fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Μπορεί ένα φάρμακο του διαβήτη να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους ?

Μπορεί ένα φάρμακο του διαβήτη να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους ? Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη – ένα κύριο χαρακτηριστικό στον προδιαβήτη και στο διαβήτη τύπου II, συνδέεται συχνά με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης .

Μια νεα έρευνα σε ποντίκια κατέληξε στο ότι η μετφορμινη , ένα γνωστό φάρμακο στην αντιμετώπιση του διαβήτη , μπορεί να βοηθησει στην καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων και να μειώσει τα επίπεδα άγχους . Ερευνητές από τη Γαλλία διεξήγαγαν μια μελέτη σε ποντίκια για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ άγχους, κατάθλιψης και αντίστασης στην ινσουλίνη , ώστε να διαπιστώσουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης αντιμετώπισης όλων αυτων των προβλήματων .

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Τhe Journal of Neuroscience και οι επιστήμονες εργάστηκαν με αρσενικά ποντίκια τα οποία είχαν σιτιστεί με κατάλληλη διατροφή , ώστε οι επιστήμονες να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Στη μελέτη υπήρχαν 2 ομάδες , στη μια ομάδα χορηγήθηκε μετφορμινη , ένα πολύ κοινό φάρμακο στην αντιμετώπιση του διαβήτη και στη δεύτερη φλουοξετινη , ένα συνηθισμένο αντικαταθλιπτικό .

Διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα της μετφορμινης μειώθηκαν οι αγχώδεις συμπεριφορές . Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και μετά από διατροφική αλλαγή στις ομάδες των ποντικών . Η μείωση των επιπέδων του άγχους σχετίστηκε με την αύξηση των επιπέδων της σεροτονινης .

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τα συναισθήματα και συχνά την έχουμε ακούσει ως την ορμόνη της ευτυχίας . Αυτο αποδόθηκε στα αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας τρυπροφανης στον εγκέφαλο , κάτι στο οποίο βοήθησε η χρήση μετφορμινης .

Η τρυπροφανη είναι το πρόδρομο μόριο της παραγωγής της σεροτονινης και επαρκή επίπεδα αυτής είναι χρήσιμα στο να ενισχύσουν τα επίπεδα σεροτονινης στον εγκέφαλο . Αυτά τα πρώτα ευρήματα μελλοντικά πιθανόν να μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες υγείας για καλύτερη αντιμετώπιση , όχι μόνο θεματων μεταβολισμού , αλλά ψυχικής υγείας .

Μπορεί ένα φάρμακο του διαβήτη να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους ? Επιμέλεια : Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη

Δειτε το video του ιατρου στο youtube για το μηχανισμο δρασης της μετφορμινης σε κυτταρικο επιπεδο :

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top