ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Καρκίνος δέρματος. Ένας συχνός κι απρόσκλητος επισκέπτης.

-Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος δέρματος;

Ο καρκίνος δέρματος είναι μακράν ο συχνότερος τύπος καρκίνου που προσβάλλει τον άνθρωπο. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 καρκίνους που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως είναι δερματικός καρκίνος. Επίσης εκτιμάται ότι ένας αριθμός μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων προσβάλλεται παγκοσμίως από καρκίνο δέρματος.

-Σε ποιο γιατρό πρέπει να απευθυνθώ εάν υποπτευθώ ότι μπορεί να έχω δερματικό καρκίνο;

Ο γιατρός που κατά κανόνα είναι εκπαιδευμένος για τη διάγνωση ενός δερματικού καρκίνου είναι ο δερματολόγος. Ο δερματολόγος μπορεί μάλιστα να αντιμετωπίσει εντός του ιατρείου την συντριπτική πλειοψηφία των δερματικών καρκίνων. Ωστόσο μπορεί να χρειαστεί η συνεργασία κι άλλων ειδικοτήτων στη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση ορισμένων περιστατικών. Καλό είναι πάντοτε οι διάφορες ειδικότητες να μπορούν να συνεργαστούν με γνώμονα το καλύτερο δυνατό για τον ασθενή. Οι κυριότερες ειδικότητες που εμπλέκονται μαζί με το δερματολόγο είναι ο πλαστικός χειρουργός, ο ογκολόγος, ο ακτινοθεραπευτής, ο ακτινολόγος ή κι ο αιματολόγος (σε περίπτωση δερματικού λεμφώματος).

Ο καρκίνος δέρματος μπορεί επίσης να απαιτήσει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε χώρους πέρα από το ιατρείο π.χ. νοσοκομείο.

-Πόσοι τύποι καρκίνου δέρματος υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος, συχνοί και σπάνιοι. Οι κυριότεροι τύποι που απασχολούν περισσότερο τον πληθυσμό είναι οι εξής:

  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Κακόηθες Μελάνωμα
  • Σπογγοειδής Μυκητίαση

-Τί είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι ο συχνότερος τύπος δερματικού καρκίνου. Ο συγκεκριμένος καρκίνος δέρματος εμφανίζεται συνηθέστερα σε φωτοεκτεθειμένες περιοχές. Προσβάλλει κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα και σε νεότερους. Επεκτείνεται κατά συνέχεια ιστού τόσο σε εύρος όσο και σε βάθος. Σπάνια δίνει μεταστάσεις. Η αφαίρεση ή η καταστροφή του ισοδυναμεί με ίαση.

-Τί είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα;

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί τόσο στο δέρμα όσο και στους βλεννογόνους. Εξορμάται από την πλακώδη στοιβάδα της επιδερμίδας. Σχετίζεται με την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιοθεραπεία, σολάριουμ), την έκθεση σε ραδιενέργεια, την έκθεση σε χημικούς παράγοντες (βαρέα μέταλλα, πετρελαιοειδή, φυτοφάρμακα). Συχνότατα εμφανίζεται σε περιοχές με πολλές ακτινικές υπερκερατώσεις. Στα αρχικά στάδια παραμένει εντοπισμένο στο δέρμα και η αφαίρεσή του ισοδυναμεί με ίαση. Ωστόσο σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να δώσει περιοχικές ή απομακρυσμένες μεταστάσεις οπότε μπορεί να απαιτηθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

-Τί είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα αποτελεί την απειλητικότερη μορφή δερματικού καρκίνου για τον γενικό πληθυσμό. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κακοήθων μελανινοκυττάρων σε έδαφος ελιάς ή ακόμη και σε καθαρό δέρμα. Σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι 100% ιάσιμο μέσω χειρουργικής αφαίρεσης. Σε προχωρημένα στάδια η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια η πρόγνωση του προχωρημένου μελανώματος ήταν πολύ πτωχή. Ωστόσο οι εξελίξεις στην θεραπεία με την εισαγωγή νέων πρωτοκόλλων και μεθόδων έχουν βελτιώσει κατά πολύ την επιβίωση αυτών των ασθενών.

-Τί είναι η σπογγοειδής μυκητίαση;

Η σπογγοειδής μυκητίαση αποτελεί ιδιαίτερη οντότητα καθώς πρόκειται για λέμφωμα με δερματική εντόπιση. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση και πολλαπλασιασμό άτυπων κυτταρικών πληθυσμών Τ λεμφοκυττάρων στην επιδερμίδα, τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος (χόριο), το υποδόριο λίπος. Σε προχωρημένες περιπτώσεις προσβάλει το μυελό, τους λεμφαδένες, το συκώτι και τον σπλήνα. Η φύση του απαιτεί της συνεργασία δερματολόγου με αιματολόγο.

-Πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος στο δέρμα;

Το πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του δέρματος καθορίζεται από τον τύπο του. Ο συχνότερος τύπος δερματικού καρκίνου, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό ποσοστό απομακρυσμένων μεταστάσεων. Πιο επιθετικό είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ιδιαίτερα σε θέσεις εντόπισης όπως το χείλος, το αιδοίο ή η βάλανος. Το μελάνωμα είναι ιδιαιτέρως επιθετικός τύπος καρκίνου.

-Πως αντιμετωπίζεται ο δερματικός καρκίνος;

Η θεραπεία στον καρκίνο του δέρματος καθορίζεται καταρχήν από τον τύπο του καρκίνου. Έτσι π.χ. τα συχνότατα βασικοκυτταρικά καρκινώματα αντιμετωπίζονται στο ιατρείο με χειρουργική αφαίρεση ή κρυοθεραπεία. Πριν από την κρυοθεραπεία ίσως απαιτηθεί ιστολογική επιβεβαίωση με βιοψία δέρματος. Τα ακανθοκυτταρικά  σε μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζονται εντός του ιατρείου και σπανιότερα απαιτούν κάτι εκτός της χειρουργικής αφαίρεσης όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Η αντιμετώπιση του μελανώματος είναι συνήθως πιο σύνθετη και απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top