ΨΥΧΟΛΟΓΙA-ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Μεταραυματικό στρες

«Είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους που βίωσαν ή ήταν μάρτυρες  σε ένα γεγονός τραυματικό όπως μια φυσική καταστροφή, ένα σοβαρό ατύχημα,  μια τρομοκρατική επίθεση, πόλεμο ή κάποια βίαιη προσωπική επίθεση»

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή τους που αυτό μπορεί να είναι  ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα μέχρι την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή και ακόμη να είμαστε μάρτυρες σε ένα γεγονός όπως μια εγκληματική πράξη. Όπως και να έχει δε παύει να μας δημιουργεί ένα ψυχικό τραύμα το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί είτε άμεσα ή αργότερα. 

Παραδείγματα ανθρώπων που θα μπορούσαμε να πούμε ότι βιώνουν μετατραυματικό στρες είναι οι πρόσφυγες, οι κάτοικοι στο Μάτι με την φυσική καταστροφή που βίωσαν στα σπίτια τους το περασμένο καλοκαίρι του 2018 κάτι το οποίο συγκλόνισε το πανελλήνιο. 

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να το αντιμετωπίσουν έχοντας ένα κατάλληλο υποστηρικτικό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Κάποιοι άλλοι δυστυχώς βυθίζονται στο ψυχικό τους τραύμα και νιώθουν ανήμποροι να βοηθηθούν. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε μια τέτοια διαταραχή η οποία προσβάλλει σοβαρά σε συναισθηματικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

Πολλές φορές άτομα που νιώθουν ανήμποροι και αβοήθητοι, βυθίζονται στις σκέψεις και στις εικόνες που βίωσαν και νιώθουν μόνοι, ανυπεράσπιστοι. Βυθίζονται στο συναισθηματικό πόνο , στο φόβο και στο άγχος. Για να πούμε ότι ένα άτομο πάσχει από Διαταραχή μετατραυματικού στρες θα πρέπει να έχει τα παρακάτω συμπτώματα σύμφωνα με  Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία:

  • Διεισδυτικές σκέψεις: Σκέψεις που κάνει το άτομο και έχει σχέση με το γεγονός που βίωσε. Βλέπει να διαδραματίζεται ξανά το γεγονός, να το βιώνει ξανά και ξανά και φυσικά δεν λείπουν οι εφιάλτες.
  • Αποφυγή υπενθυμίσεων: συνήθως το άτομο αποφεύγει να επισκέπτεται μέρη και ανθρώπους που είχαν πάρει μέρος στο γεγονός ή με κάποιο τρόπο είχαν συσχετιστεί.
  • Αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις: όπως προαναφέραμε πιο πάνω νιώθουν ενοχές, ντροπή ότι δεν τους καταλαβαίνει κανείς , νιώθουν ανήμποροι. Αποφεύγουν ευχάριστες δραστηριότητες και γίνονται εσωστρεφής.
  • Συναισθήματα διέγερσης και αντίδρασης: συνήθως εκνευρίζονται εύκολα , αποσπάται η προσοχή τους και τρομάζουν εύκολα.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο τρόπο που προσεγγίζουμε αυτά τα άτομα, χρειάζεται ενσυναίσθηση και προσεκτική ακρόαση για αυτά που έχουν να μας ομολογήσουν όταν αισθανθούν την ανάγκη. Είναι σημαντικό να μιλήσουν, να μη κρατούν αυτό το αγκάθι μέσα τους.

*Οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Αρθρογραφεί η επιστημονική ομάδα του ιατρείου ψυχικής υγείας με έδρα Αβέρωφ 48, Δάφνη 172 35 (1λ από Μετρό-Έξοδος Παπαναστασίου) της Ψυχιάτρου, Γεωργίας-Φαίδρας Βιτάλη, τ. επικεφαλής επιμελήτρια Στοκχόλμης Σουηδίας και μετεκπαιδευθείσα στο Harvard Medical School, Boston, MA.

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top