fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κοιλιοκάκη και έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών

Κοιλιοκάκη και έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών : Οι ανεπάρκειες των μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β12 και D, καθώς και του φολικού οξέος, του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του χαλκού, είναι κοινές στους ενήλικες κατά τη στιγμή της διάγνωσης με κοιλιοκάκη.

Αυτές οι ελλείψεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη τη στιγμή της διάγνωσης. , σύμφωνα με μελέτη των ερευνητών της Mayo Clinic.

Η αναδρομική μελέτη 309 ενηλίκων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με κοιλιοκάκη στην κλινική Mayo από το 2000 έως το 2014 διαπίστωσε επίσης ότι το χαμηλό σωματικό βάρος και η απώλεια βάρους, που συνήθως σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, ήταν λιγότερο συχνές.

Η απώλεια βάρους παρατηρήθηκε μόνο στο 25,2% των ασθενών και ο μέσος όρος των ασθενών σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος κατηγοριοποιήθηκε ως υπέρβαρος .

Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο τεύχος Ιουλίου του Mayo Clinic Proceedings. Ήταν κάπως περίεργο να δούμε τη συχνότητα των ελλείψεων μικροθρεπτικών ουσιών σε αυτήν την ομάδα νεοδιαγνωσθέντων ασθενών, δεδομένου ότι παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα δυσαπορρόφησης”, λέει ο Adam Bledsoe, M.D., ένας γαστρεντερολόγος στο πανεπιστημιο της Mayo Clinic στο Rochester.

Η κοιλιοκάκη είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί μια ανοσοαπόκριση στο λεπτό έντερο που με την πάροδο του χρόνου καταστρέφει το επιθηλιο του εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών, οδηγώντας σε διάρροια, κόπωση, αναιμία, απώλεια βάρους και άλλες επιπλοκές.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης στις Η.Π.Α. είναι 1 στους 141 ανθρώπους και ο επιπολασμός της έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια.
“Η μελέτη μας δείχνει ότι η εμφάνιση της κοιλιοκάκης έχει αλλάξει από την κλασσική απώλεια βάρους, την αναιμία και τη διάρροια, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που έχουν διαγνωστεί με μη κλασσικά συμπτώματα”, λέει ο Δρ Bledsoe, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ανεπάρκειες των μικροθρεπτικών συστατικών παραμένουν συχνές στους ενήλικες και πρέπει να αξιολογηθούν. Η αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει βιταμίνη D, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και χαλκό. 

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου παρατηρήθηκε συχνότερα στη διάγνωση, σύμφωνα με τη μελέτη, με 59,4% των ασθενών να έχουν ανεπάρκεια. Άλλες ανεπάρκειες περιελάμβαναν σίδηρο, βιταμίνη D, χαλκό, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ. 

Οι διατροφικές ανεπάρκειες έχουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, αν και σε αυτή την αναδρομική μελέτη οι κλινικές επιπτώσεις παραμένουν άγνωστες. “Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για τον καλύτερο προσδιορισμό των επιπτώσεων των ελλείψεων, των βέλτιστων στρατηγικών αντικατάστασης και της παρακολούθησης”, λέει ο Δρ Bledsoe.

Πηγή Mayo Clinic 
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος .
Δειτε τα video του ιατρου για τη βιταμινη D

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/


Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top