 52 & 58).

Οι μετρίου και σοβαρού βαθμού ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (CIN II & CIN III) αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

 LEEP (Αφαίρεση της ζώνης μετάπλασης με ηλεκτροχειρουργική αγκύλη)

Από τη μελέτη επίσης διαπιστώθηκε μείωση της συχνότητας εμφάνισης ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων και στις ανεμβολίαστες γυναίκες συγκριτικά με ανεμβολίαστες γυναίκες πριν από την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στη Σκωτία. Αυτό είναι αποτέλεσμα της καλούμενης ανοσίας αγέλης και σχετίζεται με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη Σκωτία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπήρξαν 570.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως το 2018, που αντιπροσωπεύουν το 6,6% όλων των καρκίνων στις γυναίκες, με περίπου το 90% των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να συμβαίνουν στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top