fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΙΑΛΒΑΛΗΣ

Κύστη Κόκκυγος: κλασσικές και νέες χειρουργικές θεραπείες

Κύστη Κόκκυγος: κλασσικές και νέες χειρουργικές θεραπείες, γράφει ο Γενικός Χειρουργός,  Δημήτριος Γιάλβαλης

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Είναι μια φλεγμονή κάτω από το δέρμα της περιοχής του κόκκυγα της Σπονδυλικής Στήλης, ανάμεσα στους γλουτούς. Συνήθως δημιουργείται όταν οι τρίχες της περιοχής εισχωρούν κάτω από το δέρμα. Έχει πολλές όψεις: άλλοτε δημιουργεί απλά μια φλεγμονή του δέρματος (κοκκινίλα), άλλοτε απόστημα (με πύον) και όταν χρονίσει φτιάχνει πολλές τρύπες στο δέρμα (συρίγγια). Παρατηρείται συχνότερα στους νέους άνδρες, αλλά και σε αρκετές γυναίκες και έχει την τάση να υποτροπιάζει.

Ανεπιτυχεις θεραπειες 

  1. Καταρχήν η κύστη κόκκυγος, ενώ δεν είναι μια σοβαρή για τη ανθρώπινη ζωή πάθηση, ταλαιπωρεί για χρόνια τους ασθενείς και επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. 

Κατά καιρούς πολλοί ασθενείς δοκιμάζουν διάφορα ημίμετρα (λόγω του φόβου της επέμβασης), που ουσιαστικά παρατείνουν και επιδεινώνουν το πρόβλημα, 

χωρίς να προσφέρουν όμως οριστική θεραπεία, όπως: 

  • Επανειλημμένες βραχείες θεραπείες με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 
  • Αναρρόφηση του πύου από την κύστη, με αποτέλεσμα την χρονιότητα της μόλυνσης,  αφού το φλεγμονώδες έλκος λόγω του εγκλωβισμού φλεγμονωδών στοιχείων και μικροβίων δημιουργεί συρίγγια στην περιοχή που δεν επουλώνονται ποτέ !
  • Απλή χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος ( στην οξεία φάση ), χωρίς να υποβάλλονται σε ριζική επέμβαση αργότερα, οπότε ακολουθούν μακρές περίοδοι εξάρσεων και υφέσεων, δηλαδή υποτροπής της νόσου !

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι μια και είναι χειρουργική! Παρότι φαίνεται απλή, χρειάζεται η ανάλογη εμπειρία του χειρουργού, να εκτιμήσει την έκταση του προβλήματος και να εφαρμόσει την κατάλληλη τεχνική !

Κλασσική τεχνική

Περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης, των συριγγίων και των φλεγμονωδών ιστών, σε αντίστοιχη έκταση, μέχρι υγιούς ιστού και κατόπιν (συνήθως και ανάλογα με την περίπτωση) την μερική συρραφή του τραύματος και καθημερινές αλλαγές, μέχρι την πλήρη σύγκλεισή του. Η χρήση ειδικών επιθεμάτων βοηθά στην ταχύτερη και καλύτερη επούλωση. Παρόλο που η ανάρρωση μπορεί να είναι επίπονη και μακρά, η ανοικτή «κλασσική» τεχνική εκτομής, είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρη ειδικά σε επιπλεγμένες περιπτώσεις και με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπών.

Θεραπεια της κυστης κοκκυγα με laser (μεθοδος Filac)

Η φράση “αφαίρεση κύστης κόκκυγος με laser” αναφέρεται συνεχώς σε πολλά άρθρα υγείας ή ότι “ το laser είναι η νέα θεραπεία για την κύστη κόκκυγος ”. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι το laser είναι κάτι που κόβει πιο έξυπνα και πιο ελεγχόμενα από ότι η κλασσική μέθοδος με νυστέρι και τομές.

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει θεραπευτικό και χειρουργικό laser και οι περισσότεροι ασθενείς ΔΕΝ το γνωρίζουν αυτό!!

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το LASER δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα laser που χρησιμοποιούνται στην αισθητική ιατρική ή δερματολογία, αλλά και καμία σχέση με τα laser που χρησιμοποιούνται για χειρουργικές τομές (κοπτικά laser). Πρόκειται για Laser ενδοσκοπικής χειρουργικής, που δεν λειτουργεί ως νυστέρι, αλλά ως πηγή παραγωγής (εκπομπής) Laser, σε διαφορετικό μήκος κύματος, με διαφορετική ισχύ και θεραπευτική δράση.

Το θεραπευτικό Laser, σε αντίθεση με τις άλλες ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούνται μόνο για διατομή των ιστών και αιμόσταση (ηλεκτροδιαθερμία, ραδιοσυχνότητες RF, laser διατομής, Argon plasma κλπ) είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που χρησιμοποιείται (εκτός άλλων) και στην χειρουργική αποκατάσταση της κύστης κόκκυγος.

Σε αυτό βασίζεται αυτή η ολοκαίνουρια τεχνολογία, πραγματικά επαναστατική που χρησιμοποιεί τη θεραπευτική τεχνική laser Filac για την κύστη κόκκυγος που θα αναλύσουμε παρακάτω και έχει αλλάξει τα δεδομένα για εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Τεχνικη Filac

Η τεχνική αυτή επιτρέπει με φωτοθερμική ενέργεια και χωρίς αφαίρεση (κόψιμο) ιστού την επιτυχή αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα.

Αρχικά με σκιαγραφική ουσία γίνεται η χαρτογράφηση της έκτασης της κύστης και πιθανών συριγγίων και έπειτα καθαρισμός της από τρίχες και φλεγμονώδη ράκη. Σε κάποιες πολύπλοκες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδοσκόπιο (κάμερα) 3mm (μέθοδος Epsit) που μας επιτρέπει να δούμε με μεγάλη ευκρίνεια την έκταση της βλάβης. 

Κατόπιν με χρήση μιας οπτικής ίνας laser, δια μικρής τομής του δέρματος, εκπέμπεται ενέργεια και ένταση φωτός σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος και σε ακτίνα 360ο . Έτσι εξαχνώνεται η βλάβη, οδηγώντας αφενός άμεσα στην δημιουργία ινώδους ιστού που γεμίζει το κενό και αφετέρου στην ολοκληρωτική θεραπεία της μόλις γίνει η πλήρης σύγκλειση του τραύματος.

Η διαδικασία κρατάει περίπου 15 λεπτά έως μισή ώρα, μόνο με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής σε 1 ώρα περίπου είναι πανέτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες. Στη δουλειά του μπορεί να καθίσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος.

« Σε κάθε περίπτωση πρέπει όμως να τονίσουμε ότι, απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας στην θεραπεία της κύστης κόκκυγα, είναι η εμπειρία και η ευρεία επιστημονική κατάρτιση του χειρουργού σε όλες τις τεχνικές, ώστε να εφαρμόσει την κατάλληλη μέθοδο ανάλογα με την περίπτωση, εξασφαλίζοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα

Προφυλαξεις μετα απο xειρουργικη θεραπεια με Laser της Κυστης Κοκκυγος

Ο ασθενής είναι πλήρως ανακουφισμένος και δεν έχει κανένα πόνο μετά τη θεραπεία με laser.

Θα υπάρχει γάζα και μικρής έκτασης αλλαγές θα γίνονται για κάποιο διάστημα. Ίσως να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιβιοτικά.

Η αποθεραπεία εξαρτάται από την έκταση της ασθένειας πριν την εγχείρηση, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την παρουσία ή όχι μόλυνσης.

Απαραιτητες ατομικες προφυλαξεις μετα απο οποια μεθοδο ειναι:

  • Καλή υγιεινή, κρατώντας καθαρή και στεγνή την περιοχή. 
  • Αποφυγή παρατεταμένης καθιστής θέσης ή υπερβολικής επαναλαμβανόμενης πίεσης στην περιοχή του κόκκυγα.
  • Έχει αποδειχθεί γενικά ότι η συστηματική αποτρίχωση της περιοχής μετά την επέμβαση βοηθά στην ελαχιστοποίηση των υποτροπών.

Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης MD MScΓενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Επιστημονικός Υπεύθυνος Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής

Κλινική Γενικής, Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Πεπτικού 

Επιστημονικός Συνεργάτης Ενδοκρινικής Χειρουργικής​ Metropolitan General

Ιατρείο Καλαμάτας: Ιατροπούλου 12α

Τηλ.ραντεβού: 210 68357412721302860, Κιν: 6944138900

www.gialvalis.gr
Θέλετε να δείτε όλα τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr; ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top