fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η επίδραση των Ω-3 λιπαρών στο άγχος και το θέμα της ημέρας

Τα Ω-3 λιπαρά είναι ένα πολύ συχνό θέμα ερευνών .
Πρόσφατα , η μελέτη Ascend (η μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια τυχαιοποιημένη placebo-controlled μελετη με Ω-3 λιπαρά  ως τώρα) που εξέτασε την επίδραση τους – ως συμπλήρωμα διατροφής – σε ασθενείς με διαβήτη χωρις καρδιαγγειακή νόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ήταν ότι με τη χορήγηση τους δεν υπήρχε καμία σοβαρή επίδραση σε αγγειακά συμβάματα , καρκίνο η θνητότητα.

Την σκυτάλη έρχεται να πάρει μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA , η οποία είχε θετικά αυτή τη φορά αποτελέσματα για τη χορηγηση τους και αφορούσε την επίδραση τους στη βαρύτητα του άγχους .

Με λίγα λόγια : Σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση 19 μελετών , με 2240 άτομα από 11 διαφορετικές χώρες , βελτίωση των συμπτωμάτων του άγχους παρατηρήθηκε με όταν χορηγήθηκαν  Ω-3 λιπαρά. .

Μάλιστα , αυτή η αγχολυτική τους επίδραση ήταν σαφής στις υποομάδες με δόσεις > 2000mg/μέρα , ενώ δε παρατηρήθηκε αυτό στις υποομάδες με μικρότερες δόσεις ( <2000mg/μερα ) . Για όποιον θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελέτη : Jama Psychiatry , 24/9/2018.

Βέβαια το θέμα της <<ημέρας>> είναι άλλο : σε δημοσίευση στο BMJ , ανακοινώθηκε ότι συγκριτικά με τους ARB’s , οι ACE inhibitors έχουν αυξημένη συσχέτιση με εμφάνιση καρκίνο του πνεύμονα , κάτι το οποίο διαπιστώθηκε μετά τα 5 χρόνια συνεχούς χορήγησης και πιθανώς να σχετίζεται με την αύξηση των επιπέδων βραδυκινινης .

Όπως όμως τονίζεται και από συγγραφέα της μελέτης : “Για κάθε ασθενή ξεχωριστά , η ανησυχία σχετικά με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα από τη μια πλευρά , θα πρέπει να μπαίνει από την άλλη στη ζυγαριά με τα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής που συνδέονται με τη χρήση των ACE inhibitors ]”. Για το θέμα αυτό που χτες έκανε την εμφάνιση του στις ιατρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού ,

για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο καθώς και τις λεπτομέρειες : Angiotensin converting enzyme inhibitors and risk of lung cancer: population based cohort study. BMJ published 24/10/18

https://mediteam.gr/category/

www.konstantinopoulos.gr

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Ω-3 λιπαρά και άγχος

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top