fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κλινικές μελέτες φάσης I,II,III. Χρήσιμες πληροφορίες

Πολλές φορές έχουμε γράψει στο mediteam για μελέτες και κλινικές δοκιμές . Ας δούμε εν συντομία και απλά τι σημαίνουν οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων ανάλογα με το στάδιο τους .

Δοκιμές φάσης Ι

Οι δοκιμές φάσης Ι είναι οι πρώτες φάσεις της δοκιμής φαρμάκων στους ανθρώπους. Αυτές είναι συνήθως πολύ μικρές μελέτες που ελέγχουν πρωτίστως την ασφάλεια και την καταλληλότητα του φαρμάκου για χρήση στον άνθρωπο, παρά την αποτελεσματικότητά του. Συχνά συμμετέχουν 20 ως 100 υγιείς  εθελοντές και μερικές φορές συμπεριλαμβάνουν και άτομα που το φάρμακο προορίζεται για θεραπεία τους . Για να ελεγχθεί η ασφαλής κλίμακα δοσολογίας του φαρμάκου, δίνονται αρχικά πολύ μικρές δόσεις που  αυξάνονται σταδιακά μέχρι να βρεθούν τα επίπεδα που είναι κατάλληλα για χρήση στον άνθρωπο. Αυτές οι μελέτες δοκιμάζουν επίσης πώς συμπεριφέρεται το φάρμακο στο σώμα, εξετάζοντας πώς απορροφάται, που διανέμεται, πώς γίνεται η απεκκριση του από το σώμα και πόσο καιρό χρειάζεται για να γίνει αυτό.

Δοκιμές φάσης ΙΙ

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης , εξετάζεται για πρώτη φορά η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου στη θεραπεία της  υποκείμενης  ασθένειας σε ανθρώπους και καθορίζονται τα  περισσότερα σχετικά με τα κατάλληλα επίπεδα δοσολογίας. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει συνήθως 200 έως 400 εθελοντές που έχουν την ασθένεια ή την κατάσταση για την οποία το φάρμακο έχει σχεδιαστεί για θεραπεία. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου εξετάζεται και διεξάγονται περισσότεροι έλεγχοι ασφάλειας και παρακολούθησης των παρενεργειών του φαρμάκου.

Δοκιμές φάσης ΙΙΙ

Σε αυτή τη φάση της  δοκιμής των θεραπειών σε ανθρώπους , η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου υποβάλλεται  σε αυστηρή εξέταση σε μια μεγάλη, προσεκτικά ελεγχόμενη δοκιμή, για να δούμε πόσο καλά λειτουργεί και πόσο ασφαλές  είναι. Το φάρμακο δοκιμάζεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα ατόμων που πάσχει από τη νόσο  με  δοκιμές που  συμπεριλαμβάνουν  χιλιάδες  εθελοντές . Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνται για μεγαλύτερο διάστημα από ό, τι στις προηγούμενες φάσεις, μερικές φορές για αρκετά χρόνια. Αυτές οι ελεγχόμενες δοκιμές συνήθως συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου είτε με υπάρχοντα φάρμακα είτε με εικονικό φάρμακο (placebo) . Αυτές οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν  στο φάρμακο -με όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτο τρόπο -τη διασφάλιση ότι τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τα οφέλη και τους κινδύνους του. Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και η παρατεταμένη περίοδος παρακολούθησης δίνουν  μια πιο αξιόπιστη ένδειξη για το εάν το φάρμακο θα λειτουργήσει και θα οδηγήσει στην εξακρίβωση σπανιότερων ή μακροπρόθεσμων παρενεργειών.

Πηγη NHS

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top