ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης

Σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, η μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού συσχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, καθώς και με πιο ευνοϊκό γλυκαιμικό προφίλ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care.

Οι γυναίκες που θήλασαν για ένα έως δυο χρόνια εμφάνιζαν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,  ενώ γυναίκες που θήλασαν για 2 ή περισσότερα χρόνια είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνες που δεν θήλασαν καθόλου, ακόμη και μετά από προσαρμογή για ηλικία, εθνικότητα, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, αριθμό κυήσεων, ηλικία κατά την πρώτη γέννηση, κάπνισμα, τη σωματική δραστηριότητα και τον δείκτη μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται σε ποσοστό 5% -9% στις εγκυμοσύνες στις Η.Π.Α. και οι γυναίκες που εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον. Τα ευρήματα και από άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτερες περίοδοι γαλουχίας συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Παραμένει να δούμε αν η σχέση είναι αιτιακή και αν ναι, ποιοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να συνδέσουν τη διάρκεια του θηλασμού με τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Η εγκυμοσύνη είναι μια υπερλιπιδαιμική κατάσταση, με τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μερικές φορές να διπλασιάζονται, πιθανότατα ανταποκρινόμενα στην ανάγκη στήριξης του πλακούντα και του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Η γαλουχία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των επιπέδων των λιπιδίων στην κατάσταση πριν από την εγκυμοσύνη με την ανακατεύθυνση των λιπιδίων στο μητρικό γάλα.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 4.372 γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης, οι οποίες εντοπίστηκαν μέσω της μελέτης Nurses’ Health Study II. Οι συμμετέχοντες αποκλείονταν εάν είχαν ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου ή πολύδυμων κυήσεων πριν από την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της οποίας διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης. Συνολικά, 873 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 από 87.411 άτομα-έτη παρακολούθησης.
Η μέση ηλικία στη διάγνωση της διαβήτη κύησης ήταν 31,8 έτη και 49,8 έτη για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης κύησης

Μετά την προσαρμογή, οι ερευνητές βρήκαν μια σταθερή μείωση του κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που αυξανόταν ανάλογα με τη διάρκεια της γαλουχίας: για θηλασμό μέχρι 6 μήνες, ο λόγος κινδύνου ήταν 1,05 (95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,82-1,34). για 6-12 μήνες, η HR ήταν 0.91 (95% CI, 0.71-1.15). 12-24 μήνες, 0.84 (95% CI, 0.67-1.06). περισσότερο από 24 μήνες, 0.73 (95% CI, 0.57-0.93, Ρ για τάση = .004).
Η ηλικία, ο αριθμός των τοκετών, ο δείκτης μάζας σώματος πριν την κύηση και η ηλικία δεν είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις γυναίκες σε μέση ηλικία 58,2 ετών και 26,3 έτη μετά την εγκυμοσύνη με διαβήτη κύησης, οι ερευνητές βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμού (μεγαλύτερο από 24 μήνες έναντι 0 μηνών) και χαμηλότερου ποσοστού γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (5,58 έναντι 5,68) χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης (53,1 έναντι 64,7 pmol/L) και χαμηλότερα επίπεδα C-πεπτιδίου (3,42 έναντι 3,88 ng/mL).

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top