fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί διαταραχές σε λειτουργίες του εγκεφάλου

Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 2 Φεβρουαρίου στo Brain Structure and Function και αφορά την επίδραση που μπορεί να έχει η ανεπάρκεια βιταμίνης D στις εγκεφαλικές λειτουργίες .


Η ανεπάρκεια βιταμίνης D διαταράσσει τη δομική διασύνδεση του εγκεφάλου και βλάπτει τη μάθηση και τη μνήμη αποσταθεροποιώντας τα περινευρικά δίκτυα(PNN : perineuronal nets στην διεθνή βιβλιογραφία) που παρέχουν στήριξη στους νευρώνες, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Τα PNN αποτελούνται από μόρια πρωτεϊνών και σακχάρων που σχηματίζουν ένα ισχυρό, υποστηρικτικό πλέγμα γύρω από συγκεκριμένους νευρώνες. Με τον τρόπο αυτό, σταθεροποιούν τις επαφές που αυτά τα κύτταρα κάνουν με άλλους νευρώνες.Ο Thomas Burne, PhD, και συνεργάτες από το Πανεπιστημίο του Queensland στο Brisbane της Αυστραλίας, αφαίρεσαν τη βιταμίνη D από τη διατροφή μιας ομάδας υγιών νεαρών ενηλίκων ποντικών, ενώ μια ομάδα ελέγχου συνέχισε να λαμβάνει βιταμίνη D.


Μετά από 20 εβδομάδες, η ομάδα με έλλειψη βιταμίνης D παρουσίασε σημαντική μείωση στην ικανότητα μνήμης και μάθησης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.Οι εγκέφαλοι των ποντικών με έλλειψη βιταμίνης D έδειξαν έντονη μείωση των PNNστον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου κρίσιμη για τη μνήμη και τη μάθηση. Υπήρξε επίσης μια έντονη μείωση του αριθμού και της ισχύος των συνδέσεων μεταξύ νευρώνων στον ιππόκαμπο. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν είχε εμφανή επίδραση στον όγκο του ιπποκάμπου.


«Εντυπωσιακό είναι ότι η δεξιά πλευρά του ιππόκαμπου επηρεάστηκε περισσότερο από την ανεπάρκεια βιταμίνης D από την αριστερή πλευρά», ανέφερε ο Burne σε ένα δελτίο τύπου.


Η απώλεια της λειτουργίας σε αυτή την περιοχή μπορεί να συμβάλει σε σοβαρά ελλείμματα μνήμης και σε στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας, χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της σχιζοφρένειας, σημείωσε. Περίπου το 70% των ατόμων με σχιζοφρένεια έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, και οι ασθενείς με σχιζοφρένεια επίσης τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διαταραχή στη δεξιά πλευρά του ιππόκαμπου τους, πρόσθεσε.


Σε μια δεύτερη εργασία, που δημοσιεύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Trends in Neuroscience, ο Burne και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι επαρκή (φυσιολογικά) επίπεδα βιταμίνης D αποτρέπουν ορισμένα ένζυμα από το να αποδομήσουν τα PNN, αλλά όταν πέφτουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, αυτά τα ένζυμα δεν αναστέλλονται και αρχίζουν να εκφυλίζουν τα PNN.


Καθώς οι νευρώνες στον ιππόκαμπο χάνουν τα υποστηρικτικά περινευρικά τους δίκτυα, μπορεί να έχουν πρόβλημα στη διατήρηση των συνδέσεων και αυτό τελικά οδηγεί σε απώλεια γνωστικής λειτουργίας», δήλωσε ο Burne.
Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν «συγκλίνοντα στοιχεία» από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα που δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκεια βιταμίνης D και γνωστικής βλάβης, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος
www.konstantinopoulos.gr

Δείτε την όλη την αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam.gr
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Πληροφορίες medscape

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top