fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή με υψηλής επεξεργασίας (ultra – processed ) τροφές προκαλεί υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και αύξηση βάρους

Σύμφωνα με μια μικρή, τυχαιοποιημένη μελέτη στο Cell Metabolism που δημοσιεύτηκε μέσα Μαΐου του 2019 , η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε εξαιρετικά επεξεργασμένα – υψηλής επεξεργασίας ( ultra processed ) τρόφιμα οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων και αύξηση βάρους, σε σύγκριση με μια δίαιτα μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Είκοσι ενήλικες τυχαιοποιήθηκαν για να ακολουθήσουν είτε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υψηλης επεξεργασίας τρόφιμα είτε διαιτα από από μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Δοθηκαν τρία γεύματα και σνακ που ισοδυναμουσαν με τις διπλάσιες θερμίδες που απαιτούνται για να διατηρήσουν το βάρος τους και θα μπορούσαν να τρώνε οσο περισσότερο η όσο λιγότερο ήθελαν .
Οι δίαιτες αντιστοιχούσαν σε θερμίδες και μακροθρεπτικά, αλλά διέφεραν σε προστιθέμενη ζάχαρη, αδιάλυτες ίνες και κορεσμένα λιπαρά.

Μετά από 2 εβδομάδες, αντιστράφηκε η διατροφή στις ομάδες , για άλλες 2 εβδομάδες .

Κατά την κατανάλωση διατροφής με υψηλή επεξεργασία , οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 508 περισσότερες θερμίδες ημερησίως από ό, τι με τη μη επεξεργασμένη διατροφή και κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες και λίπη με αποτέλεσμα να αυξήσουν το βάρος τους .
Αυτή η αύξηση ήταν 0,9 κιλά κατά τη διάρκεια της φάσης διατροφής με υπέρ-επεξεργασμένα τροφιμα και έχασαν τα ίδια κιλά κατά τη διάρκεια της φάσης διατροφής με μη επεξεργασμένα τρόφιμα .

Πιο αναλυτικά :
Η προσληψη ενέργειας ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της διατροφής με υπέρ – επεξεργασμένα (508 ± 106 kcal / ημέρα, p = 0,0001), με σύνοδο αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων (280 ± 54 kcal / ημέρα, p <0,0001) και λίπους (230 ± 53 kcal / p = 0,0004), αλλά όχι πρωτεΐνη (-2 ± 12 kcal / ημέρα, p= 0,85).
Οι μεταβολές του βάρους συσχετίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη ενέργειας (r = 0,8, p <0,0001), με τους συμμετέχοντες να κερδίζουν 0,9 ± 0,3 kg (p = 0,009) κατά τη διάρκεια της υψηλής επεξέργασιας δίαιτα και να χάσουν 0,9 ± 0,3 kg κατά τη διάρκεια της πρόσληψης μη επεξεργασμένης τροφής

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης υψηλής -επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας .

Περισσότερες πληροφορίες για τις ultra-processed ( υψηλής επεξεργασίας ) τροφές σε προηγούμενο άρθρο του mediteam :

Κατανάλωση ultra processed – υψηλής επεξεργασίας τροφίμων

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top