Ο λίθος αποτελείται συνηθέστερα από ένα ή περισσότερα είδη αλάτων που περιβάλλουν έναν πυρήνα. Τα άλατα εναποτίθενται σταδιακά ανά στρώσεις και έτσι ο λίθος μεγαλώνει σε μέγεθος. 80% των λίθων περιέχουν ασβέστιο. 10% περιέχουν ουρικό οξύ, ενώ υπάρχουν και λίθοι από πιο ασυνήθιστα υλικά (π.χ. κυστίνη). Ένα ποσοστό περίπου 7% των λίθων οφείλονται στην δραστηριότητα μικροβίων (λίθοι στρουβίτη).
Η εκδήλωση του λιθιασικού επεισοδίου φαίνεται ότι σχετίζεται πολύ συχνά με την αφυδάτωση. Συνεπώς, σε μία χώρα όπως η δική μας, δεν είναι έκπληξη ότι τα περισσότερα λιθιασικά επεισόδια παρουσιάζονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου.
Για τους λίθους της κύστης, τέλος, συχνότατα ευθύνεται η πλημμελής κένωση της ουροδόχου κύστης, όπως συμβαίνει λόγου χάρη στην υπερπλασία του προστάτη.
Δεν είναι σίγουρο ότι ένας λίθος θα είναι εξαρχής και συμπτωματικός. Ίσως δε, να μη δώσει ποτέ ενοχλήσεις. Ένας νεφρικός λίθος που μεγαλώνει σε μέγεθος μπορεί να αποφράξει ένα τμήμα του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού προκαλώντας συμπτώματα. Συχνότερα πάντως τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται όταν ένας νεφρικός λίθος «ξεκολλήσει» από τον νεφρό. Η κάθοδος του λίθου στον – λεπτής διαμέτρου – ουρητήρα είναι πιθανόν να προκαλέσει μερική ή ολική απόφραξη του, οπότε ο νεφρός κι ο ουρητήρας αρχίζουν να διογκώνονται από τα ούρα που δεν μπορούν να αποχετευτούν. Το συχνότερο σύμπτωμα τότε είναι ο κολικός, ένας ισχυρός πόνος με διακυμάνσεις που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, ιδρώτα. Ο πόνος είναι οσφυϊκός (στην πίσω πλευρά του κορμού, δεξιά ή αριστερά εκεί που τελειώνει ο θώρακας) και μπορεί να επεκτείνεται στο πλάγιο της κοιλιάς, χαμηλά στην κοιλιά και στα έξω γεννητικά όργανα. Μπορεί να παρουσιαστεί αιματουρία, συχνουρία και έπειξη (έντονη επιθυμία) για ούρηση. Όταν συνυπάρχει λοίμωξη, ο ασθενής παρουσιάζει υψηλό πυρετό ή καταπληξία.
Η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι πολύ σημαντικές. Ο ειδικός ιατρός κατευθύνεται, έτσι, για τις περαιτέρω αναγκαίες εξετάσεις. Η εξέταση εκλογής, όπου είναι δυνατόν να γίνει, είναι η αξονική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό. Εναλλακτικά μπορεί να αρκεί ένα υπερηχογράφημα ή μια ακτινογραφία του ουροποιητικού. Αναγκαία είναι η εξέταση ούρων.Αναλόγως των ευρημάτων μπορεί να χρειαστούν και αιματολογικές εξετάσεις.Η παρούσα δημοσίευση συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμια περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικης πράξης. Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Βλάχος Ανδρέας , χειρουργός ουρολόγος
ΛΙΘΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ μέρος πρώτο
ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
2Ο ΧΛΜ. ΦΗΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ, 847 00 ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
https://mediteam.gr/category/%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%BF%CF%83/
