Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να επιτύχουν ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων παρόμοια με τους ασθενείς χωρίς διαβήτη; Μια νέα μελέτη εξέτασε αυτό το ερώτημα.Ο έλεγχος των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τους ασθενεις που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να επιτύχουν ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων παρόμοια με εκείνα του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε 16/8/18 στο New England Journal of Medicine.
Χρησιμοποιώντας το Σουηδικό εθνικό μητρώο, οι ερευνητές συσχέτισαν 270.000 ασθενεις που είχαν διαβήτη τύπου 2 με 1.4 εκατομμύρια ενήλικες χωρίς διαβήτη.
Αξιολογήθηκαν πέντε παράγοντες κινδύνου: αυξημένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, λευκωματουρία, κάπνισμα και αυξημένη LDL.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 6 ετών, οι ασθενείς με διαβήτη και μηδενικούς παράγοντες κινδύνου δεν παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερο κινδύνο για θάνατο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με ασθενείς χωρίς διαβήτη. Η αυξημένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ το κάπνισμα ήταν ο κυριοτερος προγνωστικός παράγοντας της θνησιμότητας.
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο ΣΔ
Αρτακης 100 Νεα Σμυρνη
Δείτε τα video του ιατρού για το ΣΔ