fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Η Μεσογειακού τύπου διατροφή στην κύηση μειώνει τη συχνότητα του διαβήτη κύησης και την πρόσληψη βάρους

Μια μεσογειακού τύπου διατροφή δε μειώνει το συνολικό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη μητέρα και το έμβρυο, αλλά μπορεί να μειώσει την αύξηση του σωματικού βάρους και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine.

Η μελέτη ESTEEM πραγματοποιήθηκε από το Queen Mary University of London και το Πανεπιστήμιο του Warwic και χρηματοδοτήθηκε από το Barts Charity. Η μελέτη περιέλαβε 1.252 γυναίκες σε πέντε μονάδες μητρότητας της Αγγλίας (τέσσερις στο Λονδίνο και μια στο Μπέρμιγχαμ).

Οι διαφόρων εθνοτήτων έγκυες κάτοικοι αστικών κέντρων με παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της χρόνιας υπέρτασης, τυχαιοποιήθηκαν είτε για να λάβουν τη συνήθη προγεννητική φροντίδα είτε δίαιτα μεσογειακού τύπου, επιπλέον της προγεννητικής τους φροντίδας. Η διατροφή περιελάμβανε υψηλή πρόσληψη ξηρών καρπών, εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών, μη ραφιναρισμένων κόκκων και οσπρίων, μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ψαριών, μικρή έως μέτρια κατανάλωση πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, και αποφυγή ζαχαρωδών ποτών, γρήγορου φαγητού και τροφίμων πλούσιων σε ζωικά λίπη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η διατροφή μεσογειακού τύπου οδήγησε σε 35% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης και σε κατά μέσο όρο 1,25 κιλά λιγότερη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με ετην ομάδα ελέγχου.

Παρά τις βελτιώσεις στον διαβήτη κύησης και την αύξηση του σωματικού βάρους στην εγκυμοσύνη, δεν υπήρξε βελτίωση σε άλλες σημαντικές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η προεκλαμψία, η εμβρυική θνησιμότητα, τα μικρά για την ηλικία κύησης νεογνά ή η εισαγωγή νεογνών σε μονάδα εντατικής νοσηλείας.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της διατροφής μεσογειακού τύπου ανέφεραν καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής από ότι στην ομάδα ελέγχου και λιγότερο φούσκωμα στην εγκυμοσύνη, αλλά δεν υπήρχε καμία επίδραση σε άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό ή δυσπεψία.

Όταν τα δεδομένα από τη μελέτη συνδυάστηκαν με δημοσιευμένα στοιχεία από μια ισπανική μελέτη που περιελάμβανε 874 έγκυες γυναίκες σε μεσογειακή διατροφή, η ομάδα παρακολούθησε μια παρόμοια μεγάλη μείωση του διαβήτη κύησης (μείωση 33%), αλλά δεν επηρέασε άλλα αποτελέσματα.

Η μελέτη δείχνει ότι μια διατροφή μεσογειακού τύπου θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική παρέμβαση για γυναίκες που εισέρχονται στην εγκυμοσύνη με προϋπάρχουσα παχυσαρκία, χρόνια υπέρταση ή αυξημένα επίπεδα λιπιδίων. Οι έγκυες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών μπορούν να επωφεληθούν από τη διατροφή με μεσογειακό στυλ για να μειώσουν το βάρος τους και τον κίνδυνο διαβήτη κύησης.


Μία στις τέσσερις γυναίκες εισέρχεται στην εγκυμοσύνη με προϋπάρχουσα παχυσαρκία, χρόνια υπέρταση ή αυξημένα επίπεδα λιπιδίων. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη κύησης και της προεκλαμψίας, η οποία μερικές φορές μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές παθήσεις που επηρεάζουν πολλαπλά όργανα. Αυτές οι μητέρες και τα μωρά τους είναι επίσης σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Μια δίαιτα με μεσογειακού τύπου διατροφή, πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στο γενικό πληθυσμό. Κατά την εγκυμοσύνη, μια τέτοια δίαιτα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα της μητέρας και των απογόνων της, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί ευρέως.

ΑΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top