ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Διεγχειρητική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου


Διεγχειρητική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου : Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας επιτρέπει στους θεράποντες ιατρούς να σαρώσουν το κρανίο και τη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της εγχειρήσεως και να διαχωρίσουν τον παθολογικό ιστό από τα φυσιολογικά νευρικά κύτταρα.

Το  Διεγχειρητικό Σύστημα Μαγνητικής Τομογραφίας είναι μία τεχνολογία αιχμής που πλέον εφαρμόζεται  στα σύγχρονα χειρουργεία εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εικόνες μαγνητικής τομογραφίας διεγχειρητικά και να «δούμε» αναλυτικά το χειρουργικό μας πεδίο χωρίς να μετακινηθεί ο ασθενής. Αυτή η μέθοδος αυξάνει την ικανότητά μας ώστε να κάνουμε πιο λεπτομερείς χειρουργικές επεμβάσεις όσον αφορά όγκους του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης.

Το διεγχειρητικό σύστημα μας επιτρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ώστε να διορθώσουμε άμεσα τυχόν ατέλειες και να διεκπεραιώσουμε άριστα την εξαίρεση του όγκου.
Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζουμε τις τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια του χειρουργείου όπως οίδημα ,υδροκεφαλία ή ακόμα και αιμορραγία.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου οι χειρουργοί μπορούν να ξεχωρίσουν τον υγιή από τον παθολογικό ιστό πολύ πιο εύκολα σε συνεργασία με τους ιατρούς ακτινολόγους σε πραγματικό χρόνο, να αξιολογούν και να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματά τους , να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν σε πιο υγιή όρια τον παθολογικό ιστό και όλα αυτά χωρίς να μετακινείται στο παραμικρό ο ασθενής.

Πλέον έχουμε αρκετές δημοσιεύσεις στις οποίες αναφέρεται το σαφώς υψηλότερο ποσοστό αφαίρεσης όγκων σε χειρουργεία που είχαν το σύστημα διεγχειρητικής μαγνητικής τομογραφίας.

Για περισσότερες πληροφορίες.

J Neurosurg. 2019 Jan 25:1-9. doi: 10.3171/2018.9.JNS181802

Combined use of minimal access craniotomy, intraoperative magnetic resonance imaging, and awake functional mapping for the resection of gliomas in 61 patients.

Whiting BB et.al

Γράφει Ιωάννης Κορνέζος
Τα Άρθρα του γιατρού στο mediteam:
https://mediteam.gr/category/ιωαννησ-κορνεζοσ-ραδιενεργός/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top