fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Λόξιγκας

Χικ… χικ… χικ…Ωχ, με έπιασε λόξιγκας…

-Κράτα την αναπνοή σου και μέτρα μέχρι το δέκα…
-Φάε ψωμί…
-Πιες νερό…
-Πίεσε τη μύτη σου….
-Βήξε…
-Πιες ξύδι…
-Κάποιος σε μελετάει….
-Κάτσε να σε τρομάξω…
-Φάε λεμόνι…
-Σφίξε την κοιλιά σου και μην αναπνέεις…

… και πόσα ακόμη δεν ακούμε όταν μας πιάνει αυτός ο λόξιγκας που τις περισσότερες φορές μας φέρνει ίσως σε αμηχανία και σε δύσκολη θέση. Ακόμη δε μπορώ να ξεχάσω όταν στο σχολείο με έπιασε την ώρα που πήγα να πω μάθημα και γελούσε όλη η τάξη!!! Αμηχανία σε μέγιστο βαθμό!

Τι είναι όμως ο λόξιγκας;

Καταρχήν θα πρέπει να μάθουμε τι είναι το διάφραγμα. Το διάφραγμα είναι ένας μεγάλος μυς που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπνοή μας. Κατά την εισπνοή κατεβαίνει για να μπορέσουν οι πνεύμονες να γεμίσουν αέρα και κατά την εκπνοή ανεβαίνει. Πάνω από το διάφραγμα είναι οι πνεύμονες, ο οισοφάγος και η καρδιά, και από κάτω είναι το στομάχι, το συκώτι, το πάγκρεας, ο σπλήνας και πολλά άλλα όργανα. Ο λόξιγκας είναι μια αντανακλαστική σύσπαση του διαφράγματος και συνοδεύεται από κλείσιμο των φωνητικών χορδών και γι’ αυτό ακούγεται και το χαρακτηριστικό «χικ». Με πολύ απλά λόγια, το διάφραγμα απότομα ανεβαίνει προς τα πάνω και διώχνει τάχιστα τον αέρα από τους πνεύμονες, ο οποίος περνάει μέσα από τις φωνητικές χορδές και ακούγεται σαν « «χικ».

Τι προκαλεί το λόξιγγα;

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει παθολογία που να τον προκαλεί. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ (δεν είναι τυχαίο σε όλες τις ταινίες οι αλκοολικοί όλο «χικ» και «χικ» είναι), η λήψη μεγάλου γεύματος, τα ανθρακούχα ποτά, το έντονο συναισθηματικό στρες και ίσως η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
Όμως υπάρχουν περιπτώσεις παρατεταμένου λόξιγκα που χρειάζεται να ψάξουμε αν υπάρχει κάτι άλλο. Γιατί μπορούν να κρύβονται παθήσεις που χρειάζονται αντιμετώπιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ερεθίζεται το νεύρο του διαφράγματος και προκαλεί σπασμό.

Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες παθήσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η λαρυγγίτιδα, ο ερεθισμός του τυμπάνου του αυτιού από ξένο σώμα, κάποιος όγκος ή κύστη στον τράχηλο. Υπάρχουν και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος που μπορούν να προκαλέσουν λόξιγκα. Ένα τραύμα στον εγκέφαλο, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον λόξιγκας μπορεί να εμφανιστεί μετά από αναισθησία, μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ιδίως ηρεμιστικών, στον σακχαρώδη διαβήτη, με τη χημειοθεραπεία. Όταν ο λόξιγκας παρατείνεται μετά το 48ώρο συνιστάται διερεύνηση. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τη σπάνια περίπτωση να υποκρύπτεται κάποια νόσος. 


Πως γίνεται η διερεύνηση;
Αναλόγως τη διάρκεια του λόξιγκα και το ιστορικό του ασθενούς θα γίνει και ο απαραίτητος έλεγχος. Εξετάσεις αίματος είναι απαραίτητες για τη διάγνωση φλεγμονής, διαβήτη ή νεφρικής νόσου, απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχει κάποια πάθηση που ερεθίζει το διάφραγμα και ενδεχομένως γαστροσκόπηση . Οι εξετάσεις αυτές είναι απλές. 

Πως αντιμετωπίζεται ο λόξιγκας;

Αναλόγως την αιτία που τον προκαλεί είναι και η αντιμετώπιση. Τις περισσότερες φορές κάνοντας τα γιατροσόφια που ξέρουμε σταματάει. Βέβαια δεν υπάρχουν αποδείξεις πως είναι όντως αποτελεσματικά, αλλά συχνά, ίσως και τυχαία σταματάει. Για περιπτώσεις παρατεταμένου λόξιγκα υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν αλλά πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού. Συχνότερα χρησιμοποιείται η μετοκλοπραμίδη αλλά και κάποια αντιψυχωσικά φάρμακα. ( σημείωση : η φαρμακευτική αγωγη πάντα με την καθοδήγηση και τη συνταγογράφηση του θεράποντος γιατρού ).

Τι επιπλοκές έχει;

Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η εξάντληση, η κόπωση, η αυπνία, η δυσκολία στη λήψη τροφής και υγρών. Όταν πρόκειται για μετεγχειρητική κατάσταση, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στο τραύμα λόγω αιμορραγίας. 

Τι να θυμόμαστε;

Λόξιγκας είναι και θα περάσει. Αν όμως παρατείνεται πάνω από δυο μέρες, ας επισκεφθούμε το γιατρό μας για πιθανή διερεύνηση.

http://peptiko.com/

 Τα άρθρα της γιατρού στο mediteam

https://mediteam.gr/category/αρβανιτη-βασιλικη/

Facebook:>> https://www.facebook.com/vasilikiarvaniti/


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top