ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των αντηλιακών εγείρει νέα έρευνα.


Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης αντηλιακών σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη κατόπιν εντολής του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο JAMA (1).

Μία ομάδα ερευνητών του FDA διερεύνησε την πιθανότητα συστηματικής απορρόφησης ουσιών που περιέχονται στα κοινά αντηλιακά του εμπορίου.

Η έρευνα διεξήχθη μετά την αποτυχία του οργανισμού να συγκεντρώσει σχετικά δεδομένα από τους κατασκευαστές αντηλιακών.
Οι ερευνητές υπέβαλαν 24 υγιείς ενήλικες εθελοντές σε μία ανοικτή τυχαιοποιημένη μελέτη διερεύνησης της ασφάλειας τεσσάρων κοινών αντηλιακών που είναι διαθέσιμα στην αγορά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα μελετούσαν την μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα τεσσάρων ενεργών συστατικών που περιέχονται σε αυτά τα αντηλιακά. Η εφαρμογή των αντηλιακών έγινε με βάση τις επίσημες ενδείξεις για εφαρμογή (2mg για 1cm2 στο 75% της επιφάνειας του σώματος επί 4 φορές την ημέρα για 4 συνεχόμενες ημέρες). Ταυτόχρονα ελήφθησαν σειρές δειγμάτων αίματος για εφτά συνεχόμενες ημέρες από κάθε εθελοντή.

Η μελέτη έγινε με τους εθελοντές απομονωμένους  σε εσωτερικό χώρο χωρίς έκθεση σε υγρασία, ζέστη και ηλιακή ακτινοβολία.
Δεν ελήφθησαν υπ’ όψη διαφορές στην απορρόφηση των αντηλιακών σε σχέση με την σύνθεση του αντηλιακού, τον τύπο του δέρματος ή την ηλικία του κάθε εθελοντή.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα τα επίπεδα των συστατικών στο αίμα ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια και η συγκέντρωση στους συνέχισε να ανεβαίνει όσο η χρήση συνεχιζόταν.
Οι ερευνητές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την παρατηρούμενη υψηλή συγκέντρωση των συστατικών στο αίμα και υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Ανάμεσα στις ανησυχίες τους αναφέρουν ότι «η συστηματική απορρόφηση των συστατικών των αντηλιακών ενισχύει την ανάγκη για περισσότερες μελέτες που θα ορίσουν την κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων. Αυτά τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσει η χρήση των αντηλιακών».

Σχεδόν άμεσα ακολούθησε η απάντηση(2) από την Βρετανική Ένωση Δερματολόγων (British Association of Dermatologist, BAD) που με ανακοίνωσή της εκφράζει τις επιφυλάξεις της σχετικά με τα πορίσματα των Αμερικανών ερευνητών.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ποσότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ποσότητα αντηλιακού που χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος.
Εξηγεί ότι στην καθημερινότητα οι άνθρωποι εφαρμόζουν μια πολύ μικρή επίστρωση του αντηλιακού που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της ποσότητας που τοποθέτησαν οι εθελοντές στη δημοσιευμένη έρευνα.

Καθένας από τους εθελοντές της έρευνας τοποθέτησε ποσότητα ίση με δύο μπουκάλια αντηλιακού μέσα σε τέσσερις μέρες! Η ποσότητα αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την μέση ποσότητα αντηλιακού που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος σε ένα χρόνο (περίπου ένα μπουκάλι).

Η BAD στην ανακοίνωσή της επίσης τονίζει ότι τα αντηλιακά χρησιμοποιούνται από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επί δεκαετίες με ασφάλεια. Δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι τα αντηλιακά μπορεί να βλάπτουν. Οι Βρετανοί δερματολόγοι επικροτούν την επισήμανση των Αμερικανών ερευνητών ότι σαφώς δεν πρέπει να σταματήσει η χρήση των αντηλιακών. Τονίζουν επίσης ότι ειδικά στην Μεγάλη Βρετανία ο δερματικός καρκίνος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου με αριθμό περιστατικών κατ’ έτος  συνολικά μεγαλύτερο από όλες μαζί τις άλλες μορφές καρκίνου μαζί. Η σύνδεση μεταξύ υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και δερματικού καρκίνου είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη και επιστημονικά αδιαμφισβήτητη, και άρα η ανάγκη χρήσης αντηλιακής προστασίας επιβεβλημένη.

Σχόλιο:

Τα αντηλιακά είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και χρησιμοποιούνται τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες. Ως προϊόντα επιβάλλεται  να έχουν υψηλό προφίλ ασφαλείας. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αντηλιακά κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός τους με τη συμβουλή και καθοδήγηση του δερματολόγου τους. Ανάμεσα στα πολλά αντηλιακά που κυκλοφορούν υπάρχουν αρκετά που είναι υψηλού επιπέδου φαρμακοτεχνικά προϊόντα και συνοδεύονται από μελέτες ασφάλειας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποσκοπεί στην υπεύθυνη ενημέρωση των αναγνωστών και στην αποφυγή παρεξηγήσεων που μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν από μη ειδικούς στην ερμηνεία των ευρημάτων της παραπάνω έρευνας.  

Πηγές:

1) Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients A Randomized Clinical Trial. By Muralli K. Matta, PhD; Robbert Zusterzeel, MD, PhD, MPH; Nageswara R. Pilli, et al JAMA. Published online May 6, 2019.

2)https://www.skinhealthinfo.org.uk/

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top