-
Οικογενειακό ιστορικό. Συγγενείς πρώτου βαθμού με καρδιαγγειακή νόσο, ιδίως σε ηλικία μικρότερη των 55.
-
Ηλικία. Με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου-Για τους άνδρες ο κίνδυνος αυξάνεται μετά τα 40 ενώ για τις γυναίκες μετά τα 55.
-
Φύλο. Οι άνδρες νoσούν πιο συχνά και πιο νωρίς, αλλά οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο ταχεία εξέλιξη της νόσου.
- Εθνικότητα. Έχει αποδειχθεί ότι συγκεκριμένες εθνικότητες όπως οι Αμερικανοί έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιακής νόσου.Οι Έλληνες δεν ανήκουν σε αυτήν την ομάδα.
Οι παραπάνω ανήκουν στους λεγόμενους σταθερούς ή μη ελεγχόμενους παράγοντες, δηλαδή είναι αδύνατος ο έλεγχος ή η τροποποίησή τους. Εκεί όμως που μπορούμε να κάνουμε την διαφορά είναι οι παρακάτω.
-
Διαβήτης. Άτομα με διαβήτη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.Είναι λοιπόν προφανής η σημασία για τον αυστηρό έλεγχο του σακχάρου και την διατήρησή του στα επιθυμητά επίπεδα.
-
Αρτηριακή Υπέρταση. Οι αυξημένες τιμές της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσουν πάχυνση των αγγείων καθώς και των τοιχωμάτων της καρδιάς, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου.
-
Υψηλή Χοληστερίνη. Είναι δεδομένη πλέον η συσχέτιση υψηλής χοληστερίνης με εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί η εμφάνιση αθηρωματικών πλακών στα στεφανιαία και άλλα αγγεία.
-
Τριγλυκερίδια. Πολλές φορές υποτιμάται ο ρόλος τους ως παράγοντας κινδύνου.
-
Παχυσαρκία. Υπέρβαροι ασθενείς έχουν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου.
-
Αλκοόλ. Κατανάλωση αλκοόλ σε μεγαλύτερες δόσεις απο τις προτεινόμενες αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης και υπερχοληστεριναμίας.
-
Κάπνισμα. Είναι γνωστός ο συσχετισμός καπνίσματος και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου.
-
Στρες. Είναι από τους πιο δύσκολα ελεγχόμενους παράγοντες, ιδίως στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Αν και οι καρδιολογικές νόσοι θεωρούνται ασθένεια που προσβάλει κυρίως άντρες όλο και περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν καρδιολογικά προβλήματα και μάλιστα σε ηλικίες που μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να θεωρηθούν “ασφαλείς”. Διαγνωστική πρόκληση μάλιστα αποτελούν και οι διαφοροποιήσεις των συμπτωμάτων που παρατηρούνται στο γυναικείο φύλο. Έτσι λοιπόν δεν είναι σπάνιο μία γυναίκα να έχει υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου με μοναδικό σύμπτωμα δυσφορία στον αριστερό ώμο!Τα συμπτώματα λοιπόν που θα έπρεπε να κάνουν οποιοδήποτε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια είναι :
-
Έντονη εφίδρωση
-
Δύσπνοια
-
Πόνος ή δυσφορία στην περιοχή του λαιμού, της κάτω σιαγόνας, των ώμων, της πλάτης, ακόμα και της κοιλιάς
-
Έμετοι
-
Ζάλη
-
Ξαφνική αδυναμία
-
Και φυσικά πόνος στην περιοχή του στήθους
Κάτι ακόμη που θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε είναι οτι στις καρδιακές παθήσεις υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ακόμη και στο ότι επηρεάζονται σε διαφορετικό βαθμό από τους παράγοντες κινδύνου. Έτσι το κάπνισμα επηρεάζει περισότερο τις γυναίκες, όπως επίσης και το στρες , τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Σαν απάντηση βέβαια σε όλα αυτά οι γυναίκες προστατεύονται από την δράση των οιστρογόνων αλλά και αυτό μέχρι την εμμηνόπαυση.
Συμπερασματικά, αξίζει να πούμε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου και στις γυναίκες, παρ’ότι μέχρι σχετικά πρόσφατα τις θεωρούσαμε “θωρακισμένες” , ιδίως σε μικρότερες ηλικίες.
Τριανταφυλλίδης Αχιλλέας
ΚαρδιολόγοςΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
http://triantafillidis-cardio.gr
