fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Μυρμηγκιές. Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση τους


Τι είναι η μυρμηγκιά;

Η μυρμηγκιά είναι μια πολύ κοινή ιογενής λοίμωξη του δέρματος. Οφείλεται στα στελέχη 1,2,4 της οικογένειας των HPV( Human Papilloma Viruses). Εμφανίζεται κυρίως στα άκρα χέρια και πόδια αλλά πρακτικά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο εκτεθεί στον ιό. Προσβάλει παιδιά και ενήλικες.

Η μυρμηκιά μπορεί να έχει διάφορες μορφές. ΄Ετσι στα χέρια εμφανίζεται σαν σκληρή εξωφυτική βλάβη. Στο πρόσωπο μοιάζει με μικρή επίπεδη βλατίδα και συχνά συγχέεται με φαγέσωρα ή αδένωμα. Στο πέλμα λόγω της πίεσης αναπτύσσεται προς τα μέσα και θυμίζει κάλλο.

Το αν θα εμφανιστεί μυρμηγκιά καθορίζεται από την ισορροπία μεταξύ ιικού φορτίου (πληθυσμού του ιού σε μια περιοχή) και τοπικής άμυνας του οργανισμού. Δηλαδή η πτώση της άμυνας του οργανισμού ευνοεί τη διείσδυση του ιού στην επιδερμίδα ή το «ξύπνημα» του ιού από τη λανθάνουσα φάση που μπορεί να βρίσκεται. Αντίθετα η ισχυρή άμυνα του οργανισμού περιχαρακώνει τη μόλυνση και τελικά την υπερνικάει. Αυτή η ισορροπία καθορίζει και το εάν θα εμφανιστεί τελικά μυρμηγκιά ή όχι.

Πως κολλάμε μυρμηγκιές;

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση μυρμηγκιών είναι οι εξής:

Σκασμένο δέρμα: ο ιός μπορεί και διεισδύει ευκολότερα από το διαταραγμένο δερματικό φραγμό του δέρματος σε περιπτώσεις δερματίτιδας ή εκζέματος. Πολλές φορές η ξηροδερμία στα χέρια βοηθάει στην εμφάνιση πολλαπλών μυρμηγκιών.  

Ηλιοφάνεια: Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί τοπική μείωση της άμυνας του οργανισμού. Έτσι ο περιχαρακωμένος ιός «ξεφεύγει από την επιτήρηση των κυττάρων άμυνας και πολλαπλασιάζεται. Έτσι εξηγείται π.χ. η επιμονή εμφάνισης κοινών μυρμηκιών στο πρόσωπο ιδίως τους θερινούς μήνες.

Κάπνισμα: Το τσιγάρο είναι γνωστός παράγοντας μείωσης την άμυνας του δέρματος.

Διαβροχή δέρματος: Το νερό αλλά και ο ιδρώτας λόγω κλειστών υποδημάτων, γαντιών κ.τ.λ. είναι γνωστοί παράγοντες διάβρωσης και διαταραχής του δερματικού φραγμού.

Μολυσμένα εργαλεία μανικιούρ/πεντικιούρ: Μικροτραυματισμοί στις παρωνύχιες  περιοχές, στο υπωνύχιο ή στο επωνύχιο από μολυσμένα με τον ιό εργαλεία περιποίησης νυχιών δεν είναι σπάνιοι. Εξαιτίας τους βλέπουμε εμφάνιση μυρμηκιών σε πολύ άτυπες θέσεις π.χ. βαθιά κάτω από το νύχι.

Πισίνες: Η βάδιση χωρίς σαγιονάρες με γυμνά πόδια στα πλακάκια γύρω από την πισίνα ή στα αποδυτήρια αυξάνουν τις πιθανότητες μετάδοσης μυρμηκιών. Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τη μόλυνση των ελεύθερων επιφανειών από ένα ήδη πάσχον πέλμα.  

Μολυσμένες επιφάνειες στο σπίτι: Έχει μεγάλη σημασία τα άτομα που ήδη πάσχουν από μυρμηκιές να γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι μεταδοτικοί για τους οικείους εάν περπατάνε ξυπόλυτοι στο σπίτι ή εάν πιάνουν κοινόχρηστα αντικείμενα.  

Μολυσμένα υποδήματα: Αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε σαγιονάρες ή υποδήματα σε καταστήματα πώλησης υποδημάτων χωρίς να φοράμε κάλτσες.

Ανοσοτροποιητικές αγωγές: Η λήψη φαρμακευτικών αγωγών που ρίχνει την άμυνα του οργανισμού κάνει πιο εύκολη την ενεργοποίηση του ιού εάν αυτός βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση σε κάποια σημεία του δέρματος.

Ασχέτως της ύπαρξης των παραπάνω ευνοϊκών παραγόντων η εμφάνιση ή όχι της μυρμηγκιάς καθορίζεται από αν ο ιός υπερνικά την τοπική άμυνα του δέρματος. Αυτή η ισορροπία είναι σημαντική και για τη θεραπεία της μυρμηγκιάς.  

Καζάκος Χαράλαμπος

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.kazakos-derma

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube


Ακολουθείστε τον ιατρό στο:Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top