fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Η λεπτοσπείρωση είναι λοίμωξη των οικόσιτων και άγριων ζώων, ενίοτε όμως μεταδίδεται στον άνθρωπο και προκαλεί σοβαρή νεφρική ή ηπατική νόσο. Το αίτιο της λοίμωξης είναι η Leptospira interrogans. Η Leptospira είναι μία σπειροχαίτη με χαρακτηριστικό σπειροειδές σχήμα και διάμετρο περίπου 0.1 μm. Οι σπείρες είναι τόσο στενά συσπειρωμένες που δύσκολα διακρίνονται μεταξύ τους σε μικροσκόπηση σκοτεινού πεδίου. Όπως και άλλες σπειροχαίτες, δεν χρωματίζεται ικανοποιητικά και διακρίνεται με δυσκολία στο οπτικό μικροσκόπιο. 

spir

Εικόνα σπειροχαίτης. 

Πηγή: https://research.pasteur.fr/en/team/biology-of-spirochetes/

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τα μολυσμένα ζώα αποβάλλουν τα βακτήρια στα ούρα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο άνθρωπος μολύνεται κατά την επαφή του με νερό ή χώμα μολυσμένο από ούρα ή ενίοτε με μολυσμένους ιστούς ζώων. Το μικρόβιο εισέρχεται στον οργανισμό από μικροαμυχές του δέρματος και των βλεννογόνων. Όταν καταποθεί εισβάλλει μέσω του εντερικού βλεννογόνου. Ομάδα υψηλού κινδύνου είναι άτομα που, λόγω επαγγέλματος, εκτίθενται σε ζώα ή τα προϊόντα τους. Στις ΗΠΑ συχνότερες πηγές της λοίμωξης είναι οι σκύλοι και τα ποντίκια, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ακόμη και όταν ανοσοποιηθούν, ενδέχεται να συνεχίσουν να αποβάλλουν τη Λεπτόσπειρα.

cycleen2.jpg

Ο κύκλος ζωής της Λεπτόσπειρας . 

Πηγ :  https://research.pasteur.fr/en/team/biology-of-spirochetes/

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Κάθε χρόνο αναφέρονται περί τα 50 κρούσματα στις ΗΠΑ, ωστόσο είναι πιθανόν πολλά να παραμένουν αδιάγνωστα, διότι τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι χαρακτηριστικά. Σε πρόσφατη μελέτη  σε κλινική που εξυπηρετεί πτωχό αστικό πληθυσμό πόλης των ανατολικών ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι 16 % των ασθενών έχουν θετική δοκιμασία για τη λοίμωξη. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μετά από επώαση 1 ως 2 εβδομάδων (εύρος 2-30 ημερες), εμφανίζονται αιφνιδίως κεφαλαλγία και πυρετός με ρίγος, που διαρκούν λίγες ημέρες και στη συνέχεια η θερμοκρασία επανέρχεται στα φυσιολογικά όρια. Μετά από λίγες ημέρες όμως, πιθανόν να παρατηρηθεί δεύτερο επεισόδιο πυρετού. Ο άνθρωπος που θα προσβληθεί μπορεί επίσης να παραμείνει και ασυμπτωματικός ή να εμφανίσει συμπτώματα ήπιας γριππώδους συνδρομής. Σε μικρό ποσοστό ασθενών προσβάλλονται οι νεφροί και το ήπαρ (ικτερο-αιμορραγικός πυρετός ή νόσος Weil). Η νεφρική ανεπάρκεια είναι η συχνότερη αιτία θανάτου. Η ανάρρωση συνοδεύεται από ανοσία, μόνο όμως στο συγκεκριμένο ορότυπο. 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

Η λεπτοσπείρωση διαγιγνώσκεται συνήθως με ορολογική δοκιμασία (ανίχνευση αντισωμάτων),  η οποία λόγω της πολυπλοκότητάς της γίνεται συνήθως σε κεντρικά εργαστήρια αναφοράς. Μπορεί, όμως, να γίνει και με άμεση ανίχνευση του ίδιου του μικροοργανισμού ή του DNA του σε αίμα, ούρα ή άλλα βιολογικά υγρά.

θΕΡΑΠΕΙΑ

 Η θεραπεία εκλογής είναι δοξυκυκλίνη ή τετρακυκλίνη. Ωστόσο, η χορήγηση αντιβιοτικών στα όψιμα στάδια της νόσου δεν δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η παθογένεση σε αυτό το στάδιο οφείλεται σε ανοσολογικούς μηχανισμούς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  

  1. Microbiology, an introduction. Gerard J. Tortora , Berdell R. Funke , Christine L. Case  9th edition. Μετάφραση: Αθανάσιος Τσακρής)
  2. https://eody.gov.gr
  3. https://research.pasteur.fr/en/team/biology-of-spirochetes/

Βάιος Σπυρόπουλος MD, Msc

Ιατρός Βιοπαθολόγος

Επιστημονικά Υπεύθυνος  του ομίλου διαγνωστικών κέντρων «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ»

www.iepivlepsi.gr

H διάγνωση και η θεραπεία γίνεται αποκλειστικά και μόνο βάσει των οδηγιών του θεράποντος ιατρού

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top