fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΝΕΖΟΣ ( Ραδιενεργός)

Ιατρική του διαδικτύου

Ιατρική του διαδικτύου

 

Το πρώτο άρθρο του υπογράφοντα σε μια νέα προσπάθεια ενημέρωσης για ιατρικά θέματα σε ένα παρεϊστικο blog δεν μπορεί παρά να αναφερθεί στο γιατί κάποιος θα ήθελε να αναζητήσει την ιατρική συμβουλή στο διαδίκτυο και πιο πολύ πως θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτά που θα διαβάσει.

Ακόμα θα ήθελα να αναρωτηθούμε όλοι γιατί και πότε θα πρέπει να γίνεται αυτή η αναζήτηση. Σίγουρα κανένα ίντερνετ και καμία μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να αντικαταστήσει όχι μόνο τον θεράποντα ιατρό αλλά και τον οικογενειακό γιατρό που χρειαζόμαστε όλοι μας.

Στην σημερινή εποχή που οι πληροφορίες και η «γνώση» μας βομβαρδίζουν από παντού οι πιο πολλοί έχουμε γνώση για τα πάντα. Πονάει το αυτί μου; Α! Πολύ ωραία ,θα αναζητήσω έναν ειδικό στα αυτιά! Πονάει το κεφάλι μου; Η αναζήτηση ενός καθηγητή ειδικού στον πονοκέφαλο είναι η λύση στο πρόβλημά μου. Πολύ εύκολο για να είναι αληθινό.

Υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Αφού με πονάει κάτι ας δω στο διαδίκτυο πoιο φάρμακο είναι το καλύτερο και ποια νόσος μου ταιριάζει. Το είχε πάρει και η θεία μου και έγινε καλά.

Μήπως όμως το πιο ενδεδειγμένο είναι η επίσκεψη στον οικογενειακό μας γιατρό για να μας κατευθύνει, όχι τόσο στο θέμα του επείγοντος αλλά και όσον αφορά την πρόληψη και φυσικά να δώσει τη σωστή λύση αν μπορεί;

Αν δεν μπορεί θα μας στείλει στον ειδικό που πρέπει (αλήθεια πόσοι από μας ξέρουμε τι δουλειά κάνει ο ρευματολόγος ή ο ενδοκρινολόγος;) Α! Το ξέχασα. Πάμε κατ΄ευθείαν σε αυτούς αφού γνωρίζουμε τα πάντα και το διαβάσαμε και στο ίντερνετ.

Μιλάμε βέβαια για το αυτονόητο αλλά η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ας μπορέσουμε να έχουμε σαν αρχή μας τα αυτονόητα και μετά πάμε στα πιο περίπλοκα. Ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα είναι ο πονόλαιμος που μπορεί να είναι μια απλή φαρυγγίτιδα μπορεί όμως να πρόκειται και για πιο σοβαρή κατάσταση που χρήζει ενδοσκόπησης αν επιμένει από κάποιο εξειδικευμένο επιστήμονα.

Πολλές φορές πέφτει το μάτι μου σε άρθρα με βαρύγδοπους τίτλους όπως: «Καρκίνος του παχέως εντέρου. Συμπτώματα και πως θα το καταλάβετε» Από τον τίτλο και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι ο διαχειριστής του διαδυκτιακού τόπου θέλει “χτυπήματα” στο σάιτ.

Είναι πολύ εύκολο να εκλαϊκεύσεις την Ιατρική αλλά ακόμα πιο εύκολο είναι να κατευθύνεις τον κόσμο σε εξετάσεις που θα του σώσουν την ζωή όπως η απλή κολονοσκόπηση που στην προκειμένη περίπτωση κάνοντας τη τακτικά ο καρκίνος του παχέως εντέρου δεν υφίσταται. Αυτό θα πρέπει να μας ενδιαφέρει και είναι το απλό πρώτιστα. Δηλαδή πως θα τον προβλέψουμε τον καρκίνο και όχι πως θα τον καταλάβουμε. Βέβαια δεν θα χτυπήσει κανείς το μπανεράκι με την κολονοσκόπηση που σώζει ζωές, αλλά τον βαρύγδουπο τίτλο με τον καρκίνο και τα αίματα.

Αλήθεια ο πολύς κόσμος ξέρει ότι η ρήξη ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι μια θανατηφόρα κατάσταση, αλλά πόσοι δεν ξέρουν ότι κάνοντας ένα απλό υπερηχοτομογραφικό έλεγχο ως screening test μπορείς να διαχειριστείς την νόσο και να την θεραπεύσεις;

Όπως είχε πεί και ένας μεγάλος πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης, η φωτιά σβήνει με ένα ποτήρι νερό όταν είναι στην αρχή αλλά όταν προχωρήσει και έχει και ανεμοθύελλα όσα αεροπλάνα και ελικόπτερα να σηκώσεις η φωτιά θα κατακάψει τα πάντα. Άρα το θέμα μας δεν είναι το σύμπτωμα που μας απασχολεί και το φάρμακο που θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς την συνταγή του θεράποντα ιατρού μας .

Το θέμα μας είναι να κάνουμε την αναζήτηση στο διαδίκτυο με ότι μας απασχολεί χωρίς αυτό να είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η λύση στο πρόβλημά μας θα πρέπει να είναι ο Επαγγελματίας υγείας και τα screening test (μαστογραφία, test pap) που πραγματικά σώζουν ζωές .

Ιατρική του διαδικτύου

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top