fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η τακτική άσκηση συνεισφέρει στη βελτίωση της μνήμης


Είναι γνωστό ότι η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και η μνήμη βελτιώνονται αμέσως ακόμη και μετά από μια μοναδική φορά σύντομης άσκησης.
Και όσο περισσότερη προσπάθεια βάζετε σε αυτή την άσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η βελτίωση .

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το επίπεδο της προσπάθειας που καταβάλετε ώστε να ολοκληρωσετε αυτή την άσκηση που πραγματοποιείται για μια φορά , αυτη μπορεί να προβλέψει και πόση ώθηση στην εγκεφαλική λειτουργία θα έχετε αν συνεχίσετε να ασκείστε με την ίδια ένταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Cognitive Neuroscience Society στις 24 Μαρτίου 2019. Οι ερευνητές εξέτασαν 34 άτομα, μέσης ηλικία 67 ετών που υπεβλήθησαν σε functional MRI (fMRI), η οποία αντικατοπτρίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα και σε ένα τεστ μνήμης στο οποίο έπρεπε να θυμηθούν πρόσωπα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ασκηθουν για 20 λεπτά σε ένα σταθερό ποδήλατο που θα μπορούσε να μετρήσει τη σωματική τους προσπάθεια.Στη συνέχεια επαναλήφθηκαν οι εξετάσεις fMRI και το test μνήμης. 


Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες βάσει του επιπέδου άσκησής τους – είτε με μέτρια ένταση είτε με χαμηλότερη ένταση. Και οι δύο ομάδες είχαν κατά τα άλλα παρόμοιο προγραμμα σε σταθερό ποδήλατο: 50 λεπτά άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, για τρεις μήνες. Οι εξετάσεις fMRI και το test μνήμης επαναλήφθηκαν στο τέλος των τριών μηνών. Οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να ασκούνται σε επίπεδο μέτριας έντασης είχαν υψηλότερες βαθμολογίες του εγκεφαλικού τεστ στο τέλος σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν στη χαμηλότερη ένταση για τους τρεις μήνες.
Η πιθανή σχέση ανάμεσα στο επίπεδο άσκησης και τη γνωστική ώθηση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός μεμονωμένου περιστατικού άσκησης και το πώς μπορεί να προβλέψει τις σταθερές βελτιώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία αργότερα είναι ενδιαφέρουσα.

Αλλά ακόμα και αν αρχίσετε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο έντασης άσκησης και αυξάνοντας κατόπιν τη σωματική προσπάθειά σας με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια διατηρήσετε τα επιπεδα αυτά άσκησης με συνέπεια , θα μπορούσατε να οδηγηθείτε σε θετικά αποτελέσματα για την υγεία του εγκεφάλου σας.

Πληροφορίες : Harvard Health

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Δειτε video του ιατρου για θεματα μεταβολισμου


Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
 www.konstantinopoulos.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top